Fertő-tó

A Fertő tavi beruházás területét szilveszterig a kivitelező, utána az állam fogja őrizni

Szabó Rebeka, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kérdezte meg, hogy mi a helyzet a fertőrákosi beruházással. Csepreghy Nándor, az Építési Minisztérium miniszterhelyettese válaszában azt közölte, hogy a projekt folytatásáról a „költségvetési helyzet normalizálódását követően” születhet döntés. Csepreghy válasza szerint a területet jelenleg a kivitelező, vagyis Mészáros Lőrinc egyik cége őrzi, ami várhatóan 2022. december 31-én vonul le a területről. Utána a minisztérium fog gondoskodni az őrzésről.

Július elején írtuk meg, hogy pénzhiány miatt eredménytelen lett a gigantikus turisztikai beruházásra kiírt közbeszerzés, aminek keretében 34 ezer négyzetmétert akartak beépíteni a fertőrákosi tóparton, Natura 2000 besorolású területen. Többek között motel, hotel, vitorlásklub, ökocentrum és sportközpont is épült volna a területen a tervek szerint.

A válság azonban közbeszólt: a kormány korábban bejelentette, hogy költségcsökkentési céllal több beruházást elhalasztanak – folyamatban lévőket nem állítanak le, de amit még nem kezdtek el fizikailag, azt nem is fogják. A Fertő tónál pedig épp ez volt a helyzet, hisz a kikötő és a területrendezés már elkészült, de az épületeknek még nem álltak neki.

A halasztásra kerülő beruházásokról Lázár János, az Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) vezetője dönt, aki többnyire iskolák és utak építését vagy felújítását fújta le. Lázár augusztus végén a fideszes Tranzit Fesztiválon azt nyilatkozta, hogy addig már 270 projektről született döntés. Szeptember elején Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdésben kérte ki a lefújt projektek listáját, és erre Lázár helyettese, Csepreghy Nándor válaszul elküldött neki egy 10 oldalas felsorolást „megszüntetett beruházások” címmel.

Egyelőre nem épül semmi a Fertő tónál, mert nincs rá pénz | atlatszo.hu

Ez főleg azután tűnt egyre valószínűbbnek, hogy a kormány bejelentette, hogy költségcsökkentési céllal több beruházást elhalasztanak – folyamatban lévőket nem állítanak le, de amit még nem kezdtek el fizikailag, abba nem is vágnak bele. A Fertő tónál épp ez a helyzet, hisz a kikötő és a területrendezés megvan már, de az épületek még nem kezdtek el kinőni a földből.

Lázár listáján több egészségügyi és sportberuházás is szerepel, de a Fertő tavi gigaprojekt nem. Arról egyébként júliusban, az eredménytelenül zárult tender után azt is írta az ÉBM az RTL Klub Híradójának érdeklődésére, hogy nem csak spórolásból függesztették fel a beruházást, hanem felülvizsgálják és újratervezik.

Ezt erősítette az is, hogy az építési miniszter július végén a soproni polgármesternek írt levélben is csupán a kivitelezés átütemezéséről beszélt. Szeptember végén pedig személyesen is ellátogatott Fertőrákosra, ahol Kárpáti Bélával, a beruházásért felelős állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) vezetőjével tekintette meg a „fejlesztés” miatt legyalult tópartot. Bejegyzése végén kiemelte: „Amit elkezdtünk, befejezzük!”

Október végén Szabó Rebeka, a Párbeszéd országgyűlési képviselője három egyszerű kérdést tett fel írásban a Fertő tavi építkezéssel kapcsolatban a miniszternek:

„Mikor készülnek el a beruházás új tervei? A tervek szerint mikor folytatódhat az építkezés? A felülvizsgálat ideje alatt milyen cég és mennyi pénzért őrzi a területet?”

Lázár nevében a helyettese, Csepreghy Nándor válaszolt, aki rögtön levele elején kiemelte, hogy a minisztérium kiemelt figyelmet szentel a kérdésnek. Ezután egy rendkívül nyakatekert mondatot rittyentett Csepreghy arról, hogy „az év elején kitört háború” (semmi konkrétum, pláne nem Oroszország) és az „annak nyomán kialakult szankciós infláció” (klasszikus Fidesz-panel) számos negatív hatást hozott Magyarországnak, emiatt „a szükséges tartalékképzés” (vagyis spórolás, pénzhiány) miatt felfüggesztették a projekt tervezési és kivitelezési munkálatait is.

Arra a kérdésre, hogy mikor folytatódhat az építkezés, Lázár helyettese azt válaszolta, hogy „a beruházás folytatásáról kormányzati döntés a külső körülmények által nagyban befolyásolt költségvetési helyzet normalizálódását követően születhet”. Vagyis majd ha lesz rá pénz – de nem tudják, hogy ez mikor lesz.

Kárpáti Béla mutatja a látványterveket Lázár Jánosnak 2022. június 22-én (fotó: Lázár Facebook-oldala)

Végül Csepreghy Nándor azt is közölte, hogy a projekthelyszín, a fertőrákosi tópart építési terület, melynek őrzéséről jelenleg külön díjazás nélkül a kivitelező gondoskodik a közbeszerzési eljárás nyomán megkötött szerződés alapján. Csepreghy levele szerint a kivitelező várhatóan 2022. december 31-én vonul le a területről, azután annak őrzéséről az Építési Minisztérium fog gondoskodni.

Mivel a Fertő tavi projekt kapcsán eddig egyetlen közbeszerzési eljárás zárult eredményesen, nem nehéz kitalálni, ki az a kivitelező, akiről Lázár János helyettese írt. Nem más, mint Mészáros Lőrinc fő építőipari cége, a Mészáros és Mészáros Zrt., ami még kft. korában nyerte el nettó 9,3 milliárd forintért a fertőrákosi mélyépítési feladatokat, amikbe többek között kikötő kialakítása, mederkotrás, víziközmű és partfalépítés tartozott.

Kezdődik a Fertő-tavi gigaprojekt: Mészáros Lőrinc cége vitorláskikötőt épít 9 milliárdért | atlatszo.hu

A helyiek szerint fejlesztésre valóban szükség van, de nem ekkora és tájidegen projektre; továbbá amiatt is fel vannak háborodva, hogy a beruházásért felelős állami cég nem válaszol a megkereséseikre. A magyar kormány Ausztriát sem tájékoztatta a közös tavat érintő fejlesztésről, és az UNESCO-val sem egyeztetett a világörökségi területen tervezett beruházásról.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Lázár János építési miniszter és Kárpáti Béla, az SFTFN Zrt. vezérigazgatója a fertőrákosi tóparton 2022. szeptember 29-én. (fotó: Lázár János / Facebook)

Megosztás