cikkünk nyomán

Lázár János szerint osztrák üzleti körök próbálják megfúrni a Fertő tavi beruházást

Két LMP-s képviselő megkérdezte Nagy István agárminisztert, szerinte rendben van-e, hogy egy Fidesz-közeli ügyvédi iroda százmilliókat keres a Fertő tavi beruházáson. Kollégája helyett Lázár János felelt, aki közölte, hogy a jogi szerződések értéke „kevesebb, mint a projektek bekerülési értékének 0,9 százaléka”. Lázár azt is kifejtette Ungár Péternek és Keresztes László Lórántnak, hogy a beruházás nem jár környezetpusztítással, a tó osztrák oldalán évek óta vannak ilyen építkezések. Elrettentő példaként pedig a miniszter becsatolt néhány fotót a fertőmeggyesi víziszínpadról.

A mezőhegyesi ménesbirtokon töltött száműzetés évei után Lázár János egykori kabinetminiszter az idei választás után megalakult új kormányban ismét tárcavezető lett: a frissen létrehozott Építési és Beruházási Minisztérium vezetését bízta rá Orbán Viktor miniszterelnök. Lázár szemmel láthatóan élvezi, hogy megint magas pozícióban van.

A Fertő tavi építkezésért felelős állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) szerződéslistái alapján június elején írtunk arról, hogy az SFTFN eddig összesen 700 millió forint értékű megbízást adott a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodának, melynek névadója, Sárhegyi Zoltán 2013 óta a Nemzeti Választási Bizottság fideszes delegáltja.

Ezek a megbízások jelenleg is, egészen 2023 végéig hatályban vannak:

  • Fertő tó projekt jogi feladatainak ellátása 197,2 millió Ft (2017. 04. 27-től)
  • Fertő tó projekthez kapcsolódó hatósági, közbeszerzési eljárások jogi szolgáltatása 156,8 millió Ft (2017. 04. 27-től)
  • Fertő tó közbeszerzési eljárás jogi, tanácsadói feladatokra 63,8 millió Ft (2017. 05. 01-től)
  • jogi szolgáltatás 14,4 millió Ft/év (2017. 06. 27-től)
  • Lővér program jogi feladatainak ellátása 99,6 millió Ft (2018. 01. 08-tól)
  • Lővér programhoz kapcsolódó hatósági, közbeszerzési eljárások jogi szolgáltatása 61,2 millió Ft (2018. 01. 08-tól)
  • Lővér program közbeszerzési eljárás jogi, tanácsadói feleadatokra 27 millió Ft (2018. 03. 01-től)

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda az Orbán-kormányok idején rengeteg közpénzes megbízást kap(ott), legutóbbi emlékezetes munkájuk például a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány bejegyzése volt az Innovációs Minisztérium felkérésére.

Egy Fidesz-közeli ügyvédi iroda százmilliókat keres a Fertő tavi beruházáson | atlatszo.hu

A legnagyobb kiadási tételt a 198,5 milliós „anyag jellegű költségek” jelentették, amiből 178,9 millió forint az igénybe vett szolgáltatásokra ment el. Itt kezd érdekes lenni a sok táblázat, ugyanis a következőből kiderül ezeknek a szolgáltatásoknak a részletezése. Gépjárműbérlésre 10 milliót, üzemanyagra 4 milliót, rezsire 1 milliót, informatikára 5,7 milliót,

Lázár szerint nem jár környezetpusztítással a Fertő tavi beruházás

Cikkünk megjelenése után és arra hivatkozva két LMP-s országgyűlési képviselő, Ungár Péter és Keresztes László Lóránt írásbeli kérdést intézett Nagy István agrárminiszterhez. Az ellenzéki képviselők megismételték az Átlátszó cikkének főbb állításait, majd két dolgot kérdeztek a tárcavezetőtől:

„– Miniszter úr szerint morálisan elfogadható, hogy a magyar állampolgárok kárára egy környezetpusztító beruházást kiviteleznek a Fertő tónál, és ebből egy a Fideszhez sok szállal kötődő ügyvédi iroda meg is szedi magát?
– Ön szerint rendben van, hogy az emberek szenvedik el a környezetpusztítás negatív hatásait, és fideszközeli cég pedig elviszi a hasznot?”

Az LMP-sek kérdéseire Nagy István helyett – minden bizonnyal illetékességi okokból – Lázár János építési és beruházási miniszter reagált. Lázár, aki 2018-ig a Miniszterelnökség tárcavezetője volt, azóta pedig a mezőhegyesi ménesbirtokot felügyelte, most szemmel láthatóan élvezi, hogy újra kormányzati pozíciót kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Lázár János a mezőhegyesi ménesbirtokon 2022. június 6-án (forrás: Lázár János/Facebook)

Lázár hosszú (és a többi fideszes kormánytaggal szemben) viszonylag érdemi választ írt, amelyben ráadásul egyszer sem szerepel a baloldal, Gyurcsány Ferenc, Brüsszel, Soros és a többi szokásos kifejezés. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a miniszter az ellenzékkel ért egyet, csupán az átlagnál sokkal kulturáltabban közli velük a kormány álláspontját.

„Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy súlyosan megalapozatlannak tartom azt az állítását, amely szerint a Fertő-tavi beruházás környezetpusztítással járna”

– ezzel kezdődik Lázár János válasza, azonban a miniszter nem fejtette ki részletesen, hogy miért gondolja ezt, csupán Ausztriára mutogat a levélben.

„Ami az osztrák oldalon nem bizonyult károsnak, az a magyar oldalon sem bizonyulhat annak” – írta, majd latin tudását csillogtatva hozzátette, hogy „Magyarország egyetlen szuverén döntésével kapcsolatban sem fogadja el a »Quod licet lovi, non licet bovi« ( Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek – a szerk.) elven alapuló kettős mérce alkalmazását”, különösen nem a nemzetgazdaság fejlesztését, egy-egy természeti kincs megőrző fejlesztését célzó döntéseknél.

Osztrák üzleti köröket sejt a háttérben

Ezt követően Lázár János azt a kormánykörökből már többször elhangzott érvet kezdte el fejtegetni, hogy ha a Fertő tó osztrák részén „hosszú évek óta folynak hasonló beruházások”, épülhettek turisztikai létesítmények, akkor vajon Magyarországon miért ne lehetnének ilyenek.

„Egyetértek azokkal, akik álságosnak és félrevezetőnek tartják az ügyben kialakult vitát. Amíg az osztrák oldalon hosszú évek óta folynak hasonló beruházások, így egyebek mellett a látogatók fogadására alkalmas infrastruktúra épülhet, addig a magyar oldalon mindez tiltott, sőt bűnös cselekedet volna?” – tette fel a kérdést az építési miniszter, majd rátért arra, hogy szerinte kik állnak a fertőrákosi beruházás elleni tiltakozás mögött.

„Ezt a feltűnő aránytalanságot látva az ember nehezen tud másra gondolni, mint arra: a zöldek szoknyája mögé bújva azok az osztrák üzleti körök igyekeznek így érvényesíteni az érdeküket, amelyek konkurenciát látnak a magyar beruházásban” – írta a miniszter.

Lázár hozzátette: izgalmas, ám nem a legfontosabb kérdésnek tartja, hogy a magyarországi zöldek, köztük Ungárék és az LMP tisztában van-e azzal, hogy milyen szerepet játszanak ebben a folyamatban. Szerinte „ha tudják, az a baj, ha nem, akkor pedig az”.

Elrettentőnek szánt példa: a fertőmeggyesi víziszínpad

Végezetül Lázár János becsatolt a válaszába néhány képet „tanúságul”, hogy milyen beruházások valósultak meg az osztrák oldalon. A minden bizonnyal elrettentő példának szánt fotók már csak fekete-fehér mivoltuk miatt is félelmetesnek tűnnek, rögtön az elsőn ráadásul egy gigantikus fémboltív és több gyárkéményszerűen magas épület van.

Az első kép, amit Lázár János „tanúságul” becsatolt (forrás: parlament.hu)

A második képen ugyanez a terület látszik közelebbről és más szögből, továbbá vélhetően egy eltérő időpontból, mindenféle állványzatokkal és egy nagy fémtoronnyal a boltív mellett. Első ránézésre olyan, mint valami lepukkant gyártelep vagy a (szó szerint) drága 2017-es vizes vb alkalmából a Battyhány téren felhúzott ugrótorony nagytestvére.

A Lázár János által becsatolt második kép (forrás: parlament.hu)

A harmadik Lázár által becsatolt képen pedig a szürrealitás netovábbja látható, ami fideszes szavazók számára a nyugati romlottság megtestesítője lehet: a New York melletti Szabadság-szobor kicsinyített mása álldogál/lebeg a vízen.

Lázár János harmadik elrettentő fotója (forrás: parlament.hu)

Szerencsére ehhez már odaírta a miniszter a helyszínt is, így nem kell külön keresgélni képek alapján: Mörbisch, vagyis a magyar kormány által „fejleszteni” kívánt Fertőrákos ausztriai szomszédja, melynek magyar neve Fertőmeggyes.

Az internetről pedig pillanatok alatt kiderül, hogy mi látható a Lázár János által bemutatott, meglehetősen manipulatív képeken.

Az 1957-ben épült fertőmeggyesi (mörbischi) víziszínpad.

Még anyanyelvünkön is olvashatunk a létesítményről, ami megépülése óta ad otthont a Seefestspiele Mörbisch (tükörfordításban Tavi Ünnepi Játékok, hivatalosan Burgenlandi Ünnepi Hetek) nevű rendezvénysorozatnak, aminek keretében nyaranta egy hónapon keresztül (idén július 14. és augusztus 15. között) operett- és musicalelőadásokat tekinthet meg a közönség.

A mörbischi víziszínpad megépülése évében (forrás: Burgenländische Freiheit archívum, 1957. augusztus 11.)

Tehát nem egész évben üzemelő kiránduló és szálláshelyekről van szó, amilyeneket Fertőrákosra álmodott a kormány, hanem egy évi négy héten át működő rendezvényhelyszínről évi kb 150 ezer látogatóval. A Lázár képein látható fémboltív a színpad fölött ível át, és a világítás miatt van rá szükség.

Ezt persze Lázár János nagyvonalúan kihagyta az LMP-seknek írt válaszleveléből, ahogy azt is, hogy míg a fertőrákosi tópartra tervezett beruházás keretében 34 ezer négyzetmétert akar beépíteni a magyar kormány, a mörbischi víziszínpad területe a 6 ezer fős lelátóval együtt is csak ennek kb. a tizede.

A West Side Story utolsó előadása a mörbischi víziszínpadon 2021. augusztus közepén (fotó: Seefestspiele Mörbisch / Facebook)

Ami pedig a vízen lévő Szabadság-szobrot illeti: osztrák lapokból másodpercek alatt kideríthető, hogy a tavalyi Seefestspiele Mörbisch keretében színpadra került a híres, New Yorkban játszódó musical, a West Side Story is, és a 14 méter magas szobor annak volt egy díszlete. „Lady Liberty” azonban már nincs a Fertő tavon, idén májusban átrakták új helyére, az egyik kiszolgálóépület tetejére.

A tavalyi West Side Story díszleteként használt Szabadság-szobor már nincs a tavon (fotó: Seefestspiele Mörbisch/Facebook)

Ahogy a rendezvény Facebook-bejegyzésében is látszik, akkor már állt a Lázár János második fotóján látható hatalmas állványtorony a színpadnál, ami nem más, mint az idei fesztivál húzóelődásának szánt A király és én című musical (magyarul az Anna és a király című regényből vagy filmből ismerhető meg a történet) aranyszínű díszlete.

Sárhegyiék megbízását nem tartja drágának

Válaszlevele végén azért Lázár kitért arra is, amit az LMP-sek kérdeztek, vagyis a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda közpénzes megbízásaira a Fertő tavi projekt kapcsán. Az osztrák beruházások taglalásával szemben erre a témára azonban mindössze egy bekezdést szánt a miniszter.

Mondandóját azzal kezdte, hogy helyesnek és érthetőnek tartja, hogy a kormány egy-egy beruházás kapcsán „speciális szaktudást feltételező, külső jogi segítséget vesz igénybe”. Ezeknek a megbízásoknak az összegét szerinte természetesen „mindig lehet és kell is vitatni”, ehhez pedig támpontot is nyújtott Ungárnak és Keresztesnek.

Azt írta ugyanis, hogy a jogi szolgáltatásokkal „kapcsolatos mérlegelést megkönnyítheti a piaci konszenzus, illetve az annak megfelelő díjazási gyakorlat ismerete”. Ehhez Lázár János segítségképpen annyit közölt, hogy

„a jogi tevékenységre vonatkozóan megkötött megbízási szerződések nettó munkadíja kevesebb, mint a projektek bekerülési értékének 0,9 százaléka”. 

Az nem világos, hogy ehhez mi köze a piacnak, illetve esetleg örülni kéne-e annak, hogy Sárhegyi Zoltán ügyvédi irodája nem a projektek értékének mondjuk 20%-át kapja. Kommunikációs szepmpontból persze jobban hangzik a 700 millió forint közpénznél a sokkal kisebb számot sejtető 0,9 százalék, de Lázárt, a kormányt és a megszokott állami ügymenetet ismerve nem is biztos, hogy igaz.

Újratervezik a projektet

Az építési miniszter levelének azonban nem is a tartalma a legérdekesebb, vagy az, hogy az aláírásánál szerényen semmiféle titulus vagy pecsét nem szerepel, csak a neve.

Lázár irományának legnagyobb pikantériája az időpontja: a parlamenti válasz dátuma ugyanis 2022. július 6., aminek másnapján megjelent a közbeszerzési értesítőben, hogy a fertőrákosi beruházásra kiírt közbeszerzés fedezethiány miatt érvénytelen lett.

Egyelőre nem épül semmi a Fertő tónál, mert nincs rá pénz | atlatszo.hu

Ez főleg azután tűnt egyre valószínűbbnek, hogy a kormány bejelentette, hogy költségcsökkentési céllal több beruházást elhalasztanak – folyamatban lévőket nem állítanak le, de amit még nem kezdtek el fizikailag, abba nem is vágnak bele. A Fertő tónál épp ez a helyzet, hisz a kikötő és a területrendezés megvan már, de az épületek még nem kezdtek el kinőni a földből.

Ráadásul két nappal később a Lázár János által vezetett Építési és Beruházási Minisztérium azt írta az RTL Klub Híradójának érdeklődésére, hogy nem csak spórolásból függesztették fel a beruházást, hanem

felülvizsgálják és újratervezik a projektet.

Lázár 3 nappal korábbi levele alapján tehát nyerésre állnak az állítólagos „osztrák üzleti körök”, amik meg akarják fúrni a fertőrákosi projektet, hogy ne legyen a konkurenciájuk. Viszont ha ezt a nonszensz Lázár-elméletet vesszük alapul, akkor ezek a bizonyos osztrákok befolyásolták őt, Orbán Viktort és a teljes magyar kormányt. Teljesen abszurd feltevés. Az építési miniszter talán nem gondolta át rendesen a levelét, vagy annak írásakor nem tudott róla, hogy másnap leállítja a kormány a Fertő tavi projektet. Az is elég pikáns lenne.

A leállításnak azonban, ha az osztrák vállalkozókhoz nem is, az Európai Unióval folytatott pénzügyi tárgyalásokhoz lehet köze a Helyreállítási Alappal kapcsolatban. Itt rengeteg pénz, összesen 5,8 milliárd euró támogatás van függőben, és további 9,6 milliárd euró kedvezményes hitel. Ahhoz, hogy ezt Magyarország megkapja, az EU-nak el kell(ene) fogadnia hazánk Helyreállítási Tervét (HET) a pénz elköltéséről. Ez ügyben tavaly tavasz óta meccsel az Orbán-kormány az EU-val, ami korrupciós aggályok miatt eddig nem hagyta jóvá a magyar HET-et.

Az elmúlt évben Brüsszel végre tényleg megelégelte a korrupt magyar virtust | atlatszo.hu

Újabb figyelmeztetést kapott a magyar kormány a Fertő tavi beruházás miatt. Az UNESCO múlt heti üzenete után egy, az Átlátszó szerkesztőségéhez eljuttatott levél szerint a sok millárd forintos természetpusztító projekt miatt az uniós kötelezettségszegési eljárások „előszobáját” jelentő, annak elkerülését célzó egyeztetési folyamatot indított az Európai Bizottság.

Múlt héten több kormánytag és maga Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentette, hogy 4 pontban is teljesítik az EU elvárásait, ami teljes hátraarc az eddigi Brüsszel-ellenességhez képest, vagyis nagyon kell a pénz a kormánynak. A magyar bejelentésekre azonban az Unió még nem reagált, aminek az lehet az egyik oka, hogy valószínűleg négynél sokkal több elvárásuk van Magyarországgal szemben. Mivel tavaly a Fertő tavi beruházás miatt eljárást indított az Európai Bizottság, könnyen lehet, hogy Orbánék a pénzügyi tárgyalások sikere érdekében parkoltatják a projektet.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A fertőrákosi beruházási terület 2022. március 9-én (forrás: SFTFN/Fertő Part – Az élmények otthona/Facebook)

Megosztás