uniós támogatások

2,2 milliárdos állami támogatás a Rogán Antal új apósának érdekeltségébe került tanácsadócégnek

A cégbíróságon fellelhető dokumentumok tanúsága szerint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke új feleségének apja mindössze hétszázötvenezer forintért szerezte meg egy nyíregyházi mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozás negyedét, ami nem sokkal korábban 2,232 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési program keretében.

2019 októberi döntés szerint 2,232 milliárd forint állami forrást nyert az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Programból támogatott szaktanácsadásra az a Ductus Szaktanácsadó és Oktató Kft., amely Rogán Antal új apósának, a dédestapolcsányi Obrusánszki Zsoltnak az érdekeltségébe tartozik. Ezzel az összeggel ez a cég nyerte el a legtöbbet az erre a célra biztosított összesen 14,1 milliárd forintos keretből.

Cikksorozatunk előző részében arról írtunk, hogy a propagandaminiszter új felesége, Rogán (Obrusánszki) Barbara és annak szülei a 2020 decemberi esküvőt megelőzően, 2020 novemberében részt vettek 1022 hektár borsodi földterület megvásárlásában. Ekkor írtunk arról is, hogy 2020 augusztusában Obrusánszki Zsolt és egy földvásárló társa megszerezték az agrártanácsadásban utazó Ductus Kft. felét is. Ezután, 2020 októberében pedig 315 millió forintos bankkölcsönhöz jutott a társaság ugyanattól az állami tulajdonú banktól, amely a földvásárlást is hitelezi 1,58 milliárd forinttal.

Állami bank finanszírozza Rogán Antal új neje és családja több mint ezer hektáros földvásárlását

Többszáz hektárnyi móringot villanthat Obrusánszki Barbara. A miniszterelnöki kabinetfőnök új neje és annak szülei két további társukkal még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi.

A Ductus Kft. által elnyert projekt összköltsége 2,399 milliárd forint: ez azt jelenti, hogy az állami támogatáson felül 165 millió forint önrészt valahonnan elő kell teremteni a vállalkozásnak a támogatott programra. Érdemes megjegyezni: a vállalkozás 2019 végi, utolsó beszámolójában még semmi nyoma az elnyert pénznek, de annak sem, hogy miből lenne forrása a megaprojekt önrészére a szűk 47 milliós saját tőkével bíró Ductusnak.

Ebben a tekintetben lehet jelentősége annak, hogy Obrusánszkiék belépése után, tavaly októberben a Budapest Bank összesen 315 millió forintos kölcsönt biztosított a vállalkozásnak. Tavaly év végi álláshirdetések arról tanúskodnak, hogy a cégnél azóta beindultak a dolgok. Amikor a héten felhívtuk a céget, akkor is állásinterjúzások, tárgyalások zajlottak. A cég ügyvezető-résztulajdonosa, Hernáczki Ibolya akkor azt mondta, már 13 hónapja dolgozik a bankhitelen.

A cégbíróságon elérhető iratok szerint Rogán apósa és a másik üzlettárs, Farkas Zsigmond névértéken, azaz koponyánként mindössze hétszázötvenezer forintért jutottak hozzá az üzletrészeikhez a korábbi kizárólagos tulajdonostól.

Miután Obrusánszkiék 2020. augusztusában beléptek a cégbe, sikerült a Budapest Bankkal aláírni a kölcsönszerződést. A Budapest Bank ekkor kormányzati irányítás alatt állt. Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi az Obrusánnszki-család földvásárlási ügyletét is. A Telex hívta fel arra a figyelmet, hogy a BB-nél vezérigazgató-helyettesi pozícióban dolgozik Puskás András, Rogán Antal régi bizalmasa.

Az ügyvezető-résztulajdonos Hernáczki Ibolya korábbi kérdésünkre azt mondta, nincs oksági összefüggés amögött, hogy a Ductus Kft. csak Obrusánszkiék beengedése után kapta meg a bankhitelt. Azt is mondta, hogy „ezeréves cimborák” a két új üzlettársával. Amikor most a szaktanácsadási programon elnyert milliárdokról kérdeztük, lényegében megtagadta a válaszadást. Ez azért is kár, mert az állami pályázatkereső honlapon a támogatási fejezeten túl nem sok részletet találtunk arról, hogy pontosan mire is kapta a pénzt a vállalkozás, vagy hogy mikor történtek kifizetések.

Az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Programból finanszírozott támogatott mezőgazdasági szaktanácsadási pályázaton összesen tizenhét cég nyert támogatást. Ez azt jelenti, hogy azok a gazdák, akik hozzájuk fordulnak szaktanácsadásért, mindössze a szolgáltatás árának tizedét kell, hogy kifizessék, a maradékot az állami forrásból finanszírozzák.

A támogatott szaktanácsadásnak az alábbi táblázatban felsorolt területek közül legalább egyre ki kell terjednie. Forrás: NAK KISOKOS A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI SZAKTANÁCSADÁSRÓL

Mezőgazdasági szaktanácsadást egyéni tanácsadók és cégek is nyújtanak. Lényegében olyan, gazdálkodást elősegítő adminisztrációs ügyekben segítenek, amit a legtöbb gazdálkodónak kötelező elvégezni — mesélte nekünk egy Pest megyei mezőgazdasági szaktanácsadó. A téma politikai jellege miatt neve elhallgatását kérő szakember hozzátette azt is: nem érti, hogy az őhozzá hasonló egyéni szaktanácsadók miért nem pályázhattak ilyen forrásokra.

„El lehetett végezni egy vizsgát, ezt el is végeztem” — mondta forrásunk, akitől a sikeres vizsgája ellenére sem lehet támogatott szaktanácsadást igénybe venni. Csak akkor lehetne, ha elszegődne a pályázaton nyertes valamelyik cég beosztottjának. Ismerősei közül néhányat azóta megtaláltak és munkával kínáltak a nyertes tanácsadócégek. Vagyis az állami milliárdokból támogatott szolgáltatással a néhány kiválasztott cég le tudja tarolni a piacot.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép forrása: palyazat.gov.hu

Megosztás