Beruházás

Közel 3 milliárd forintért ellenőrzik az atlétikai stadion kivitelezési munkálatait

A Főber Zrt. és az Óbuda-Újlak Zrt. párosa 2,88 milliárd forintért végzi az atlétikai vébére készülő stadion tanácsadói és ellenőri feladatait. A 2023-as budapesti világbajnokságra tervezett atlétikai stadion költségei elérhetik a 200 milliárdot. 

 

Támogatási kampány

A 2023-as atlétikai világbajnokságra készülő Budapesti Atlétikai Stadion kivitelezéséhez tartozó mérnöki és ellenőrzési feladatokat nettó 2,88 milliárd forintért a Főber Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt., valamint az Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt. végezheti – derült ki az uniós közbeszerzési értesítő hétfői számából. A tendert a Napi.hu szúrta ki először.

Az állami tulajdonú BMSK (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.) a stadion kivitelezéséhez szükséges beruházás-lebonyolítói, mérnöki tanácsadói, építési, szerelési munkái tekintetében projektmenedzsment, építési műszaki ellenőri és egyéb ellenőri feladatok ellátásával bízta meg a cégeket.

A nyílt eljárásra három ajánlat érkezett, a nyertes páros mellett ajánlatott tett a budapesti CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt., és a pécsi Mecsek Mérnökiroda Kft. is, azonban mindkét cég ajánlata érvénytelen volt.

200 milliárd is lehet az atlétikai stadion

Az Atlétikai Stadionról már sokat írtunk korábban: a kiemelt beruházás könnyített pályán mozog engedélyeztetés terén, és Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége letarolta a fákat a stadion helyszínén.

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége letarolta a fákat az atlétikai stadion helyszínén

A barnamezős, egykori VITUKI-telepen a stadion felépítése és a parkosítás után alig fog nőni a zöldfelület nagysága, pedig még kormányrendeletet is módosítottak, így már az atlétikai pálya füvét is beleszámíthatják. Ráadásul a stadiont a volt ipartelep egyetlen olyan pontján húzzák fel, ahol egy fás parkot kell miatta kiirtani.

A 2023-as budapesti világbajnokságra készülő stadion ára egyébként teljesen elszállt, egy október végi kormányhatározatban az épületre és járulékos infrastrukturális fejlesztésekre összesen 204 milliárd forintot különítettek el. 

A stadion építésébe még bele sem kezdtek, de már látható, hogy rengeteg pénzbe kerül az adófizetőknek:

  • Az állam 2014-ben 16,5 milliárd forintért a Wing Zrt.-től vásárolta a 15 hektáros telket.
  • A Napur Architect nettó 4,7 milliárd forintért készíthette el a budapesti atlétikai stadion terveit.
  • Arról se feledkezzünk meg, hogy a Mészáros-gyerekek cége, a Fejér-BÁ.L. Zrt. készítheti elő az atlétikai stadion helyszínét, nettó 4 milliárd forintért.
  • Augusztus végén derült ki, hogy 150 milliárdért, a Puskás Stadionhoz fogható költséggel fog megépülni a stadion, és ugyanazok nyerték a munkát is: a Záév Építőipari Zrt. a Magyar Építő Zrt.-vel közösen. Előbbi a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc érdekeltsége, az utóbbi Paár Attiláé.

A Főber Zrt. 2019-ben majdnem 3,5 milliárdos nettó árbevételt ért el, amiből 880 millió forint nyeresége maradt. Az Óbuda-Újlak Zrt. tavalyi forgalma nettó 4,3 milliárd forint volt, és 1,4 milliárd lett az adózott eredménye. A két cég gyakran kap állami megrendeléseket, például a Puskás Stadionnál is hasonló feladatokat láttak el 2,5 milliárd forintért, és a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galériánál is tevékenykedtek.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Az atlétikai stadion látványterve

Megosztás