Fertő-tó

Kezdődik a Fertő-tavi gigaprojekt: Mészáros Lőrinc cége vitorláskikötőt épít 9 milliárdért

A lakossági ellenállással nem törődve nekiáll a kormány a Fertő-tóhoz tervezett turisztikai óriásberuházásnak, amely mögött a helyiek Orbán Ráhelt, a miniszterelnök lányát sejtik. A most megjelent hivatalos tájékoztató szerint a Mészáros és Mészáros Kft. nettó 9,3 ,milliárd forintért kezdi el a projektet: 813 férőhelyes vitorláskikötőt építenek.

Támogatási kampány

2016-ban a kormány 7,9 milliárd forintot irányzott elő a Fertő-tó turisztikai fejlesztésére, majd 2019 tavaszán ezt az összeget 23,2 milliárd forintra emelték. A tervek szerint épül majd egy ökocentrum, sportközpont, kikötő, 100 ágyas szálloda, vendégházak, kemping, étterem, új strand és kikötő, hogy minél több turistát csábítsanak ide, és készül egy 880 férőhelyes parkoló is.

Arról egyelőre nincs szó, hogy az állami forrásból felépülő új létesítményeket ki fogja üzemeltetni.

Vagyis most még nem tudni, kinek termel majd hasznot – vagy veszteséget – a közpénzből megvalósuló idegenforgalmi fejlesztés.

Az viszont biztos, hogy az eddigi természetközeli, főként fából és nádból készült, kisméretű házak és mólók helyett a látványterveken rengeteg beton, térkő és errefelé szokatlan stílusú, hatalmas épület szerepel, továbbá a kormányzati elképzelések szerint a jelenleginél jóval nagyobb részt építenek be a parton.

Fertő parti fejlesztés – bemutatófilm

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A beruházást a 2017-ben létrehozott, állami tulajdonú Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) irányítja. A cég vezérigazgatója Kárpáti Béla, aki egyben a soproni KDNP alelnöke is.

„Megtetszett neki a hely”

Tavaly augusztusban beszámoltunk arról, hogy a strandot már lezárták, a büféseket elzavarták, a kirándulókat biztonsági őrök engedik be-ki, a hajósok csak nyár végéig maradhatnak, és a cölöpház-tulajdonosok attól tartanak, hogy előbb-utóbb nekik is menniük kell.

A helyiek szerint fejlesztésre valóban szükség van, de nem ekkora és tájidegen projektre; továbbá amiatt is fel vannak háborodva, hogy a beruházásért felelős állami cég nem válaszol a megkereséseikre. A magyar kormány Ausztriát sem tájékoztatta a közös tavat érintő fejlesztésről, és az UNESCO-val sem egyeztetett a világörökségi területen tervezett beruházásról.

Helyi lakosokkal és Ausztriával is konfrontálódik a kormány a Fertő-tavi óriásberuházás miatt

Legalább 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épül majd a tóparton.

A helyiek arról beszéltek tavaly az Átlátszónak, hogy gyanújuk szerint Mészáros Lőrinc valamelyik cége lesz a kivitelező, aztán ő és Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István fog hasznot húzni a szálloda és a kikötő üzemeltetéséből. Feltevéseiket arra alapozták, hogy a fejlesztés bejelentése óta többször látták a parton Tiborcz feleségét, a miniszterelnök lányát, aki az állami turizmusban mozgolódik. A helyiek úgy tudják, hogy eleve azért indult a beruházás, mert Orbán Ráhel pár éve Fertőrákoson volt vitorlázni, és megtetszett neki a hely.

Idén szeptember végén a Portfolio megírta, hogy a kormány a helyi lakosok, a környezetvédők, Ausztria és az UNESCO tiltakozását semmibe véve folytatja a projektet, de az eredetileg tervezett 20-30 milliárd forint helyett „csak” 9 milliárdot szán rá 2020-ban és 2021-ben összesen.

Viszont úgy tűnik, hogy a helyiek gyanúja beigazolódik: az EU-s közbeszerzési értesítőben most megjelent tájékoztató szerint Mészáros Lőrinc gazdagodik a beruházással.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. tenderét nettó 9,3 milliárd forintos ajánlattal a Mészáros és Mészáros Kft. nyerte. A beruházás keretében hatalmas kikötő épül 813 vitorlásnak és 500 csónaknak.

 

Nem érint mindent a beruházás

Az SFTFN március elején írta ki a tendert, és a nyílt eljárásra Mészáros Lőrinc építőcégén kívül csak a Strabag jelentkezett. A rövid leírás szerint a feladat „a Fertő- tavi Vízitelep komplex fejlesztése során vízjogi létesítési engedélyes munkái keretében kotrási és tereprendezési munkák, partfal kialakítások, Rákos patak érintett szakaszának átalakítása, úszóműves vitorlás kikötők, csónakkikötő kialakítása, járathajó kikötőrész kialakítása, Fertő-tó nyílt víz felöli terület kialakítása, Nyugati csatorna kialakítása, víziközmű építési munkák elvégzése”.

Ennek keretében épül egy 8,5 hektáros kikötő, amelyben 813 vitorlásnak és 500 csónaknak lesz hely. A projekt során 163 ezer köbméter anyagot kotornak ki a tómederből, rengeteg terméskővel, acéllemezzel, valamint vasbeton – és facölöppel erősítik meg a partot, emellett ivó-, szenny-, csapadékcsatorna-, és locsolóvízhálózatot alakítanak ki.

A hivatalos tájékoztató kiemeli, hogy az északi kikötő úszó mólótestei, a parti házsor előtti stégek, és az északi oldal kilátó-móló nem képezik a projekt részét, vagyis ezeket – egyelőre – békén hagyják.

Helyi lakosokkal és Ausztriával is konfrontálódik a kormány a Fertő-tavi óriásberuházás miatt from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Erdélyi Katalin

Nyitókép: A hivatalos látványterv. Forrás: SFTFN

Megosztás