Fertő-tó

Hamarosan kezdődhet a szállodaépítés a Fertő tónál, gyorsított eljárásban keresik a kivitelezőt az állatok miatt

A gigantikus beruházásért felelős állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) gyorsított eljárásban, december 17-ig várja a jelentkezéseket arra a tenderre, amelynek keretében megvalósulnak majd a Fertőrákosra álmodott kisebb-nagyobb épületek. A kiírás szerint azért kell sietni, mert ha egy kicsit is szünetel az építkezés a Natura 2000 besorolású területen, akkor „az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja”. Összesen 34 ezer négyzetmétert építenek be, lesz szálloda, vitorlásklub, sportközpont, ökocentrum, bungalók, motelek és egyebek. 

Először 2019-ben írtunk arról, hogy legalább 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épül majd a tóparton. A projekt azóta sokadt haladt előre: a magyar kormány a környezetvédők, valamint az Európai Unió és az UNESCO tiltakozását semmibe véve tavaly elkezdte a beruházást. A vitorláskikötő építését Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte, letarolták a nádast, és lebontatták az ikonikus cölöpházakat, majd november elején videón láthattuk, hogy gyakorlatilag az egész fertőrákosi tópartot legyalulták a „turisztikai fejlesztés” miatt.

A jelek szerint hamarosan kezdődhet a tényleges építkezés is a területen: az uniós közbeszerzési értesítőben ugyanis megjelent a kiírás, amelyben az SFTFN a szállások és egyéb ingatlanok kivitelezőjét keresi.

A rövid meghatározás szerint a Fertő tavi vízitelep komplex fejlesztése II. ütem keretében „a Fertő tó partján lévő Sopron-Fertő Vízitelep környezetének fejlesztése, az ország legnagyobb vidéki turisztikai fejlesztéseként, 100%-os kormányzati támogatással valósul meg. A beruházás célja, hogy a korábbi vízitelep területének kibővítésével magas színvonalú, közösségi célú turisztikai vonzerőt jelentsen a helyi, a hazai és a külföldi látogatók számára egyaránt. A fejlesztés részeként közösségi terek jönnek létre, emellett szálláshelyek és vendéglátóipari helyek létesülnek, strand és vízisport lehetőségek épülnek majd.”

„A terület Natura 2000 besorolású” – olvasható a leírásban.

Ez azonban nem akadálya annak, hogy rengeteg nagy épületet húzzanak fel a partra, ugyanis a dokumentum szerint a beruházás teljes területe 527,7 ezer m², és ebből a teljes beépített terület 34 ezer m² (lesz). Jelen tender keretében pedig 45 projektelem valósul meg, melyből 12-nek a hasznos alapterülete meghaladja a 600 m²-t.

Az alábbi dolgok megépítésére keresnek kivitelezőt:

  • két motel, az egyik 1490 m², a másik 1593 m² hasznos alapterülettel
  • 682 m² hasznos alapterületű vízisport épület
  • 3638 m² alapterületű és 2556 m² vízfelületű medencék
  • egyszintes fürdőház 131 m² hasznos alapterülettel
  • egyenként 72 m² hasznos alapterületű strandpavilonok összesen 12 117 m² hasznos alapterülettel (ez 168,29 darabra jön ki, ami elég furcsa)
  • a kemping területén 1 db 1014 m² hasznos alapterületű fogadóépület, 1 db 1224 m² hasznos alapterületű kiszolgáló épület és 37 db bungaló
  • vitorlás klub rendeltetésű építmény 1951 m² hasznos alapterülettel
  • egy 1501 m² hasznos alapterületű sportközpont és hozzá 2 db üzemi épület
  • 26 üdülőház 3419,93 m² hasznos alapterülettel
  • ökocentrum összesen 2298 m² hasznos alapterülettel és 299 fő maximális látogatói létszám befogadására alkalmas módon, 1394 m² zöldtetővel
  • monolit vasbeton szálloda 6734,75 m² hasznos alapterülettel, 95 szobával és 300 adagos főzőkonyhával
  • strand (kültéri fitnesszel) és kiszolgáló, valamint szolgáltató, vendéglátó rendeltetésű szabadonálló beépítésű építmény, ideértve 200 fő befogadására alkalmas, 300 adagos főzőkonyhával rendelkező étterem és látogatóközpont
  • bekötőút, feltáróút, autóbusz-megállóhely, kerékpárút, járda, parkolóhelyek, gyalogos és közúti híd, közművek.

Az SFTFN alábbi videóján láthatók a látványtervek:

Az SFTFN 2021. november 25-én adta fel a hirdetményt, és az ma, november 30-án jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben. A tender nyílt, tehát elvileg bárki jelentkezhet rá, aki megfelel a műszaki és gazdasági követelményeknek. Viszont nincs sok idő pályázni, mert gyorsított eljárásban keresik a kivitelezőt, és csupán

2021. december 17-ig lehet benyújtani az ajánlatokat.

A leírás szerint az állatok miatt kell sietni: „a természetvédelmi és Natura 2000 oltalom alatt álló fejlesztési terület jelenlegi, mélyépítési üteme a szerződés szerint 2022. április 17-én zárul, de egyes területrészek már a nyár végétől végleges állapotba kerültek. A természetvédelmi szakmai állásfoglalások szerint kiemelten fontos a munkavégzés, továbbá a fejlesztés folyamatosságának biztosítása, valamint a szünetmentesség lehetővé tétele a kivitelezési ütemek között, továbbá a végleges állapotba került területek továbbépítése során. Elsősorban az állatvilág védelme szempontjából szükséges lenne a folyamatos jelenlét, tevékenység, munkavégzés az egész fejlesztési területen, ugyanis 2021 év tapasztalatai alapján, ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi.”

Erdélyi Katalin

Címlapkép: a fertőrákosi fogadóterület látványterve (forrás: SFTFN/Fertő Part/Facebook)

Megosztás