cikkünk nyomán

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint nem aggályos a Fertő-tavi gigaberuházás

A Fertőrákosra tervezett állami gigaberuházásról szóló cikkünk után Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdést nyújtott be a projekttel kapcsolatban Nagy István agrárminiszterhez. Ungár kérdéseire Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára reagált, de a válaszból semmi konkrétum nem derül ki.

Augusztusban számoltunk be arról, hogy a kormány több tízmilliárd forintból egy hatalmas turisztikai centrumot akar létesíteni a Világörökség részét képező Fertőrákoson. A projektre hivatkozva lezárták a strandot, szerződést bontottak a parton dolgozó büfés és hajós vállalkozókkal, kivágtak néhány fát, viszont nem tájékoztatták a tervekről előre sem a helyi lakosságot, sem Ausztriát, sem az UNESCO-t.

A helyiek szerint fejlesztésre valóban szükség lenne a területen, de nem ekkora és tájidegen beruházásra, a híres cölöpházak tulajdonosai pedig attól tartanak, hogy hamarosan nekik is menniük kell az építkezés miatt.

Helyi lakosokkal és Ausztriával is konfrontálódik a kormány a Fertő-tavi óriásberuházás miatt

Legalább 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épül majd a tóparton. A strandot már lezárták, a büféseket elzavarták, a kirándulókat biztonsági őrök engedik be-ki, a hajósok csak nyár végéig maradhatnak, és a cölöpház-tulajdonosok attól tartanak, hogy előbb-utóbb nekik is menniük kell. 

Cikkünk után Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez a témában. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt Rogán Antal miniszter megbízásából, de sajnos semmi konkrétumot nem mondott.

Ungár kérdései:

1, Kivel és milyen egyeztetések folytak a beruházásról?
2, Milyen megállapodás született az UNESCO-val a világörökségi területen tervezett beruházásról?
3, Milyen környezetvédelmi intézkedések történtek a természetvédelmi terület megóvása érdekében?
4, Ki lesz az üzemeltető? Milyen hasznot fog hozni a helyi lakosok, települések számára?
5, Hogyan tájékoztatják a helyi lakosságot a beruházás körülményeiről?
6, Milyen módon érinti az építkezés a helyi lakosokat, a cölöpházak és egyéb ingatlanok
tulajdonosait?

Dömötör válasza:

„A Modern Városok Program részeként, a kormány támogatásával a Fertő tó partján az ország legnagyobb turisztikai fejlesztése valósul meg. A fejlesztés részeként új utak, kikötők, horgászhelyek, sportpályák, és egy teljesen új strand épülnek majd. A fejlesztés egyik leglátványosabb eleme az Ökocentrum lesz.

A beruházás jogerős környezetvédelmi engedélyekkel rendelkezik, amelyek kiadása során a hatóság kiemelt figyelemmel kezelte az osztrák-magyar vízterület miatt a projekt zaj, fény, és egyéb, határon átnyúló hatásait.

Felhívom a figyelmét arra, hogy az üzemeltetéssel kapcsolatos kérdéskörök a nemzeti vagyonra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályok szerint lesznek kezelve.

A Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. által megbízott beruházó cég a területen lévő vízállás bérlőkkel folyamatosan tartja a kapcsolatot, minden törvényi előírást betartva.

Az örökségvédelemmel kapcsolatban tájékoztatom, hogy az örökségvédelmi kérdéseket több fórum is vizsgálta, és egyik vizsgálat sem állapított meg világörökség-védelmi szempontokból aggályos kérdéskört.”

Helyi lakosokkal és Ausztriával is konfrontálódik a kormány a Fertő-tavi óriásberuházás miatt from atlatszo.hu on Vimeo.

Erdélyi Katalin

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás