Felcsút travel club

A Külügyminisztérium sem tud arról, hogy jegyeket vett volna Orbán magánrepülős útjaira

A Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda után az utolsó lehetséges illetékes, Szijjártó Péter tárcája is azt közölte az adatigénylésünkre, hogy ők nem adatkezelők a témában. Ez alapján úgy tűnik, hogy nem volt igaz Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő azon állítása, miszerint Orbán Viktor magángépes útjaira „jegyeket vettek” volna.

2018 szeptemberében beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2018. július 25-én az OE-LEM lajstromjelű, 17 milliárd forint értékű, és ismeretlen tulajdonosú, de Mészáros Lőrinchez köthető osztrák magánrepülőgéppel utazott kedvenc focicsapata, a MOL Vidi bulgáriai meccsére.

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.

Ez több különböző, gyakran egymásnak ellentmondó magyarázatot szült a kormánypártban, majd végül Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy Orbán az utazást ajándékba kapta a Vidi tulajdonosától, az állami megrendelésekkel bőségesen ellátott Market Zrt.-t birtokló Garancsi Istvántól.

A miniszterelnök pedig azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy

“Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

2018 decemberében aztán megírtuk, hogy a miniszterelnök egy másik drága magánrepülőt is használt 2018-ban: az OTP tulajdonában lévő, nagyjából 11 milliárd forint értékű, HA-LKZ lajstromjelű gépet. Az RTL KLub ezzel kapcsolatos megkeresésére Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke akkor azt közölte, hogy a miniszterelnök magánrepülős útjainál minden esetben utasonként repülőjegyeket vásároltak.

Ekkor megörültünk, hogy végre kiderül(het)nek a pontos és hivatalos adatok a miniszterelnök magángépes kiruccanásairól, ezért közadatigénylésben kértük ki a Miniszterelnökségtől, hogy 2010. január 1. és 2018. december 09. között

  • hány alkalommal
  • milyen utazásokra (indulási és érkezési település, ill. esemény megnevezése)
  • mely cégektől vagy magánszemélyektől
  • mekkora összegért

vettek repülőjegyeket magántulajdonú repülőgépekre Orbán Viktornak.

A Miniszterelnökség viszont azt válaszolta, hogy ők nem adatkezelők ebben a kérdésben.

Ez kissé furcsa volt, de nem adtuk fel. Mivel a 94/2018. (V.22.) Kormányrendelet 9. § (3) a) pontja szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke az, aki felel a miniszterelnök külföldre történő kiutazásaival kapcsolatos feladatok ellátásáért, tettünk egy újabb próbát. Beadtuk a repülőjegyeket firtató adatigénylést a Miniszterelnöki Kabinetirodának is, amit Rogán Antal “propagandaminiszter” vezet.

Meglepő módon azonban a Miniszterelnöki Kabinetiroda is azt válaszolta, hogy ők sem adatkezelők a miniszterelnök magánrepülős útjaira vett jegyekkel kapcsolatban.

Titkolják, hogy ki „vett jegyet” Orbán Viktornak a magángépes repülőutakra

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tavaly azt nyilatkozta: amikor Orbán Viktor magánrepülőgéppel utazik, akkor minden alkalommal repülőjegyet vesznek neki. Igyekeztünk megtudni a részleteket, de érdeklődésünkre a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is azt válaszolta, hogy ők nem adatgazdák ebben a témában.

A tisztánlátás érdekében ezután, 2019 januárjában beadvánnyal fordultunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), és kértük, hogy tisztázza a helyzetet. Nemrégiben, 2020 januárjában kaptuk meg a NAIH válaszát, miszerint a hatóság nagy nehézségek árán azt derítette ki a Kabinetirodától, hogy Orbán Viktor magánrepülős útjaira a Külügyminisztérium ve(he)tte a jegyeket.

Ennek alapján az Orbán Viktornak magángépekre vett repülőjegyekről érdeklődő adatigénylést beadtuk a Külügyminisztériumnak. Nemrég megérkezett a válasz, amelyben

a Külügyminisztérium azt közölte, hogy ő sem adatkezelő az ügyben.

Bár Szíjjártó Péter tárcája meglehetősen trükkösen fogalmazott: azt írták, hogy Orbán Viktor hivatalos útjaira (holott a bulgáriai Vidi-meccs egyértelműen nem az) vásároltak jegyeket szerződött (de meg nem nevezett) partnerükön keresztül, viszont a repülőgépek tulajdonosi szerkezetét nem vizsgálták, ezért nincsenek adataik.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Mivel egy közérdekűadat-igénylésre valótlan választ adni bűncselekmény (visszaélés közérdekű adattal) lenne, így a három minisztérium válaszát jóhiszeműen nem kérdőjelezzük meg. Ha viszont tényleg sem a Miniszterelnökség, sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem a Külügyminisztérium nem vett repülőjegyeket Orbán Viktor magánrepülős útjaira, akkor valószínűleg nem volt igaz Havasi Bertalan ezzel kapcsolatos állítása.

Ajándékba kapta vagy zsebből fizette? Egyre zavarosabb nyilatkozatok jönnek Orbán magánrepülőzéséről

Négy hónappal azután, hogy megírtuk, a miniszterelnök többször utazott az OTP magánrepülőgépével, megszólalt az ügyben Csányi Sándor OTP-elnök, aki azt nyilatkozta, hogy Orbán mindig személyesen fizette ki az utakat. Ugyanezt mondta a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is, aki szerint Orbán átláthatóan utazik.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök lesétál az OE-LEM fedélzetéről 2018. július 25-én a budapesti repülőtéren. (fotó: Átlátszó / Németh Dániel)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás