Kaposvár

Mészárosék tizenöt évre kibérelték, majd közpénzből megépíthetik a superior hotelt

A napokban felkerült az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalára a döntésről szóló dokumentum, így már tudható, ki fogja megépíteni Kaposváron a régóta beharangozott 120 szobás, négycsillagos szállodát: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV. A cég nettó 12,9 milliárd forintért végezheti el a munkát. A dolog pikantériája, hogy az már korábban kiderült, ki fogja üzemeltetni a szállodát: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest hotellánc. A beruházást az állam állja.

Az Átlátszó is beszámolt október elején arról, hogy a Kaposvárra, a fürdő mellé tervezett 120 szobás, négycsillagos, wellness szállodát habár még sem a finanszírozásról, sem a kivitelezésről nem volt döntés már 15 évre kibérelhette a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest hotellánc nettó 21 780 000 000 forintért.

Időközben a projekt kicsit átalakult: a szállodaépítéshez még hozzácsapták a fürdő részbeni felújítását második ütemben, így a beruházás végösszege nettó tizenhárom milliárd forint lett. Ezért már érdemes lesz a nyertes, köztudomásúan Mészáros-érdekeltség ZÁÉV Zrt.-nek felvonulnia.

Kaposvárnak (de leginkább Szita Károly örökös polgármesternek) vagy másfél évtizedes álma valósul meg azzal, ha megépül az objektum, amelyre a város saját erőből képtelen lett volna. Miután eddig egy, a saját tőkéjét kockáztatni szándékozó szállodaiparos sem tűnt fel a somogyi megyeszékhely meglehetősen sekély gazdasági horizontján, maradt a szerintünk az EU versenyszabályait „erősen horzsoló megoldás”: az állam ad az önkormányzatnak egy kalap pénzt, amellyel a NER egyszemélyes „nemzeti tőkésosztályának” szállodacége erősen helyzetbe lesz hozva tizenöt évre.

Némileg emlékeztet az eljárás arra, ahogyan 2013-ban a csőd szélén tántorgó helyi húsipari céget, a Kométát megmentették: a kormány adott közel hárommilliárd forintot Kaposvárnak közelebbről meg nem jelölt „fejlesztési célokra”, amelyből a város kétmilliárdért tulajdonrészt vásárolt a cégben. Tudomásunk szerint hivatalosan senki nem mondta meg Szitáéknak, hogy ezt kell tenniük, de az időbeli és oksági összefüggés nyilvánvaló volt. A lassan magához térő Kométa aztán az elmúlt években fokozatosan kivásárolta az önkormányzatot, de a saját lábra állás nem ment volna a piaci folyamatokat befolyásoló közvetett állami támogatás nélkül.

Négycsillagos hotel épül Kaposváron, közvetlen átjárással a fürdőbe (forrás: Singer Design/Építészfórum)

Nem meglepő, hogy kaposvári szállodaprojektbe senki nem akart befektetni: a város idegenforgalmi teljesítményét semmi nem jellemzi jobban, mint az, hogy – 2018-as adat, az utolsó előtti „békeév” – nem fért be az első százba az idegenforgalmi adóbevételt tekintve. Az azévi, 16,7 milliós teljesítmény kevesebb mint 42 ezer vendégéjszakát takar, miközben a Hunguest csak ettől a szállodától ötvenezer vendégéjszakát vár évente.

A szállodával kapcsolatban azonban már kezdettől komoly aggályok merültek fel.

A 120 szobás létesítmény egy keskeny sávon a fürdő és a vasút között épül majd, miután a közvetlen átjárásról a fürdőbe érthető okokból nem akartak lemondani. Korábban a fürdőtől nyugatra elterülő parkból akartak kihasítani egy darabot, de Orbán Viktor közbeszólt: a Modern Városok Programban meglepetésként „kapott” a város egy versenyuszodát, s annak is közvetlen kapcsolatban kellett lennie a meglévő fürdő-uszodakomplexummal.

Miután a fürdőt délről a Kapos folyó, északról a vasút, nyugatról az új versenyuszoda fogja közre, nem maradt más, mint a keleti oldalon egy keskeny terület. Az állami főépítész ugyan aggályosnak ítélte, hogy a szobák ablakai egy vasúti rendezőpályaudvarra nézzenek, és a por-, valamint zajterhelés is vélhetően nagyobb lesz, mint egy ilyen minőségű hotelnél megengedhető volna. Bár papíron igyekeznek figyelembe venni megjegyzéseit, az eredeti terveken érdemben nem változtattak.

Kinek hoz hasznot?

Az önkormányzat nettó százhúsz milliós koncessziós díjat kap 180 hónapig (tehát 15 évig évente), ami a 13 milliárdos beruházási összegnek kevesebb mint egy százaléka. Ennél bármilyen pénzügyi befektetés sokkal jobb: a Magyar Állampapír Plusz egységesített értékpapír mutatója (EHM) 4,95%, tehát a hozam 643 millió, s egy idegenforgalmi beruházástól elvárható, hogy ennél jobban jövedelmezzen.

A Mészáros Lőrinchez köthető cégek viszont kétszeresen is jól járnak.

Egyrészt nem kell hitelt és kamatokat fizetniük, másrészt jó esetben akár azonnal nyereségre tehetnek szert a kaposvári szállodából az alacsony koncessziós díj miatt. A terv a szálloda megfelelő forgalmára egyrészt a versenyuszodában megrendezendő nemzetközi versenyek sora, és az, hogy szezonálisan valóban jelentős kereslet van Magyarországon olyan wellness-hétvégékre, ahol a vendégek ki sem mozdulnak, csak a szálloda és a fürdő szolgáltatásait élvezik. Kérdés, hogy jó-e ez a város többi vendéglátójának.

Információink szerint a projekt finanszírozás szempontjából még pontosan ott tart, mint az általunk többször tárgyalt Deseda-kempingé: azaz nincs hivatalos kormánydöntés a támogatásról, de „az ügy jól áll”.

Kétszer is megtervezték, mégsem elég a pénz a Deseda kemping felújítására | atlatszo.hu

Nem hirdettek győztest a Kaposvár melletti mesterséges tó, a Deseda melletti, egykor jó hírűnek számító kemping újjáépítésének közbeszerzési eljárásában, miután a legjobb ajánlat is jóval több mint egymilliárddal múlta felül a rendelkezésre álló összeget. A beruházás sorsa így hosszú időre eldőlni látszik, hiába kötött az önkormányzat az üzemeltetésre már 2018-ban szerződést egy Mészáros Lőrinc-közeli idegenforgalmi céggel.

Huszka Imre

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Szita Károly, Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere (Fidesz-KDNP) a szövetség 51. közgyűlésén a veszprémi polgármesteri hivatalban 2018. február 8-án (forrás: Koszticsák Szilárd/MTI)

Megosztás