közbeszerzés

Közel 4,6 milliárdért újítja fel Mészáros cége a Karolina útra költözött Sportkórház egy részét

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. végezheti a Testnevelési Egyetem miatt a Karolina útra költöző Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), ismertebb nevén Sportkórház első ütemének felújítását közel 4,6 milliárd forintért derült ki az uniós közbeszerzési értesítő április 16-i számából

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató szerint a ZÁÉV Zrt. nyerte az OSEI felújításának első ütemére kiírt kivitelezési munkálatokra vonatkozó tendert.

Az ajánlatkérő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. által közzétett hirdetmény szerint az építési munkák az A épületszárny földszinti területének bizonyos részeit, valamint a teljes C épületszárnyat érintik a pincétől a tetőtérig, kivéve a 4. emelet egyes részeit. A felújítással és átépítéssel érintett épületek nettó alapterülete összesen 6944 négyzetméter.

A magasépítési munkák többek között az épületgépészeti és épületvillamossági rendszerek felújítását is tartalmazzák. A közbeszerzés külön rendelkezik arról is, hogy a kivitelezést a kórház folyamatos, zavartalan működése mellett kell elvégezni, a munkálatok a betegellátást sem akadályozhatják vagy zavarhatják.

Az eredetileg a Testnevelési Egyetem (TE) szomszédságában található OSEI 2017 nyarán költözött a Karolina útra az egyetem terjeszkedése miatt. Az OSEI új otthona az Ortopédiai Klinika korábbi épülete lett, amelynek alapterülete jóval nagyobb, mint az intézmény korábbi épületegyüttesei összesen. Az épület átalakítására és felújítására a kormány akkor 10 milliárdot különített el

A TE nagyszabású felújítási terveivel mi is foglalkoztunk már cikkeinkben: a beruházás eddig több mint 30 milliárdba került, és a teljes beruházás összköltsége a vonatkozó kormányhatározat szerint 36,6 milliárd lesz. A fejlesztés eddigi mindkét ütemét a Mészáros-érdekeltségbe tartozó ZÁÉV nyerte.

Mészáros-érdekeltség folytatja 18 milliárdért a Testnevelési Egyetem felújítását

A ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte a Testnevelési Egyetem felújításának második ütemére kiírt, 18 milliárd forint értékű közbeszerzést is.

A Napi.hu írta meg, hogy az OSEI végleges elhelyezéséről (és ehhez kapcsolódóan a fejlesztés I. üteméről) 2021. március elején döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet az intézet végleges helyeként a Budapest belterület 4618/6 helyrajzi számú ingatlant határozza meg, ami jelenleg az Ökológiai Kutatóközpont, Duna-kutató Intézet címe.  A beruházás megvalósítása maximum 6 milliárd forintba kerülhet, amit a Gazdaságvédelmi Alapból csoportosítanak át.

Nem volt nagy verseny

Az OSEI-felújítás I. ütemére nem volt nagy tolongás: a nyílt eljárásra a nyertes ZÁÉV-en kívül csupán két további ajánlat érkezett be, szintén kormányközeli körökből. Az egyik a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) volt, ami az Excidit Befektetési Kft.-hez és Khaut Andráshoz köthető, aki jó kapcsolatot ápol a miniszterelnök vejével. A cég többek között a fertődi Esterházy kastély egy részének felújításáért is felelt a ZÁÉV-vel közösen.

A másik ajánlattevő a Tiborcz István miniszterelnöki vő üzlettársának, Paár Attilának az érdekeltségébe tartozó West Hungária Bau Kft. (WHB), ami szintén jól teljesít az állami tendereken. Nemrég írtunk arról például arról, hogy tavaly 6 közbeszerzést nyertek, 2019-ben pedig 17-et, 2020-ban pedig közel kétmilliárdos osztalékot vettek ki a cégből a tulajdonosok.

Az 1991-ben alapított ZÁÉV Zrt. neve leginkább a stadionok építéséről lehet ismerős, de a Néprajzi Múzeum kivitelezése, valamint a már említett Testnevelési Egyetem felújítása is hozzájuk köthető. A ZÁÉV 2015-ben a Peresztegi Imre tulajdonában lévő Pannon Speed Pro Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. tulajdona lett, és a piacon már akkor Mészárost sejtették a háttérben. 2019-ben aztán hivatalosan is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a ZÁÉV.

A zalaegerszegi építőipari cég az elmúlt pár évben növekedett nagyra: a vállalat nettó árbevétele 2016-ig 13-15 milliárd forint körül stagnált, 2017-ben már 35 milliárd volt, a rákövetkező években pedig ezt is sikerült megduplázni. Az Opten adatai szerint 2019-ben 72,8 milliárd volt a nettó árbevétele, amiből 6,7 milliárd nyeresége maradt.

Szopkó Zita

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Facebook/ K-Monitor

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás