Fertő-tó

Mészárosék letarolták a nádast, a tulajdonosoknak le kell bontaniuk a világhírű cölöpházakat

Tavaly elkezdődött a Fertő tóhoz tervezett kormányzati óriásprojekt: Mészáros Lőrinc cége nyerte a vitorláskikötő építését 9 milliárd forintért. Helyszíni fotók szerint a kivitelező nagy területen letarolta a nádast, és hatalmas gépek dolgoznak a helyszínen. Közben a világhírű cölöpházak tulajdonosait felszólították az ingatlanok lebontására, ami több tízmilliós költséget jelent nekik.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

2016-ban a kormány 7,9 milliárd forintot irányzott elő a Fertő tó turisztikai fejlesztésére, majd 2019 tavaszán ezt az összeget 23,2 milliárd forintra emelték. Mivel a Fertő tó egyetlen stranddal és víziteleppel rendelkező magyarországi partszakasza Fertőrákoson van, a pénzből itt akarnak megvalósítani egy óriási állami beruházást. A tervek szerint épül majd egy ökocentrum, sportközpont, kikötő, 100 ágyas szálloda, vendégházak, kemping, étterem, új strand és kikötő, hogy minél több turistát csábítsanak ide, és készül egy 880 férőhelyes parkoló is.

A beruházást a 2017-ben létrehozott, állami tulajdonú Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) irányítja. A cég vezérigazgatója Kárpáti Béla, aki egyben a soproni KDNP alelnöke is. A projekt mögött a helyiek a miniszterelnök lányát, az állami turizmus környékén mozgolódó Orbán Ráhelt sejtik.

Fertő parti fejlesztés – bemutatófilm

(null)

A kormány tervei óriási tiltakozást váltottak ki: a gigantikus építési projektet egyszerre ellenzik az eddigi természetközeli fertőrákosi partért aggódó helyiek, az élővilágot féltő környezetvédők (a part Natura 2000 besorolású természetvédelmi terület, és a tóval együtt a Fertő-Hanság Nemzeti Park része), a strandról a beruházás miatt kiebrudalt szolgáltatók (büfések és hajósok), a bontásra ítélt világhírű cölöpházak tulajdonosai, valamint a Fertő tó nagyobb részét tulajdonló Ausztria, és a terület világörökségi címe miatt érintett UNESCO is. Utóbbi kettőt egyébként nem is értesítette a magyar kormány a tervezett fejlesztésről, csak a sajtóból és civilektől szereztek róla tudomást.

Hiába a széleskörű ellenállás: a magyar kormány csökkentette ugyan a projekt költségvetését (az eredetileg tervezett 20-30 milliárd forint helyett csak” 9 milliárdot szán rá 2020-ban és 2021-ben összesen), de elkezdte azt megvalósítani.

Tavaly októberben az SFTFN által bő 800 férőhelyes vitorláskikötőre kiírt közbeszerzést a Mészáros és Mészáros Kft. nyerte el nettó 9,3 milliárd forintos ajánlattal.

Kezdődik a Fertő tavi gigaprojekt: Mészáros Lőrinc cége vitorláskikötőt épít 9 milliárdért

A lakossági ellenállással nem törődve nekiáll a kormány a Fertő tóhoz tervezett turisztikai óriásberuházásnak, amely mögött a helyiek Orbán Ráhelt, a miniszterelnök lányát sejtik. A most megjelent hivatalos tájékoztató szerint a Mészáros és Mészáros Kft. nettó 9,3 milliárd forintért kezdi el a projektet: 813 férőhelyes vitorláskikötőt építenek.

Január végén az önkormányzati tulajdonban lévő Sopron Média írt egy rövid pozitív cikket a beruházásról, és arról, hogy a kivitelező próbacölöpözést végzett a talaj teherbírásának vizsgálatához arra azonban gondosan ügyelt a lap, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő cég nevét nehogy leírja. Február elején pedig elindult a projekt Facebook-oldala, ahol természetesen egekig magasztalják a beruházást, ami nagyon szép és jó lesz a közzétett posztok szerint.

Próbacölöpözést tartott a kivitelező a Fertő tó partján

További részletek: https://www.sopronmedia.hu/cikkek/probacolopozest-tartott-a-kivitelezo-a-ferto-to-partjan

 

Néhány napja egy osztrák lap, a Standard írt a beruházásról. A cikkben szerepel egy drónvideó, amit a Freunde des Neusiedlersees (A Fertő tó barátai) nevű Facebook-oldalra töltött fel valaki névtelenül, ugyanis ahogy az osztrák cikk korrekten ismerteti Magyarországon január eleje óta törvény tiltja az engedély nélküli drónvideó készítését és publikálását.

Létezik egy magyar Fertő tó barátai nevű Facebook-oldal is, ahol szintén elérhető a fenti videó és több fénykép is, amik bemutatják a pusztítást. Bár a beruházás miatt a part egészét lezárták, a helyi civilek kvázi sportot űznek abból, hogy valahogy megközelítsék a területet és dokumentálják, hogy mi történik.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A Standard arról is ír, hogy a Fertő tó jellegzetes cölöpházainak tulajdonosait felszólították, hogy bontsák le az ingatlanokat legkésőbb április végéig, és több tulajdonos már szót is fogadott, mert nem akar pereskedni a magyar állammal. A háztulajdonosok egyébként egy magyar cégtől 100 ezer eurós (kb. 36 millió forint) árajánlatot kaptak a beruházón keresztül, de volt, aki megoldotta egy másik céggel 30 ezer euróért (kb. 10,8 millió forint).

A cölöpházak eredetileg vállalati üdülőknek épültek és még a mai napig köztük van/volt a posta, a vízművek és a rendőrség épülete, de néhány ház osztrák és magyar magánszemélyeké. A tulajdonosok speciális helyzetben vannak, mert a tó a magyar állam tulajdona, ezért a mederhasználatért komoly bérleti díjat fizetnek, de a ház a sajátjuk, amibe hatalmas összegeket fektettek az évek során. Mérettől és állapottól függően 40100 millió forintot ér egy cölöpház. Arról azonban nincs szó, hogy a tulajdonosok bármiféle kárpótlást kapnának az államtól.

Facebook

(null)

Azonban ahogy egyikük fogalmazott az Átlátszónak: „Ez nem csak egy ház. Ez olyan, mint a nagy szerelem. Ilyen csak egyszer van az életben az embernek. Vagy egyszer sem”.

 

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A szerző 2019. augusztus 7-én készült fotója.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás