Felcsút travel club

OTP Bank: a Balansz Alap által bérelt horvát sziget idén még nem fogadott vendégeket

Horvát forrásokra hivatkozva a napokban megjelent a sajtóban, hogy Orbán Viktor Csányi  Sándor magánszigetén nyaralhatott, ahová állítólag egy fekete helikopterrel érkezett. Megpróbáltunk utánajárni, valósak-e az információk, és hogy mit lehet tudni erről a szigetről, ahová állítólag „földi halandó” be sem teheti a lábát.

A horvát sajtóban tavaly nyáron jelent meg, hogy az OTP érdekeltségébe kerülhet egy horvát sziget, a Smokvica Vela. Akkor azonban az információt nem erősítették  meg hivatalosan. A napokban viszont elismerték, hogy a szigetet valóban a Balansz Alap, az OTP ingatlankezelő alapja bérli. A téma most azért került elő megint, mert horvát lapok arról cikkeztek, hogy egy fekete helikopterrel Orbán Viktor miniszterelnököt is ide vitték nyaralni.

Szerettünk volna többet megtudni a szigetről, ezért megkerestük az OTP kommunikációs osztályát, hogy választ kapjunk a követező kérdésekre:

  • valóban nyaralt-e ott Orbán Viktor vagy más magyar politikus?
  • Mik a terveik a szigettel?
  • Mennyibe kerül az éves bérlés?
  • Kik és milyen feltételekkel látogathatják a szigetet?
  • Mások is pályáztak-e a szigetre?

Az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya tételesen ugyan nem válaszolt a kérdéseinkre, de a következő tájékoztatást adta emailben:

„A Smokvica Vela nevű sziget a Horvát Köztársaság tulajdona, a szigetre vonatkozó bérleti és hasznosítási jog jogosultja pedig a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap érdekeltségébe tartozó ZELENA NEKRETNINA d.o.o.

Az OTP Bank Nyrt. tulajdonosi struktúrája nyilvános, Csányi Sándor nem rendelkezik meghatározó tulajdonrésszel az OTP Bank Nyrt.-ben, illetve az OTP Csoportban, így a Horvát állam tulajdonában és közvetett módon a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap bérleti és hasznosítási jogosultsága alatt álló Smokvica Vela szigetről nem állítható, hogy bármilyen módon Csányi Sándor tulajdona vagy érdekeltsége lenne.

(A Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap tulajdonosai befektetési jegy tulajdonosok, akik között szintén nem szerepel meghatározó tulajdonosként Csányi Sándor.)

A szigeten zajló fejlesztések miatt 2019 nyarán és a követő hónapokban a sziget még nem fogadott/fogad vendégeket. A szigeten nyújtott szolgáltatásokat várhatóan jövő nyártól lehet majd igénybe venni.”

Állandó lakosság nincs, csak luxusnyaralók

Smokvica Vela, másként Velika Smokvica Horvátországhoz tartozó kis sziget az Adriai-tengerben, Trautól 25 km-re nyugatra, Rogoznicától 3 km-re délnyugatra, nagyjából 650 m-re délnyugatra a szárazföldtől.

A szigetnek állandó lakossága nincs, csak luxusingatlanok, sportpályák és éttermek, valamint néhány volt katonai objektum található rajta.

Próbáltunk szállást találni a szigeten, hogy megtudjuk, milyen áron lehet ott tölteni pár napot. A keresés azonban nem járt eredménnyel: a Booking.com nem tudott olyan szálláshelyet ajánlani, amely fogadna vendégeket Smokvica Velán.

A szigetet korábban az Agrokor nevű horvát dollármilliárdos nagyvállalkozás korábbi tulajdonosa és vezetője, Ivica Todoric bérelte, aki végül anyagi okokból vált meg tőle.

Ezután hirdették meg a szigetet új befektetők számára.

A Balansz Alap horvát leányvállalata által kötött bérleti szerződés részletei, így a bérleti díj sem nyilvános, a Jutarnji List nevű napilap 2018-as cikke szerint ugyanakkor áfával együtt 6 millió kunáról, azaz nagyjából 260 millió forintról lehet szó.

 

Mindenesetre, ha valóban Csányi Sándor bérelné a szigetet, akkor nem lenne meglepő, ha a miniszterelnök febukkanna ott. Az OTP vezérigazgatója ugyanis jó viszonyt ápol Orbán Viktorral.

A miniszterelnök például többször utazhatott focimeccsekre és hivatalos látogatásokra az OTP tulajdonában lévő, körülbelül 11 milliárd forint értékű magánrepülővel, amely „Magyarország kormánya” jelöléssel repked a világban. Ezekről az utakról először azt mondták, Orbán ajándékba kapta, később pedig azt, hogy fizetett értük.

Horvátországot pedig kidejezetten szereti a kormányfő, hiszen idén és tavaly nyáron is ott kapták lencsevégre, amikor épp szabadságát töltötte. Sajtómegkeresésre akkor Marin Skenderovics, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti igazgatója elmondta: Orbán nem ragaszkodik ahhoz, hogy luxushotelben szálljon meg, fontosabb számára, hogy a szállás a tengerparton legyen, szép kilátással az öblökre, a szigetekre.

Smokvica Vela pedig ennek tökéletesen megfelelne. A Sibenski horvát portál szerint ráadásul Csányi Sándor is gyakori vendég volt a szigeten, amikor még Todoric bérelte.

Katus Eszter

Fotó: Kikötő Smokvica Vela-n. Szerző: wikimedia/nikola_pu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás