korrupciógyanú

Arcfelismerős korrupciódetektort fejlesztett a Momentum, de még nem tökéletes

Szerdán mutatta be a Momentum a Korrupcióvadász munkacsoportja által fejlesztett Korrupciódetektort, amelyben több Átlátszó-cikk is szerepel forrásként. Az arcfelismerő szoftvert a korrupcióval érintett vagy annak gyanújába keveredett politikusok azonosítására szánja a párt, azonban akadnak még vele problémák: több híres politikust nem ismer fel, illetve olyat is ismeretlenként azonosít, akinek már a mandátuma bánta a gyanús üzletelést.

2022. március 24-én a Momentum szóvivője és egyben a Korrupcióvadász munkacsoport vezetője, Tompos Márton, a budavári önkormányzat momentumos alpolgármesterével, Gelencsér Ferenccel együtt egy online sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a párt informatikusai, aktivistái és a Korrupcióvadász munkacsoport tagjai kifejlesztettek egy korrupciódetektort, „melynek segítségével bárki ellenőrizheti, hogy a fideszes politikusok és képviselőjelöltek keveredtek-e korrupciógyanús ügybe”.

A Korrupciódetektor applikáción és számítógépen keresztül egyaránt elérhető. A sajtótájékoztató során Tompos és Gelencsér egy választási plakát lefotózásával demonstrálta a szoftver működését: egy képfeltöltés (legyen az saját, politikust ábrázoló fotó vagy az internetről lementett kép) után a fotón szereplő személyről a szoftver megmondja, hogy korrupcióban érintett vagy nem. Amennyiben igen, a rendszer esetenként forrásként listázza azokat a megjelent tartalmakat, amelyek a korrupció gyanújára vagy tényére mutatnak rá.

Több Átlátszó-cikk is forrásként szerepel

Így például, ha Szijjártó Péter külügyminiszterről szeretnénk kideríteni, hogy a Korrupciódetektor alapján köthető-e hozzá korrupciós cselekmény vagy gyanú, elég feltölteni a fotóját a Leellenőrzök egy jelöltet!-re kattintva. A rendszer a Vigyázz! Korrupció detektálva felirat után többek között az Átlátszóra hivatkozva kiemeli a külügyminiszter adriai luxusjachtozását.

Szijjártó Péter a Korrupciódetektoron

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke többek között újdonsült apósa üzleti ügye miatt akadt fenn a Korrupciódetektoron. Az Átlátszó számolt be arról, hogy Rogán új feleségének apja mindössze 750 ezer forintért vásárolta meg egy nyíregyházi vállalkozás negyedét, ami nem sokkal korábban 2,232 milliárd forint vissza nem térítendő állami forráshoz jutott.

Rogán Antal a Korrupciódetektoron

Bencsik János, Komárom-Esztergom 1 OEVK fideszes egyéni országgyűlési képviselőjelöltje is szerepel a Korrupciódetektor negatív listáján. Róla mi írtuk meg, hogy mivel országgyűlési képviselőként nem lehet vállalkozó, a családi vállalkozás a felesége nevén van. Nemcsak a felesége, hanem a politikus gyerekei is tulajdonosok néhány családi gazdasági ingatlanban.

Nem mindenkit ismer fel az app

A detektor működésében azonban van némi kivetnivaló. Egyrészt gyakran nem ismer fel olyan politikusokat, képviselőket, akik a köztudatban aktívan benne vannak, akár a Fidesz húzóneveinek is mondhatóak. Itt van például az újonnan megválasztott köztársasági elnök, Novák Katalin, akit a rendszer ismeretlen személyként azonosít. De mondhatjuk példaként még Tarlós István volt főpolgármestert is, akit szintén nem ismer fel a szoftver.

Tarlós Istvánt nem ismeri fel a Korrupciódetektor

Habár a Momentum saját elmondása szerint a Korrupciódetektort első körben fideszes politikusokon teszteli, a feltöltött mintaképek közé keveredett az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjének fényképe is. Márki-Zay Péterről a detektor azt állapította meg, hogy: „tiszta”.

Nem mondható ez el azonban Tóth Csaba (MSZP) országgyűlési képviselőről, akinek nemrég felfüggesztették a mentelmi jogát, és gyanúsítottként hallgatták ki, ugyanis az ügyészség szerint vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntett megalapozott gyanúja merült fel vele szemben. A Korrupciódetektor ugyanakkor Tóth Csabát is ismeretlenként azonosítja – aki ugyan nem fideszes, de azért illene szerepelnie.

Az MSZP-s Tóth Csabát sem ismeri fel a szoftver

A másik problémás működési mechanizmus a végeredmény megosztásában detektálható. Ha ugyanis meg szeretnénk osztani, hogy milyen eredményre jutottunk a keresés során, nyilvánossá akarjuk tenni egy-egy korrupcióval érintett politikus nevét, a detektor számítógépen nem a közösségi médiában kínálja fel a megosztás lehetőségét, hanem csak a saját, Microsoft-programokban elmentett névjegyeink számára teszi ezt lehetővé.

Gödri Rita

Címlapkép: a Korrupciódetektor nyitóoldala

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás