Fertő-tó

Egy volt cölöpház-tulajdonos 200 millió forintra perli a Fertő tavi projektcéget

Tavaly nyáron az állam sok más nagyberuházáshoz hasonlóan leállította a fertőrákosi partra tervezett turisztikai gigakomplexum építését is, ami miatt 2021-ben lebontották a területen évtizedek óta álló egyedi cölöpházakat. Az egyik (volt) ingatlantulajdonos 170 milliós kártérítésre és 30 millió forint sérelemdíjra perli a bontásért felelős állami céget, ami azonban tavaly év végén megszűnt. A jogutód Építési Minisztérium azt válaszolta megkeresésünkre, hogy a per még folyamatban van, és a lezárultáig nem nyilatkoznak. Közben Lázár János építési miniszter bejelentette, hogy a beruházás egy részét hamarosan megvalósítják, és „akkor a soproniak elégedettek lesznek”.

Alig egy év múlva, 2024 június elején európai parlamenti és országgyűlési választás is lesz hazánkban. Valószínűleg emiatt, a soproni szavazók megnyerése érdekében harangozta be nemrég Lázár, hogy a városhoz tartozó Fertőrákos területén, a Fertő tó 2019-ben lezárt partszakaszán kialakítanak egy strandot és egy ökoparkot, továbbá megnyitják az egyik kikötőt a horgászok és vitorlások számára. Majd valamikor. Az egyik lerombolt cölöpház tulajdonosa azonban beperelte az államot, és egy másik volt tulajdonos is kártérítési igényt terjesztett elő az ingatlanja elbontása miatt.

A kormány 2016-ban állt elő először az ötlettel, hogy a Fertő tó egyetlen víziteleppel és stranddal rendelkező magyar partszakaszát felújítja. A beruházást a 2017-ben létrehozott, állami tulajdonú Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) irányította. 2019-ben a fertőrákosi strandot lezárták, a büféseket és sétahajósokat elzavarták, hamarosan pedig a cölöpház-tulajdonosokkal is közölték, hogy menniük kell. A tényleges beruházás 2020 őszén indult, amikor Mészáros Lőrinc egyik cége megnyerte a kikötőépítésre kiírt tendert bő 9 milliárd forintért.

2021 áprilisában megírtuk, hogy a Fertő tó jellegzetes látképét meghatározó cölöpházak tulajdonosait felszólították az ingatlanok lebontására, ami több tízmilliós költséget jelentett nekik. Többen ennek ellenére egyből szót is fogadtak, mert nem akartak pereskedni a magyar állammal. A háztulajdonosok egyébként egy magyar cégtől 100 ezer eurós (akkori árfolyamon kb. 36 millió forint) árajánlatot kaptak a beruházón keresztül, de volt, aki megoldotta egy másik céggel 30 ezer euróért (kb. 10,8 millió forint akkoriban) a bontást.

Szívszorító felvételek: az utolsó cölöpházat bontják a Fertő tavon | atlatszo.hu

Tavaly elkezdődött a Fertő tóhoz tervezett kormányzati óriásprojekt: Mészáros Lőrinc cége nyerte a vitorláskikötő építését 9 milliárd forintért. Helyszíni fotók szerint a kivitelező nagy területen letarolta a nádast, és hatalmas gépek dolgoznak a helyszínen. Közben a világhírű cölöpházak tulajdonosait felszólították az ingatlanok lebontására, ami több tízmilliós költséget jelent nekik.

2021 június végén egy korszak lezárult: az utolsó ikonikus cölöpházat is lebontották a Fertő tavon. Az SFTFN az évi beszámolójából kiderült, hogy a cölöpház-tulajdonosok által el nem bontott „vízi létesítményeket” az ő költségükre elbontatta az állami cég, és emiatt 88 millió forint követelése keletkezett, amit a bíróságon keresztül akar(t) behajtani az egykori cölöpházak tulajdonosain. Viszont a dokumentum szerint az SFTFN-t is perlik: összesen 262,7 millió forintot szeretnének behajtani rajta valakik, vélhetően volt cölöpház-tulajdonosok – írtuk a 2021-es beszámoló alapján tavaly júniusban.

Részlet az SFTFN 2021-es beszámolójából

170 millió kártérítés + 30 millió sérelemdíj

A 2022-es évre vonatkozó cégiratok szerint tavaly nagy változás történt a peres ügyekben. A tavalyi beszámolóban ugyanis már nem szerepel az a 88 millió forint, amit az SFTFN követelt korábban a volt cölöpház-tulajdonosoktól. Ugyanakkor annak sincs nyoma a dokumentumban, hogy az állami cég bevételezte az összeget vagy számítana rá. Arról sem írnak, hogy van ilyen per folyamatban, tehát feltételezhetően vagy megszűnt az eljárás, vagy elvesztették.

A társaságtól behajtani kívánt összeg is csökkent tavaly: a 2021-es 262,7 millió forinttal szemben a 2022-es beszámolóban már csak egy lehetséges/feltételezett büfé-betörés miatti 2 millió forintos, és egy lebontott cölöpház miatti 200 milliós kártérítési per szerepel.

Egy volt cölöpház-tulajdonos az ingatlana lebontása miatt 170 millió forint kártérítésre és 30 millió forint sérelemdíjra perli az állami céget.

A beszámoló szerint az eljárás a Győri Törvényszéken zajlik. A perben az SFTFN viszontkereseti igényt terjesztett elő, amelyben a cölöpház bontási költségeire bruttó 26,3 millió forintot követel a volt tulajdonostól.

Egy tavaly őszi kormányrendelet értelmében több más állami céggel együtt a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft. 2022 végén megszűnt, feladatait idén január elejétől az Építési Minisztérium vette át. Ezért a tárcának küldtük el kérdéseinket a 200 milliós kártérítési perrel kapcsolatban, amit „megörököltek” az SFTFN-től. A minisztérium mindössze annyit válaszolt, hogy az eljárás folyamatban van, döntés még nem született, így egyelőre egyebet nem tudnak közölni.

Könnyen lehetséges azonban, hogy indul(t) egy újabb 200 milliós kártérítési per is egy másik cölöpház miatt a Fertő tavi projektcég, illetve jogutódja, az Építési Minisztérium ellen. Az időközben megszűnt cég tavalyi beszámolója szerint ugyanis egy másik cölöpház tulajdonosai 2022 decemberében 500 ezer eurós kártérítési igényt terjesztettek elő egy ügyvédi felszólításban. Az SFTFN ezt levélben visszautasította a dokumentum szerint, de elképzelhető, hogy a cég megszűnése óta a tulajdonosok a bírósághoz fordultak az ügyben.

Részlet az SFTFN 2022-es beszámolójából

Folytatódik a beruházás

Bár a Fertő tavi projektcég jogutódja az Építési (és Közlekedési, korábban és Beruházási) Minisztérium nevet viseli, az uniós pénzcsapok elzárása és a rekordinfláció miatt nem nagyon épít semmit. Tavaly 270 beruházást állítottak le (hivatalosan ezeket elhalasztották) spórolásból, vagyis kormánynyelven a „rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése” miatt.

A lefújt projektek listáján ugyan nem szerepelt a Fertő tavi gigaberuházás, sokáig azzal sem történt semmi. Tavaly ilyenkor pénzhiány miatt eredménytelen lett a kivitelezésre kiírt közbeszerzés, novemberben pedig Csepreghy Nándor, az Építési Minisztérium miniszterhelyettese azt közölte, hogy a projekt folytatásáról a „költségvetési helyzet normalizálódását követően” születhet döntés.

Idén januárban a Greenpeace és a Fertő tó Barátai Egyesület pert indított, mert a kormányhivatal 2022 karácsonya előtt meghosszabbította a korábban felfüggesztett beruházás környezetvédelmi engedélyét. A civilek április elején nyertek, a bíróság az engedély visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt. Májusban azonban újra engedélyt kapott a Fertő tavi gigaprojekt, ráadásul – Jakál Adrienn, a Párbeszéd soproni képviselője szerint – megváltoztak a tervek is: 20 helyett 26 apartman lesz/lehet a négycsillagos szálloda, az ökocentrum és a sportkomplexum mellett.

Június közepén pedig az Építési Minisztériumot vezető Lázár János egy Facebook-videóban jelentette be a beruházás folytatását. A miniszter Farkas Ciprián soproni polgármesterrel (Fertőrákos közigazgatásilag Sopronhoz tartozik – a szerk.) a Fertő tónál állva jelentette be, hogy a part északi részén a legjobban kiépített kikötőt ideiglenesen megnyitják a horgászok és vitorlások számára, a déli részen pedig kialakítják a strandot, továbbá megvalósítják az ökoparkot és a hajókikötőt.

Lázár kissé mesterkélten beszúrta, hogy „és ha ezt megcsináljuk, akkor a soproniak elégedettek lesznek, azt mondod”, ám Farkas erre csak annyit válaszolt, hogy „akkor a soproniak sok év után újra birtokba tudják venni a Fertő-partot”. A két kínosan feszengő politikus azzal zárta a bejelentkezést, hogy majd valamikor az eredeti nagy terveket is szeretnék megvalósítani.

A beruházás folytatásának (vagy legalábbis annak bejelentésének) minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy 2024 június elején európai parlamenti és országgyűlési választás is lesz hazánkban. Kampányidőszakban pedig egymást szokták érni a szalagátvágások, ám most nem sok mindent fognak tudni átadni a kormánypárti politikusok, hiszen spórolásból rengeteg beruházást leállítottak, újakba pedig nem kezdtek bele. A Fertő tavi gigaprojekt pedig kezd egyre kínosabb lenni a kormánynak, hiszen a terület 2019 tavasza óta lezártan áll, és építkezés helyett eddig leginkább csak környezetrombolást végeztek a helyszínen.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Cölöpházak a Fertő tónál 2019 nyarán (fotó: Átlátszó/Pápai Gergely)

Megosztás