Fertő-tó

Ellenzéki politikusokat nem engednek be a Fertő tavi beruházás területére

„A beruházás környezetvédelmi és természetvédelmi szempontból megfelelő ellenőrzés és kontroll alatt van, (…) de a fejlesztés környezetvédelmi és természetvédelmi kérdéseit kizárólag szakmai szinten kívánjuk kezelni, azt az illetékes hatóságokkal, valamint az általuk kijelölt szakértőkkel egyeztetjük. A fenti okok miatt a munkaterületre történő belépéséhez nem járulok hozzá” – ezt a választ kapta a Fertő tavi projektet irányító Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) vezérigazgatójától Simon Zoltán soproni önkormányzati képviselő (DK). Korábban a Párbeszéd Magyarországért két politikusa, Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő és Jakál Adrien önkormányzati képviselő is hiába szerette volna a helyszínen megnézni, hol tart most az állami tulajdonú területen, állami pénzből finanszírozott, 20 milliárd forintot is meghaladó költségvetésű építkezés.

A Fertő tavi szálloda- és sportkomplexum-építésről többek között az is kiderült, hogy 13 hektár természetes, füves terület lebetonozásával jár majd, továbbá hogy védett állatok és növények élőhelyét tették tönkre a munkálatok során. Ráadásul a kormány holdudvara is jól jár a beruházással: Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége például 9 milliárd forintból építheti ott az új vitorláskikötőt.

Úgy tűnik, a területre csak az ellenzéki politikusokat nem engedik be, a beruházást népszerűsítő Facebook-oldalon ugyanis büszkén hirdetik, hogy például borászokat és több sportszövetség (horgászok, vitorlások) képviselőjét is körbevezették már az építkezésen.

Szívszorító felvételek: az utolsó cölöpházat bontják a Fertő tavon

A turisztikai fejlesztésnek mondott kormányzati gigaprojekt ellen a helyiek, a környezetvédők és az osztrákok mellett az UNESCO és az EU…


Az itthon és külföldön is nagy felháborodást kiváltó beruházást a napokban akarta megtekinteni Simon Zoltán (DK) soproni önkormányzati képviselő, aki Facebook-posztban írt kérelme elutasításáról: „felháborító: állami területre, állami pénzből finanszírozott beruházás megtekintésére nincs lehetősége az állampolgárok által megbízottaknak: önkormányzati, parlamenti képviselőknek, de még az országgyűlés alelnökének sem, de nem kapnak lehetőséget a hazai és nemzetközi újságírók, független szakmai szervezetek sem”.

A politikus közzétette azt a levelet is, amit Kárpáti Bélától, a beruházó állami cég, az SFTFN igazgatójától (aki a KDNP területi vezetője is) kapott.

Ebben szerepel, hogy „a fejlesztés környezetvédelmi és természetvédelmi kérdéseit kizárólag szakmai szinten kívánják kezelni, az illetékes hatóságokkal, valamint az általuk kijelölt szakértőkkel egyeztetnek, így a munkaterületre történő belépéshez nem járul hozzá.

A horgászokat bezzeg beengedték

Augusztusban Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő is szerette volna megtekinteni a beruházást, de tőle is megtagadták ezt a lehetőséget, és a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselőjét, Jakál Adrient sem engedték be a területre.

Kocsis-Cake ezt követően a kiemelt beruházásokat felügyelő Miniszterelnökséghez fordult, hogy bejuthasson a területre, mert szerinte ehhez országgyűlési képviselőként igenis joga lenne.

„Bár a beruházás a legnagyobb titkok mellett zajlik, bejutni oda szinte lehetetlen, az elmúlt hetekben mégis azt lehet látni a Zrt.-hez tartozó Fertő Part nevű Facebook-oldalon, hogy vannak, akik audienciát kapnak – ennek keretében vízügyi szakemberek, borászok, vitorlázók, de még táborozó gyerekek is bepillantást nyerhettek a munkálatokba.

Érdekes módon egyébként Kárpáti Béla SFTFN-igazgató szóról-szóra ugyanazt írta Kocsis-Cake Oliviónak, mint Simon Zoltánnak, mintha valami sablonlevél lenne az ellenzékiek lerázására.

A beruházás Facebook-oldalán ma is látható a horgászok látogatásáról szóló videó.

Az indoklás szerint „a Fertő tavi horgászok évtizedek óta a legnagyobb létszámú csoport a területen. Ezért is kértük ki a véleményüket, tapasztalataikat már a beruházás tervezési szakaszában. A napokban örömmel fogadtuk a horgászok képviselőit a Fertő Part beruházás helyszínén. 10 térségi horgászegyesületből, horgászboltból érkeztek érdeklődők, hogy saját szemükkel nézzék meg a készülő új horgászcsónak kikötőt, de a fejlesztés többi részébe is betekintést kaphattak.

Bár az adófizetői forintok elköltését ellenőrizni kívánó poltikusokat nem látják szívesen a Fertő tónál, de a horgászok mellett például a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség is bebocsátást nyert az építési területre, hogy a készülő új vízisport központot megnézzék. A látogatás lehetőségét meg is hálálták, és jól megdicsérték a sokak által természetpusztítónak, fölöslegesnek és extrém drágának talált beruházást.

A reklámvideóban nyilatkozó Schneider István vitorlásszövetségi társelnök szerint „pontosan azt látják most visszatükröződni, mint amit évekkel korábban megálmodtak. Az új központban nemcsak a kikötő újul meg, hanem egy korszerű létesítmény is megépül, ahol lehetővé válik majd számukra az egész éves felkészülés. Ez ugyanis a hiányos infrastruktúra miatt korábban nem adatott meg a gyerek és ifjúsági sportolók számára.

Az újságírókat sem szeretik

Ráadásul nem csak a helyi és önkormányzati képviselőket nem engedik a területen tájékozódni: az Átlátszó információi szerint több esetben előfordult olyan is, hogy a beruházó állami cég egyszerűen nem reagált külföldi újságírók megkeresésére.

A hatalmas beruházásról és az ezzel kapcsolatban felmerült kifogásokról több korábbi cikkünkben is részletesen beszámoltunk. Többek között megírtuk, hogyan bontották le az utolsó cölöpházat a tó partján, és hogyan kérte az UNESCO a világörökségi védettséget élvező területen folyó beruházás azonnali leállítását. Arról is írtunk korábban, hogy a projekt miatt európai uniós eljárás indult Magyarország ellen, és hogy a beruházás miatt közel 13 hektár füves, nádas területet fognak betonnal és térkővel befedni a tervezett hotel, apartmanház és sportkomplexum megépítéséhez. Kérdéseinkkel már 2019-ben kerestük a beruházó SFTFN-t, de választ akkor se és azóta se kaptunk.

A projekt Facebook-oldalán 2021. szeptember 16-án közzétett videón látható, hogy milyen munkálatok történtek eddig a világörökségi területen, és hogy néz ki most a környezetvédelmi szempontból is kiemelt jelentőségű fertőrákosi part.

A Momentum soproni szervezete nemrégiben online konzultációt indított a beruházásról: a kérdőív kitöltése nagyjából 5 percet vesz igénybe, a válaszokat október 7-ig várják.

Horn Gabriella

Címlapkép: Az idén lebontott cölöpházak 2019 augusztusában (fotó: Pápai Gergely/Átlátszó)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás