vagyonnyilatkozat

Tulajdoni lapok árulkodnak a fideszes képviselő családi vagyonának gyarapodásáról

A Komárom-Esztergom megyei Bencsik János vagyonát, ahogy más országgyűlési képviselőkét is, nehéz felmérni. A családi gazdaság ingatlanjainak jó része ugyanis a családtagok nevén van, ideértve a kiskorú gyermekeit is. A család borászata mindenesetre fejlődik, és a birtok is nő. Bár mindez főként akkor derül ki, ha valaki átböngészi a tulajdoni lapokat. Mi megtettük.  

Az országgyűlési képviselőknek minden évben január 31-ig kell leadniuk a vagyonbevallásukat, de a meg- vagy újraválasztásukkor, a ciklus kezdetekor és a megbízatás kezdetén is van ilyen kötelezettségük. A két dokumentum leadása között eltelt idő pedig akár elegendő lehet arra is, hogy a földhivatalon átfusson egy ajándékozás, így az adott ingatlant már nem kell feltüntetni a következő bevallásban.

Ez történt Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő esetében is.

Pedig Bencsik igyekszik transzparens lenni: a vagyonbevallásában és a saját honlapján hosszan sorolja a tulajdonában levő ingatlanokat, amelyek többnyire szántók vagy legelők. Mivel ezeket bérbe adja, és ennek ellenértéke van, ez érthető is. Szőlőt, a bevallás szerint, kizárólag Dunaszentmiklós területén birtokol, azonban ha a honlapjának „Vagyonleltár” oldalát nézzük meg, ott további információt találunk a családi vagyonról, így a baji szőlőbirtokról is.

A helyiek szerint a „fél baji szőlőhegy” az övé, azonban a baji birtok ingatlanjait nehéz összeszedni: a már általános politikai gyakorlatnak mondható módon ugyanis

Bencsik János is sokszor a családtagok nevére vásárol ingatlant.

Egy ilyen tulajdon pont a nemrégiben bejelentett családi gazdaság pincéjének ingatlana Bajon. A szóban forgó ingatlant Bencsik János vásárolta meg a saját nevére, de szinte azonnal, egy hónap múlva ajándékozással átadta a feleségének, Szász Mónikának. Mivel ez az esemény pont két vagyonbevallás között zajlott le, ez a tulajdon sem a 2017 év végi, sem az újraválasztás utáni, 2018 májusi dokumentumban nem szerepel. Az adásvétel és az ajándékozás csak a tulajdoni lapról derül ki.

A Bencsik család ingatlanjai Bajon (forrás: Google Maps)

A birtok számtalan többi ingatlana eleve vagy a feleség, vagy a gyerekek nevére került – bár a vagyonleltárban csak az egyik gyerek „vagyona” szerepel, mindkettejük nevén van ingatlan a tulajdoni lapok szerint.

Ezekből derül ki az is, hogy a Baji úti ház Tatán ugyan a feleség tulajdona, az arra – a Takarékbanktól – felvett jelzáloghitelben Bencsik János adóstársként szerepel.

Ennyi ingatlan mellett az sem meglepő, hogy két picurka baji ingatlan, két magánút sem szerepel benne, ami szintén a képviselő nevén van, és a szőlőket köti össze.

A politika csak eszköz

Jóllehet Bencsik János, a Fidesz legutóbbi bejelentése szerint, újraindul az országgyűlési képviselői pozícióért, már évek óta készül a B-tervre: új életszakaszában szőlősgazda lesz. A borászatról a képviselő is viszonylag gyakran tesz közzé képeket, amelyek arról árulkodnak, hogy nem hobbi-pince az, amit felépített.

Bencsik korábban azt nyilatkozta, a gazdák közé „be kell állni”, és mivel mostanra a Neszmélyi Borvidék Hegyközségi tanács elnöke lett, elmondhatja, hogy ez neki sikerült is. Schunder Tibor baji polgármesterrel így már mint borosgazdák is együttműködhetnek, hiszen a pincéik egymás mellett vannak Bajon.

Országgyűlési képviselőként nem lehet vállalkozó, azonban van családi vállalkozásuk. Felesége, Szász Mónika cégét, a Kisbaka Kft.-t 2019 decemberében jegyezték be húszmillió forintos tőkével az Opten adatbázisa szerint.

A cég 100%-ban a feleség tulajdona, a nevét mégis Bencsik Jánosról kapta:

ő a „Kisbaka” egy családi történet szerint.

Ez a kft. az üzemeltetője a 2021. március 5-én nyilvántartásba vett őstermelői családi gazdaságnak, amely vélhetően azért jött létre, mert ez az a tevékenység, amit országgyűlési képviselő is végezhet. A családi gazdaság székhelye Dunaszentmiklóson van, az ottani ingatlan Bencsik János fiának tulajdona a földhivatali tulajdoni lap szerint. Megéri őstermelőnek lenni, mert 2021-től az szja-törvény 7. paragrafusának (3) bekezdése alapján nem kell bevételként figyelembe venni a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységével összefüggésben kapott támogatás összegét sem a bevételi értékhatár, sem a jövedelem számításakor.

Bencsiknek beválik ez a csendes, de eltökélt haladás. Saját jellemzése szerint „kijáró típusú képviselő, akinek a politika csak eszköz”. Valószínűleg ezzel függ össze, hogy ő az egyik, aki 2021-ben egyszer sem szólalt fel a parlamentben.

Reflektorfényben a családi borászat

Míg mások próbálják szétválasztani a magánjellegű bevételeiket a politikusitól, Bencsik János büszkén vállalja a borosgazda szerepet: teljesen természetesnek veszi, hogy amilyen rendezvényre csak lehet, elviszi a boros témát – és természetesen a borait is. Így volt ez legutóbb a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség rendezvényén is, de a Kemma kampánycikkébe is került egy kép a borász imidzset erősítendő. Nem beszélve egy cikk alatti keretes, kizárólag a borászatáról szóló népszerűsítő szövegről.

Aktívan igyekszik beépíteni a helyi bor promócióját minden általa kezelt fejlesztésbe, amibe csak lehetséges, így aztán a térképen szépen összeköthetőek majd a kerékpárutakkal a baji pincék és a vinotéka, amely a vértesszőlősi múzeumfejlesztés egyik eleme.

A gazdálkodás jól mehet, mert bár egy nyaralót kellett eladnia a pince berendezése miatt, és 60 milliós hitelt felvennie (feltehetően ezt terhelték a tatai házra), a pénzbeli vagyon a tavaly bevallott 1,2 millió forintról mostanra 28 millióra nőtt. A Kisbaka Kft. az Opten cégadatbázisából lekérhető utolsó (2020 évi) adatlap szerint még nem termelt bevételt, és a vagyonbevallás szerint még 38 millió hiteltartozás nyomja az országgyűlési képviselő vállát.

Gigafejlesztés a régészeti bemutatóhelyen, egy meglepetés vinotéka is a tervek között | atlatszo.hu

Az ígéretek szerint milliárdos fejlesztés elé néz a vértesszőlősi előember-telep, aminek ugyan mindenki örül, néhány részlet azonban egyelőre homályos. A lakosság érintett része például nem szeretné, ha rendezvényterem és parkoló épülne a házaik szomszédságában, de a képviselő-testület szerint enélkül egyáltalán nem lehetne fejlesztés. A tervek között felbukkan egy vinotéka is, amiről korábban nem esett szó. Vannak, akik szerint ennek köze lehet ahhoz, hogy Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője épp a napokban jelentette be a családi gazdaságát a baji szőlőhegyen.

Mivel ezeket a beruházásokat a bevallott bruttó 1 296 300 Ft havi országgyűlési képviselői tiszteletdíj nem fedezi (még az éves földhaszonbérlettel sem, amely a földek bérbeadásából származó bevétel, és 2022. 02.01-jén éves földhaszonbérletként 993 000 Ft-ot tesz ki), a gyarapodást minden bizonnyal a családi gazdaság más tagjai fedezik. És/Vagy esetleg a területalapú támogatás, amelyet minden gazda igényelhet a tulajdonában lévő földterületek alapján. Nem kizárt az sem, hogy a pince gépesítésére felvett 60 milliós hitelből – és a nyaraló eladásából – még ennyi maradt, de ezt a dokumentumok alapján biztosan állítani nem lehet.

A fentiek rávilágítanak arra, hogy mennyire nehéz képet kapni egy országgyűlési képviselő vagyoni állapotáról még ennyi elérhető adat mellett is. Az átláthatóságon sokat javítana, ha a családtagok bevallása is nyilvánosságra kerülne.

Képviselői vagyonnyilatkozatok: nyomokban átláthatóságot tartalmaz! | atlatszo.hu

Január 31-e, hétfő éjfélig kell feltölteniük az országgyűlési képviselőknek a vagyonnyilatkozataikat a Parlament honlapjára. Így (legalábbis részben) képet kaphatunk arról, hogy miként változott a választott képviselőink vagyoni helyzete az elmúlt egy esztendőben. Miként azonban erre az Átlátszó, a K-Monitor Közhasznú Egyesület és a Transparency International Magyarország a jeles nap alkalmából idén is felhívja a figyelmet, a hazai vagyonnyilatkozati rendszer továbbra sem képes betölteni azt a feladatot, amire eredetileg létrehozták.

Holdampf Ildikó

Nyitókép: Választási szórólap (forrás: Bencsik János közéleti Facebook-oldala)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Megosztás