választás 2022

Köpés, ütés, menesztés – valódi csataterek Pest megyében

Budapesten nem sok babér teremhet a kormánypártoknak, legalábbis ezzel számol az elemzők többsége, egy-két helytől eltekintve. A számok alapján hasonló lenne a helyzet a Budapestet körbevevő Pest megyei körzetek többségével. Az ellenzékben ennek megfelelően nagy elánnal estek neki – egymásnak.

„Jött Fricsovszky-Tóth Péter. Elém lépett, úgy, hogy tíz centire volt tőlem az arca, és kihívó testtartásban, emelt hangon mindenféle gazembernek elmondott. Láttuk őt már máskor is így viselkedni. Próbáltam úgy tartani az arcomat, nehogy lefejelhessen. Sajnos, úgy beszél ilyenkor, hogy közben fröcsög a nyála.

Mondtam neki, hogy vegyen föl maszkot, de nem hallgatott rám, mire én leköptem”

– számolt be Hegymegi István gyáli DK-s önkormányzati képviselő az Indexnek az előválasztáson a vecsési körzetben győztes ellenzéki jelölttel való találkozásáról. Az alább részletesebben ismertetett botrány nem az egyedüli, amelyik mostanság az ellenzéket rengette meg az ország központi megyéjében, és értelemszerűen a kormánypárti sajtó mindegyikről nagy részletességgel be is számolt, ha nem egyenesen a kormánypárt gerjesztette. Mindez arra utal, hogy a Fidesz nem mondott le az agglomerációról, sőt, kifejezetten lát esélyt az ellenzékinek vagy inkább ellenzékinek elkönyvelt körzetekben is.

Az ellenzék leleplezésére szakosodott Bennfentes elnevezésű portál hozta nyilvánosságra kicsivel több mint egy hónapja azt, hogy a Pest megye 10. választókörzetének ellenzéki jelöltje, a Párbeszédhez tartozó Gér Mihály milyen kegyeletsértő módon kommentálta, az általa (vétlenül) halálra gázolt fiatal pár esetét. Jóllehet már zajlott az aláírásgyűjtés, a jelölt helyzete tarthatatlanná vált, vissza is lépett. Helyére mindenféle helyi beágyazottság nélküli párttársa, a zuglói alpolgármester, Szabó Rebeka érkezett.

Szintén a kormánypárti sajtónak vallott a belső állapotokról a gödi képviselőtestület DK-ból kizárt tagja, aki az elmúlt két évet a momentumos polgármesterrel való viaskodással töltötte. A helyi képviselőnek azonban nemcsak a saját településének vezetőjével, hanem a választókörzet (amelynek Dunakeszi a központja) megválasztott ellenzéki jelöltjével, Dorosz Dáviddal is gondja van. A Mandinernek nyilatkozva azt állította, hogy az előválasztás „előre lejátszott cirkusz volt”, és gazdasági összefonódásokra is utalást tett, amelyek állítólag Dorosz kampányfőnöke és Göd közbeszerzési tanácsadója között fönnáll.

Nem úszta meg a kormánymédia által megzenésített belháború nélkül Szigetszentmiklós sem. A 2019-ben megválasztott eredetileg jobbikos polgármester, Nagy János tavaly menesztette helyettesét, a DK-s Jószai Attilát, aki viszont ebbe nem nyugodott bele, és végül elérte, hogy visszahelyezzék alpolgármesteri tisztségébe, ám illetményét 900 ezerről 130 ezerre csökkentették. Jószai ezt követően a kormányhivatalnál kereste saját igazát, és a pozícióharc már tettlegességig is fajult. Azonban közben volt egy előválasztás is, ahol az alpolgármester felesége, Jószai Teodóra diadalmaskodott – mégpedig Nagy János, szigetszentmiklósi polgármesterrel szemben. A bajtársias közös kampányhoz tehát minden feltétel adott.

A legérdekesebb viszont kétségkívül a bevezetőben említett vecsési eset, így a fővárosi 6., a zuglói központú 8., valamint a Veszprém 1. és a Komárom-Esztergom 2. körzet után (amelynek a vesztegetéssel gyanúsított Völner Pál 12 éven át volt a körzet képviselője) most ezzel a helyszínnel foglalkozunk részletesebben.

A Pest 7. vecsési központú választókerületben a korábbi eredmények alapján az ellenzéki jelöltnek komoly esélyei vannak a győzelemre, de nemcsak ezért érdemes odafigyelni rá. Jó pár botrányos ügy köthető a választókerülethez, amivel a környék felhívta magára a figyelmet a közelmúltban – mind ellenzéki, mind pedig kormánypárti oldalon.

Hat jelölt mérkőzik meg

A körzetben hat jelöltet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda: a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki összefogás, az Egységben Magyarországért Fricsovszky-Tóth Pétert indítja, aki 2019 óta Üllő önkormányzati képviselője. Polgármesterjelöltként is indult az Üllő Te Vagy egyesület színeiben, az ellenzéki pártok támogatásával, de 15 százalékkal alulmaradt a függetlenként, ám a Fidesz támogatásával induló Kissné Szabó Katalinnal szemben.

A Fidesz jelöltje Dr. Szűcs Lajos már az 1990-es önkormányzati választásokon is aktív szerepet vállalt a kampányban Ócsán, 3 évvel később a Fidesz ócsai szervezetét közösen alapította meg Buza Attila polgármesterrel. A 2001-ben kiírt időközi választáson (amire a korábbi országgyűlési képviselő, Buza Attila halála miatt volt szükség) a dabasi központú Pest 14. választókerületben szerzett mandátumot, egészen 2010-ig a körzet képviselője volt. 2011-ben pedig a Magyar Tenisz Szövetség, 2014-ben pedig a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke lett. Az elmúlt 8 évben pedig a Pest 7. körzet képviselője volt.

A Mi Hazánk Szabóné Papp Klárát indítja, aki bemutatkozása szerint  születése óta Vecsésen él. Korábban, 2018-ban a Jobbik vecsési alapszervezetének elnöke volt. Képviselőként a vízminőségen, illetve az agglomerációban élők közlekedési helyzetén javítana.

Bejelentkezett még a körzetért a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom színeiben Balogh István, aki a párt honlapja szerint gyömrői lakos, fő céljai között pedig az egészségügy fejlesztését említi bemutatkozásában, illetve a vírusszkeptikus Gődény Görgyhöz köthető Normális Élet Pártja színeiben Bocz Dániel is, akiről azonban nem sok információ érhető el az interneten.

A vecsési körzetben az MKKP is indít egy jelöltet, méghozzá nem is akármilyet – a párt honlapja szerint a választókerületben egy bizonyos RR Rado nevű kutya indul, de mivel ez a gyakorlatban (még) nem lehetséges, az NVI a kutya gazdáját, Iván Petrát vette nyilvántartásba. „Sokkal jobb embernek tartom a saját kutyámat, mint magamat, egyértelmű volt, hogy ő indul a választáson” – mondta el a Szeretlek Magyarország megkeresésére a kutyus gazdája.

Van esély az ellenzéki győzelemre

A 2018-es országgyűlési választáson Dr. Szűcs Lajosra (Fidesz-KDNP) érkezett a legtöbb voks (44,82%), több mint 15 százalékkal előzte meg a Jobbik színeiben induló Sas Zoltánt. Négy évvel korábban, 2014-ben a fideszes induló ennél valamivel kevesebb szavazatot kapott, de még így is hétezer szavazattal megelőzte az Összefogás (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) által indított Szabó Rebekát. A Jobbik jelöltje, Sas Zoltán ebben az évben még csak a harmadik helyre fért fel.

Ha az összes ellenzéki jelöltre leadott szavazatokat összeadjuk, akkor más számokat kapunk: így már jó esély lett volna legyőzni a kormánypárt jelöltjét. 2014-ban az ellenzéki pártok összesen 5256 szavazattal kaptak többet, ami több mint 10 százalékos különbség. Négy évvel később, 2018-ban kicsit kevesebb, 8,1 százalék körüli volt a különbözet az ellenzék javára. Vagyis a számok azt mutatják, hogy összefogással szinte biztosan ellenzéki lehetett volna a körzet.

A csatatérkörzetekről szóló cikkünkben bemutattuk, hogy hány helyen várható szoros küzdelem a kormánypárti induló és az előválasztáson diadalmaskodó ellenzéki jelölt között, és azt is megnéztük, hogy melyek azok a körzetek, amelyek szinte elhódíthatatlanok egyik vagy másik oldaltól.

Ezen a 26 helyen dőlhet el a jövő évi választás – térképen az egyéni választókerületek erőviszonyai | atlatszo.hu

A múlt héten hivatalosan is megkezdődött a jelöltállítás az ellenzéki előválasztásra. Az Átlátszó interaktív térképén nyomon követhető, hogy az egyes körzetekben miként alakul a verseny, és az érdekesebb helyekről külön összeállítást készítünk. Ezúttal azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy a nagykép mit mutat: hány helyen lehet vérre menő, szoros küzdelem a kormánypárti induló és az előválasztáson diadalmaskodó ellenzéki jelölt között.

Felfüggesztett párttagság, köpködés és fenyegetés

A választókerület már csak azért is érdekes helyszín a választáshoz közeledve, mert számos botrányos eset köthető hozzá – mind kormánypárti, mind pedig az ellenzéki térfélen.

2019 márciusában beszámoltunk arról, hogy Fricsovszky-Tóth Pétert – aki akkor még nem volt önkormányzati képviselő – megzsarolták és megfenyegették, miután az Üllői Sportliget Lakópark Víziközmű-társulatműködésbeli hibáit megpróbálta a társulat ügyvezetőjének, Szabó Zsoltnak feltárni.

Így fenyegetőzött egy víziközmű-társulat vezetője, amikor számon kérték rajta a törvényes működést | atlatszo.hu

Fricsovszky-Tóth szerint már az összeférhetetlen volt, hogy a 2006. augusztus 3-án megalakult Üllői Sportliget Lakópark Víziközmű-társulat intézőbizottságának elnöke, vagyis a társulat egyszemélyi vezetője, Gyulainé Pál Ágnes, a Simex-Bau Kft. ügyvezetője lett. A jegyzőkönyvekből derült ki a férfi számára az is, hogy ez a társulat önmagában nem hitelképes, csak úgy lesz az, ha az önkormányzat készfizető kezességvállalást tesz a hitel mögé.

A találkozót rejtett kamerával rögzítette, később feljelentést is tett, a rendőrség azonban nem látta annyira fenyegetőnek a rejtett kamerával rögzített beszélgetést annak ellenére, hogy többek között arról is szó esett benne, hogy mi történne vele és a családjával, ha elnökként lépéseket tenne annak érdekében, hogy kevesebbet fizessenek a lakók.

Szeptemberben újra bíróság elé került az ügy, a társulat botrányokkal kísért tevékenységét azonban még mindig nem sikerült teljes körűen feltárni.

Újra bíróság előtt az üllői polgármesteri hivatalban történt víziközmű-zsarolás ügye | atlatszo.hu

A rendőrség azonban nem látott bűncselekményt az ügyben és megszüntette a nyomozást; szintén eredménytelen volt a sértettnek a Monori Járási Ügyészségen tett panasza. A Monori Járásbíróság azonban befogadta Fricsovszky-Tóth magánvádlóként tett feljelentését, ám eddig csupán egyetlen tárgyalásra került sor. Ahol aztán nem történt semmi érdemi előrelépés:

Az ellenzéki képviselőről pár hete, február végén szintén számos újságcikk született. Az Index írta meg  elsőként, hogy Fricsovszky-Tóth Péter összeverekedett Hegymegi Istvánnal, a DK gyáli önkormányzati képviselőjével Dobrev Klára gyáli fórumán. Értesüléseik szerint a két politikus viszonya korábban sem volt konfliktusoktól mentes, a DK pedig válaszában arról tájékoztatta a lapot, hogy Hegymegi István ellen már elindították a kizárási eljárást, addig pedig felfüggesztik a párttagságát.

Fricsovszky-Tóth Péter ugyanakkor Facebook oldalán azt írta: szó sem volt verekedésről. „Hegymegi István már felfüggesztett Demokratikus Koalíció tag, önkormányzati képviselő provokált, leköpött, majd amikor elfordultam tőle, megütött.” Mint írja, Hegymegi „fideszes provokátorként működik”, és nem ez az első eset, hogy fellépett ellene: az előválasztás óta igyekszik mindent elkövetni azért, hogy aláássa a győzelmét, emellett megtévesztette a választókat, és zaklatta az aktivistákat is. Az esetet rendőrségi eljárás keretében vizsgálják majd, mert az ellenzéki jelölt ugyanis feljelentést tett.

A rendezvény előtt állítása szerint a „kollégájával az udvaron álló” Hegymegi István is elmesélte a fentebb már ismertetett verzióját, ami így folytatódott [Fricsovszky-Tóth] fenyegetőzve felém mozdult, a bal keze felém lendült, erről azt állította, hogy el akarta kapni a kezem. Én ezt támadásnak értékeltem és hátralépés közben reflexből visszaütöttem.”

Hegymegi arról is beszélt, hogy DK-n belül sokan felháborodtak, amikor kiderül, ki lesz a jelölt a körzetben, többen ki is léptek a pártból – mindezt a jelölt „gyanús cégügyeivel és botrányos múltjával” magyarázta hozzátéve, hogy nekik azt mondták, Márki-Zay Péter ragaszkodott ahhoz, hogy Fricsovszky-Tóth Péter induljon a választókerületben – akit ő csak egy „közönséges gazdasági szélhámosnak” tart. Nem sokkal az interjú megjelenése után a kormánypárti sajtóorgánumok is több cikket jelentettek meg az ellenzéki jelölt céges ügyeiről.

Eltűnő milliárdok a Tenisz Szövetségnél

A választókerület kapcsán érdemes megemlíteni a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) körüli botrányokat is. A sajtó az elmúlt években a szervezet gazdálkodásával kapcsolatos ügyei miatt volt hangos, mindez pedig azért érdekes, mert a szervezetet 2011-től Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő (aki egyben a Pest Megyei Közgyűlési Fideszes elnöke) vezette.

A botrány azután tört ki, hogy a két legsikeresebb teniszező, Fucsovics Márton és Babos Tímea elégedetlenségüknek adtak hangot, majd meg is szakították a kapcsolatot a szervezettel. A HVG adta hírül 2018-ban, hogy nyomozást indított a Fővárosi Főügyészség az MTSZ ellen, hűtlen kezelés gyanúja miatt. A birtokunkba került feljelentés után mi is megírtuk, hogy a tagszervezet feljelentése szerint magáncégek gazdagodnak az MTSZ állami támogatásaiból. Később kiderült, hogy olyan alvállalkozót vettek igénybe versenyszervezésre, amelynek tulajdonosa a teniszszövetség munkavállalója, sajtófőnöke – az ügyben korábban a NAV is vizsgálódott, de mindent rendben talált.

2020-ban a Népszava írta meg, hogy 3,5 milliárd hiányzik az MTSZ kasszájából – kiderült, hogy a munkavállalóknak  és játékosoknak is tízmilliókkal tartoznak –, ezért a szervezet elnöke az EMMi-től kért pénzügyi segítséget. (Azóta kiderült: ennél is nagyobb összegről, közel ötmilliárdos hiányról van szó. Az igazságügyi könyvvizsgáló jelentése pedig hamis adóbevallásokat, illetve áfával való trükközéseket is talált.) Az EMMI végül megadta a kért segítséget, így a szövetség megmenekült a felszámolástól, azonban új vezetőséget kellett választania, miután Szűcs Lajos lemondásra kényszerült.

A szövetség vezetését 2020 nyarán vette át Lázár János, Orbán Viktor személyes felkérésére, aki újabb újabb bűnvádi eljárást indított a szövetség eltűnt milliárdjai miatt.

Lázár János az ex-főtitkárt vonná felelősségre a Tenisz Szövetségnél eltűnt milliárdok miatt | atlatszo.hu

Július óta Lázár János (Fidesz) a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) új elnöke, aki Szűcs Lajost (Fidesz) váltotta, és újabb bűnvádi eljárást indított a szövetség eltűnt milliárdjai miatt. 2018-ban ugyan már történt büntető feljelentés a pénzügyi visszaélések gyanúja miatt, de két év alatt gyanúsítotti kihallgatás sem történt az eredeti feljelentés nyomán – tudta meg a Fővárosi Főügyészségtől az Átlátszó

Az utóbbi időben sem csitultak a botrányok a szervezet körül: 2022. februárban bejárta a sajtót a hír, hogy PCR tesztekkel csalhattak a Tenisz Szövetségnél, később kiderült úgy, hogy a Semmelweis Egyetem nevében állították ki a hamis negatív teszteket.

Szabó Krisztián—Szopkó Zita—Hont András

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.</

Megosztás