nemzeti együttműködés

A becsült árnál félmilliárd forinttal drágábban újíthatják fel Mészárosék a gyógyfürdőt Lentiben

A ZÁÉV Építőipari Zrt. és Szabadics Építőipari Zrt. a becsült 1,6 milliárd forint helyett 2,2 milliárd forintért dolgozhat a Lenti Termálfürdő fejlesztésén. A beruházásra kiírt nyílt közbeszerzést első alkalommal érvénytelennek nyilvánították, mert túl drága ajánlatok érkeztek. A második nekifutásnál ez már nem jelentett gondot.

Támogatási kampány

 

A Lenti Termálfürdő fejlesztésének első ütemére tavaly nyáron írtak ki nyílt közbeszerzési eljárást. Ezt azonban ősszel eredménytelennek nyilvánították, miután „a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel.”

Ezután a Lenti Gyógyfürdő Kft. hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást folytatott le, amelynek győztese az első alkalommal is pályázó ZÁÉV Zrt. lett a Szabadics Építőipari Zrt-vel konzorciumban.

Ezúttal már nem volt probléma a magasabb árajánlat, így a páros az eredetileg becsült nettó 1 653 028 000 forint helyett nettó 2 249 975 467 forintért végezheti el a munkát 20 hónap alatt.

Az uniós közbeszerzési értesítőben olvasható leírás szerint a két cég feladata lesz többek között a gyógyászati részleg fejlesztése 2305 m2-en (szépségfarm kialakítása, új dolgozói és szociális egységek létrehozása, az étterem, a medencék, az üzlet és az előtér bővítése illetve felújítása), egy összekötő híd építése a fürdő és a szálloda között, a világítás korszerűsítése, valamint az akadálymentesítés.

Közpénz közpénz hátán

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és a NER cégekkel gyakran együtt pályázó Szabadics Zrt. ezzel a beruházással tovább folytathatja menetelését.

A ZÁÉV korábban olyan állami tendereken lett befutó, mint a 26 milliárdról 32 milliárd forintra dráguló új Néprajzi Múzeum építése, a 45 milliárdra drágult zalaegerszegi tesztpálya kivitelezése, a Puskás Aréna környékének fejlesztése, vagy épp a Közszolgálati Egyetem műemlék épületének átépítése. Legutóbb az atlétikai stadionra (150 milliárd) és a napokban a Citadella felújítására kiírt közbeszerzést nyerték el.

Mészáros-érdekeltség folytatja 18 milliárdért a Testnevelési Egyetem felújítását

A ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte a Testnevelési Egyetem felújításának második ütemére kiírt, 18 milliárd forint értékű közbeszerzést is. Magyarország leggazdagabb emberének, Mészáros Lőrincnek az érdekeltségébe tartozó cég fogja kivitelezni a 12. kerületi Csörsz utcai campuson a Testnevelési Egyetem felújításának második ütemét.

A ZÁÉV értékesítésének nettó árbevétele 2017-ben 35 milliárd, 2018-ban 71,9 milliárd, 2019-ben pedig 72,8 milliárd forint volt. 2019-ben a nyereség 6,7 milliárdot tett ki, osztalékként pedig 5 milliárdot fizettek ki a részvényeseknek.

Bár a ZÁÉV sikerei igen látványosak, a Szabadics Zrt. sem panaszkodhat. Amellett, hogy a cég nemrég egy másik beruházás (Vörösmarty Mihály Általános Iskola Infrastrukturális fejlesztése 1,3 milliárdért) kivitelezését is elnyerte Lentiben, többek között a Somogy Megyei Kormányhivatal épületének teljes körű energetikai korszerűsítését is elvégezheti nettó 1,1 milliárd helyett nettó 1,8 milliárd forintért, emellett a Duna Aszfalttal közösen építhet járműipari tesztpályát Zalaegerszegen 6,29 milliárd forintért. Korábban a Mészáros Lőrinc és gyermekei tulajdonában lévő Fejér-BÁL Zrt.-vel közösen nyerték el a zánkai Erzsébet-tábor felújítására kiírt pályázatot, és szintén konzorciumban dolgozhatnak a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend zalaegerszegi iskolájának tornacsarnokán és vívótermén is.

A Szabadics Zrt. alelnöke az a Szabadics Zoltán, aki a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) igazgatóságának elnöke lett tavaly februárban, és korábban milliárdos állami támogatást kapott cégével a BAHART-ot is felügyelő Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Szabadics 2019-ben Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapott Áder János köztársasági elnök megbízásából Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől.

Megduplázta éves bevételét a Balatoni Hajózási Zrt. új igazgatósági elnökének egyik cége

Vannak cégek, amelyek az elmúlt időszakban sokat profitáltak állami közbeszerzésekből. Az egyik ilyen a Szabadics Építőipari Zrt., amely milliárdos megbízásokat kapott – gyakran konzorciumban jól ismert NER-vállalkozásokkal – olyan területeken is, amelyek korábban nem vágtak a cég profiljába. A Zrt. alelnöke az a Szabadics Zoltán, aki a Balatoni Hajózási Zrt.

A 146 fős Zrt. 2015 után 2016-ban és 2017-ben nem zárt kimagaslóan jó évet (3,7 és 3,8 milliárdos éves forgalmat bonyolítottak) 2018-ban azonban meglódult a szekér: 10,6 milliárd lett az éves bevételük, ami 2019-ben 25,7 milliárdra ugrott, míg az adózott eredményük megközelítette az egymilliárd forintot. A megállapított 741,9 millió forintos osztalékot két részletben fizették ki a részvényeseknek.

 

Katus Eszter

Nyitókép: Vendégek a gyógyfürdő medencéjében Lentiben. Forrás: lentifurdo.hu. A cégadatokat az OPTEN Kft. szolgáltatta.

Megosztás