fertőd

Közel 3,2 milliárdért újítja fel a fertődi Esterházy-kastély egy részét a ZÁÉV és a FÉSZ

A fertődi Eszterházy-kastély múzeumi tömbjének belső felújítását az F-Z Esterházy-kastély Konzorcium, vagyis a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ), valamint a ZÁÉV Zrt. fogja végezni nettó 3,198 milliárd forintért– derült ki az uniós közbeszerzési értesítő december 11-i számából. 

 

Támogatási kampány

A FÉSZ Zrt. és a ZÁÉV Zrt. alkotta F-Z Esterházy-kastély konzorcium az Esterházy-kastély „Múzeumi tömbjének” generálkivitelezési munkáit fogja elvégezni. A két cég helyreállítja a kastély kétemeletes középső részét („Múzeumi tömb”), pincétől a „belvedere”, vagyis kilátószintig. Az óraszinten vetítőteret alakítanak ki, a Belvedere-t pedig kiállítások mellett időszakos rendezvények megtartására is alkalmassá teszik.

Az ajánlatkérő Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. által közzétett hirdetmény szerint a feladatok közé tartozik többek között a restaurálás, szigetelés, törmelékelszállítás, festés és vakolatjavítás is, azonban a munkálatok csak az épület belső tereit és a díszudvar felőli előlépcső restaurálását érintik. A szerződés opcionálisan rendelhető tételeket is felsorol, ezek között szerepel például a teakonyha bútorzata és tárgyai, ülőbútorok a látogatóknak, kézzel szőtt selyemtapéta és ezek textiltervezése is.

A munkáért nem volt nagy tolongás: a nyílt eljárásra a nyertesen kívül csupán egyetlen ajánlat érkezett be, a mosonmagyaróvári Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft.-től.

A kastély felújításának első üteme 2009-ben kezdődött. A munkákat több alkalommal európai uniós forrásból finanszírozták, de emellett a központi költségvetésből is költöttek a rekonstrukcióra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont 2015-ben írt ki közbeszerzést a kastély nyugati szárnyának felújítására.

Ahogy akkor megírtuk, azt az 1 milliárdos tendert 2016-ban szintén a ZÁÉV Zrt. nyerte, de akkor még a West Hungária Bau Kft.-vel közösen. Idén tovább folytatódik a kastély rekonstrukciója:  november 24-én a „Keleti Gránátos-ház” felújítását és átalakítását célzó 214 milliós tendereren pedig a FÉSZ Zrt. nyert.

 

A West Bau és a ZÁÉV újítja fel 1 milliárdért a fertődi Esterházy-kastélyt

Újabb tendert nyert az utóbbi évek két sikeres építőipari vállalkozása.

Az F-Z Esterházy-kastély Konzorcium vezetője a FÉSZ Zrt, ami az Excidit Befektetési Kft. tulajdonában van. A cég Khaut Andráshoz köthető, aki jó kapcsolatot ápol a miniszterelök vejével. Az Opten adatai szerint a cég nettó árbevétele tavaly 3,6 milliárd forint volt, ami jelentős csökkenést jelent a 2018-as 10,3 milliárdos árbevételhez képest. A forgalom csökkenése a cég nyereségét is csökkentette: 2018-ban 789,8 millió forint, tavaly viszont már jóval kevesebb, 148 millió forint profitot termelt a FÉSZ.

Az 1991-ben alapított ZÁÉV Zrt. neve leginkább a stadionok építéséről lehet ismerős, de a Néprajzi Múzeum kivitelezése, valamint a Testnevelési Egyetem felújítása is hozzájuk köthető. A ZÁÉV 2015-ben a Peresztegi Imre tulajdonában lévő Pannon Speed Pro Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. tulajdona lett, ami 2019-ben hivatalosan is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került. A zalaegerszegi cég az Opten adatai szerint 2019-ben 72,8 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amiből 6,7 milliárd nyeresége maradt.

Szopkó Zita

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Esterházy-kastély Fertőd/Facebook

Megosztás