Fertő-tó

Visszavonták a Fertő tavi szállodaépítésre kiírt közbeszerzést, jöhetnek az állatok

Nem egész két héttel ezelőtt írtuk meg, hogy megjelent a közbeszerzési kiírás, amelyben gyorsított eljárásban kereste a beruházást irányító állami cég a fertőrákosi partra tervezett hotel, vitorlásklub, sportközpont és egyéb gigantikus építmények kivitelezőjét. A Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. (SFTFN) azzal indokolta a sietséget, hogy ha egy kicsit is szünetel az építkezés, akkor „az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja” a Natura 2000 besorolású területet. Cikkünk nyomán a Greenpeace a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, és kérte tőle a kiírás megsemmisítését. Erre azonban már nem lesz szükség, ugyanis az SFTFN visszavonta a tendert. 

Először 2019-ben írtunk arról, hogy legalább 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épül majd a tóparton. A magyar kormány a környezetvédők, valamint az Európai Unió és az UNESCO tiltakozását semmibe véve tavaly el is kezdte a beruházást.

A „turisztikai fejlesztés” azzal indult, hogy a 9 milliárd forintos vitorláskikötő építését Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte, letarolták a nádast, és lebontatták az ikonikus cölöpházakat, november elején pedig videón láthattuk, hogy gyakorlatilag az egész fertőrákosi tópartot legyalulták a beruházás miatt.

November 30-án megírtuk, hogy az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent a kiírás, amelyben az SFTFN a szállások és egyéb ingatlanok kivitelezőjét keresi. Csak néhány a tervezett építmények közül: 6734,75 m² hasznos alapterületű szálloda, 2298 m² hasznos alapterületű ökocentrum, 1951 m² hasznos alapterületű vitorlásklub, 1501 m² hasznos alapterületű sportközpont, motelek, bungalók.

Hamarosan kezdődhet a szállodaépítés a Fertő tónál, gyorsított eljárásban keresik a kivitelezőt az állatok miatt | atlatszo.hu

Az SFTFN 2021. november 25-én adta fel a hirdetményt, és az ma, november 30-án jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben. A tender nyílt, tehát elvileg bárki jelentkezhet rá, aki megfelel a műszaki és gazdasági követelményeknek. Viszont nincs sok idő pályázni, mert gyorsított eljárásban keresik a kivitelezőt, és csupán

A tender nyílt volt, tehát elvileg bárki jelentkezhetett rá, aki megfelel a műszaki és gazdasági követelményeknek. Viszont nem volt sok idő pályázni, mert gyorsított eljárásban keresték a kivitelezőt: csupán 2021. december 17-ig lehetett benyújtani az ajánlatokat. A sietséget azzal indokolta az SFTFN, hogy a „2021 év tapasztalatai alapján, ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

Cikkünk nyomán az egyik legnagyobb magyarországi zöldszervezet, a Greenpeace a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult december 9-én, és kérte tőle a kiírás megsemmisítését. Erre azonban már nem lesz szükség, ugyanis az SFTFN visszavonta a közbeszerzési kiírást. A Greenpeace információi szerint azért, mert „olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni”.

Valóban így van, a Fertő tó barátai nevű civil szervezetnek birtokába került a SFTFN december 10-én kelt levele a tender visszavonásáról.

Az SFTFN levele a tender visszavonásáról (forrás: SFTFN/Fertő tó barátai)

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy végleg letett volna az állam a Fertő tavi gigaberuházásról, de egy ideig biztosan szünetelni fog az építkezés, addig tehát nyugodtan visszatérhetnek az állatok a Natura 2000-es területre.

Erdélyi Katalin

Megosztás