Fertő-tó

A Mészáros-cégek 39 milliárdért vállalták volna a Fertő tavi beruházás kivitelezését

A lakossági ellenállással nem törődve a kormány 2020-ban megkezdte a Fertő tóhoz tervezett turisztikai óriásberuházást. A tájat teljesen letarolták, a cölöpházakat elbontották – aztán a projekt leállt, többek között forráshiány miatt. Közben a környezetvédő civil szervezetek többször is megtámadták az építkezésre kiadott környezetvédelmi engedélyt, eddig kétszer sikerrel. És bár a kormány egyeztetést ígért a civileknek, végül tavaly ősszel mégis kiírták a beruházás folyatásáról szóló tendert, igaz, csökkentett tartalommal. Az eljárás azonban végül eredménytelenül zárult, mert csak (a munkálatok első részét is elvégző) Mészáros-cégek jelentkeztek a megbízásra összesen nettó 39,4 milliárd forintért.

Február közepén számoltunk be arról az ekr.gov.hu-ra feltöltött bírálati összegzés alapján, hogy eredménytelen lett a Fertő tavi beruházásra kiírt tender, miután „az eljárás ajánlattételi szakaszában nem nyújtottak be az ajánlattételi határidőben legalább két ajánlatot.” Akkor még nem lehetett tudni, hogy ki volt az egyetlen pályázó. Most azonban kiderült.

Felkerült ugyanis az eredménytájékoztató is az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalára, ahol viszont már feltüntették annak a cégnek, pontosabban cégeknek a nevét, amelyek egyedül indultak a megbízásokért.

Azért a többes szám, mert a felhívás két részből állt:

  • az első részbe a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, strand, vitorlásklub, belső út és parkoló, valamint a közművek, illetve a terület- és környezetrendezés, továbbá a tájépítés részeként az ökopark és szabadidőpark tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzése tartozott;
  • a második rész pedig a fogadóépület és az ökocentrum megvalósítására, tervezésére és a kivitelezési feladatok elvégzésére vonatkozott.

Az első részfeladatra a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. jelentkezett konzorciumban a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel, míg a másodikra csak a ZÁÉV. Mindkét cég Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkori barátjának, a leggazdagabb magyar Mészáros Lőrincnek az érdekeltségébe tartozik.

A két Mészáros-cég összesen nettó 39,4 milliárd forintért vállalta volna a munkákat.

Az első részfeladatra ugyanis 34,1, míg a másodikra 5,3 milliárdos árajánlatot adtak. Mivel azonban rajtuk kívül más nem adott be ajánlatot, a kiíró Építési és Közlekedési Minisztérium eredménytelennek nyilvánította a tendert. Így viszont továbbra sincs kivitelező, az évekkel ezelőtt megkezdett beruházás folytatása pedig tovább tolódik.

Csökkent az egyajánlatos tenderek száma

Pár éve még valószínűleg nyugodt szívvel odaadták volna a megbízást Mészároséknak, hiszen az egyajánlatos tenderek száma meghaladta a 30 százalékot. Gulyás Gergely miniszter aztán 2022 júniusában bejelentette, hogy Magyarország az uniós pénzek mielőbbi megszerzése érdekében és az EU elvárásainak megfelelően 15%-ra csökkenti az egyszereplős közbeszerzések arányát.

Ez mostanra a nemzeti eljárások esetében sikerült is – legalábbis a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium legfrissebb tájékoztatója szerint.

Egyajánlatos Csökkent

Forrás: Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium

Az uniós forrásokból finanszírozott tenderek esetében viszont még mindig magas, 29,2%-os az arányuk. És bár az egyajánlatos közbeszerzési eljárások száma és aránya csökkent, az így kiosztott megbízások értéke jelentősen megnőtt tavaly.

Még mindig nem tudni, melyik tervet valósítják meg

Bár a most eredménytelenül zárult kiírásban szereplő tervek már egy csökkentett tartalmat jelentettek a korábbi grandiózus elképzelések helyett, könnyen lehet, hogy végül mégis az eredeti verzió valósul meg.

Az eredeti látványtervek

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a világörökségi területre tervezett beruházásra a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal többször is engedélyt adott, de azt minden alkalommal megtámadták a környezetvédők. A bíróság a civileknek adott igazat, ennek ellenére – alig pár héttel a csökkentett tartalmú közbeszerzés kiírása után – a kormányhivatal mégis újra az eredeti beruházási tervekre adott engedélyt. Erről az euronews.hu számolt be tavaly decemberben.

Ebbe pedig beletartozna a százszemélyes szálloda, az óriásparkoló, az óriáskikötő és a 26 házas apartman is.

Népszavának a Fertő Tó Barátai Egyesület vezetője, Major Gyula január végén elmondta, ezt a legutóbbi környezetvédelmi engedélyt is megtámadták, így egyelőre nem tudni, végül melyik terv alapján folytatják a munkálatokat.

Katus Eszter

Címlapkép: A letarolt Fertő tó 2021 novemberében és Mészáros Lőrinc. (Átlátszó-montázs, forrás: Kocsis-Cake Olivio/Puskás Akadémia Facebook-oldala)

Megosztás