Fertő-tó

Eredménytelen lett a Fertő tavi beruházásra kiírt tender, mert csak egy ajánlat érkezett

Egyelőre nem tudni, végül melyik terv alapján folytatódik majd a sok vitát kiváltó Fertő tavi beruházás. A kormányhivatal ugyanis tavaly télen harmadszorra is kiadta az engedélyt az eredeti elképzelésekre, ezt azonban a környezetvédők ismét megtámadták. Közben az Építési és Közlekedési Minisztérium egy új, csökkentett tartalmú közbeszerzési eljárást írt ki. Ennek azonban a február 16-án közzétett dokumentum szerint nem lett eredménye, miután nem nyújtottak be legalább két ajánlatot.

Ahogy azt tavaly október végén megírtuk, újra kiírta a kormány a Fertő tavi beruházás közbeszerzését – csökkentett tartalommal. A tendernek most lett eredménye, pontosabban: nem lett eredménye. A megadott határidőig ugyanis mindössze egy ajánlat érkezett, így az eljárást eredménytelenné nyilvánították.

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly ősszel írta ki a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztésére vonatkozó tendert, amely két részből állt:

  • az első részbe a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, strand, vitorlásklub, belső út és parkoló, valamint a közművek, illetve a terület- és környezetrendezés, továbbá a tájépítés részeként az ökopark és szabadidőpark tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzése tartozott;
  • a második rész pedig a fogadóépület és az ökocentrum megvalósítására, tervezésére és a kivitelezési feladatok elvégzésére vonatkozott.

A megadott paraméterekből kiderült, hogy az érintett terület nagysága nem lett kisebb, az épületek száma viszont csökkent a korábbi tervekéhez képest. Emellett a kivitelezéssel érintett helyrajzi számok tíz esetben megegyeztek a korábbi terveken szereplőkkel, de voltak kimaradó és újonnan bekerülő területek is. A nyertes kivitelezőnek a szerződés hatályba lépésétől számított 2,5 éve lett volna a munkák elvégzésére. Erre azonban egyelőre nem kerül sor.

Az ekr.gov.hu-ra feltöltött bírálati összegzés szerint ugyanis

„az eljárás eredménytelen, figyelemmel arra, hogy az eljárás ajánlattételi szakaszában nem nyújtottak be az ajánlattételi határidőben legalább két ajánlatot.”

Egyelőre tehát nincs kivitelező, így a beruházás folytatása tovább tolódik. Azt, hogy mikor írnak ki új tendert a munkálatokra, egyelőre nem tudni.

Kérdéses, hogy végül mi épül meg

A mostani kiírásban szereplő tervek már egy csökkentett tartalmat jelentettek a korábbi grandiózus elképzelések helyett. Könnyen lehet azonban, hogy végül mégis az eredeti verzió valósul meg.

Az eredeti látványtervek

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a világörökségi területre tervezett beruházásra a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal többször is engedélyt adott, de azt minden alkalommal megtámadták a környezetvédők. A bíróság a civileknek adott igazat, ennek ellenére – alig pár héttel a csökkentett tartalmú közbeszerzés kiírása után – a kormányhivatal mégis újra az eredeti beruházási tervekre adott engedélyt. Erről az euronews.hu számolt be tavaly decemberben.

Ebbe pedig beletartozna a százszemélyes szálloda, az óriásparkoló, az óriáskikötő és a 26 házas apartman is.

A Népszavának a Fertő Tó Barátai Egyesület vezetője, Major Gyula január végén elmondta, ezt a legutóbbi környezetvédelmi engedélyt is megtámadták, így egyelőre nem tudni, végül melyik terv alapján folytatják a munkálatokat.

Katus Eszter

Nyitókép: Lázár János a Fertő tavi beruházásnál 2022 szeptemberében. Fotó: Facebook

Megosztás