Felcsút travel club

Orbán Viktor az egyik honvédségi repülőgéppel mehetett Milánóba operaelőadásra csütörtökön

A miniszterelnök csütörtökön a híres milánói operaházban, a Scalában járt a feleségével. Arról sem a Facebook-oldalán, sem a sajtófőnökén keresztül nem közölt információkat, hogy mivel utazott az olaszországi városba. Érdekes módon azonban Milánóba repült aznap a honvédség egyik repülőgépe is, amivel Orbán korábban már többször utazott hivatalos látogatásokra.

A köztudottan focirajongó magyar miniszterelnök csütörtök este nem vett részt az észtek ellen játszó nemzeti válogatott budapesti meccsén, hanem az olaszországi Milánóba ment egy operaelőadásra. A beszámoló szerint a miniszterelnök gratulált Kurtág Györgynek, és azt mondta, nagy dolog, hogy a milánói Scalában tartják a Kossuth-díjas magyar zeneszerző első operájának a premierjét.

Orbán Viktor hivatalos látogatásai alkalmával nagyon gyakran közzéteszi azt is a közösségi oldalán, hogy mivel utazott az adott helyszínre, most azonban erről nem tett említést. Érdekes módon azonban csütörtökön pont Milánóba ment a Magyar Honvédség egyik repülőgépe is, és csak pénteken tért onnan haza.

A 605-ös lajstromjelet viselő honvédségi Airbus A319-es repülő november 15-én délben a kecskeméti katonai repülőtérről felment Budapestre, majd onnan délután fél négykor elindult Milánóba. Egy órával később landolt az olasz városban, és ott töltötte az egész éjszakát. Csak november 16-án délelőtt fél tíz után indult vissza a repülő Budapestre, tizenegy előtt nem sokkal landolt, majd pár perc múlva indult is vissza Kecskemétre, a katonai repülőtérre.

A Magyar Honvédség 605-ös lajstromjelű Airbus repülőgépének útja Milánóból Budapestre 2018.11.16-án.

Hivatalosan honvédségi csapatszállítónak vették a repülőket

A Magyar Honvédség két Airbus repülőgépét (lajstromjelük 604 és 605) február elején mutatták be Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter a bemutatón kihangsúlyozta, hogy

“Ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket.“

Simicskó a honvedelem.hu beszámolója szerint azt is mondta, hogy “Talán nem túlzok, amikor azt mondom, hogy egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen.”

A két használt Airbus A319-es megvásárlását 2017 decemberében jelentette be Simicskó István akkori honvédelmi miniszter. A repülőket a csődbe ment Air Berlin légitársaságtól vette meg a Magyar Honvédség, ami nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titokban bonyolította le a beszerzést. Emiatt nem tudni azt sem, hogy mennyit fizettek a gépekért, és azt sem, hogy közvetítőn keresztül vásárolták-e őket, vagy közvetlenül az Air Berlintől.

Orbán már többször utazott honvédségi repülővel

Simicskó István kijelentése, miszerint a két Airbust nem kormánygépnek vették, hanem a honvédség fogja használni őket, csupán néhány hónapig állta meg a helyét.

Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis már többször használta hivatalos utazásai alkalmával a 605-ös lajstromjelű honvédségi repülőt. Nyáron ezzel a géppel utazott Izraelbe, Montenegróba, szeptemberben pedig Moszkvába és Salzburgba is.

Ráadásul miközben Orbán a honvédség gépével ment Salzburgba, a magyar katonák bérelt repülőgéppel utaztak Irakba. Ezt azzal indokolta Benkő Tibor jelenlegi honvédelmi miniszter, hogy a két Airbus személyzetének még nincs meg a kellő tapasztalata, ezért csak korlátozott számú személyt szállíthatnak, és az iraki kontigens létszáma meghaladta a limitet.

Július 24-én a Párbeszéd Magyarországért közadatigénylésben kérte ki, hogy mennyibe került Orbán Viktor izraeli és montenegrói útja a honvédségi repülőgéppel. A Honvédelmi Minisztérium erre azt válaszolta, hogy ez a két út a kiképzés része volt.

“A gépek magyarországi üzembeállításuk óta összesen mintegy 200 órát töltöttek a levegőben. Ezek közül öt alkalommal, összesen 23 repült órában szállítottak állami vezetőket külföldi hivatalos útjaikra, kiképzési repülés keretében. (…) A miniszterelnöki delegációk szállítási költsége fejenként 215.000 illetve 140.000 forintba került. A többi repülés katonai részvétellel történt, ezért honvédségi célú szállítási feladatként, a kiképzési keret terhére történt ezek elszámolása.”

Az Átlátszó egyik munkatársa szeptember elején (Orbán Viktor moszkvai és salzburgi utazása előtt) kérte ki közadatigénylésben, hogy mikor, hova, milyen állami vezetőket, és hány fős delegációkat szállítottak addig a honvédség repülőgépei. A Honvédelmi Minisztérium a válaszban ismét kihangsúlyozta, hogy az állami vezetők szállítása a pilóták kiképzésének része volt.

“2018. július 6. és 2018. szeptember 4. között került sor állami vezetők szállítására. A célállomás Biskek, Podgorica, Stockholm, Brüsszel, Luxemburg és Tel-Aviv voltak. A küldöttségek létszáma 6-33 fő között alakult. Áder János, Orbán Viktor, dr. Benkő Tibor és Szijjártó Péter állami vezetők utaztak. A repülések végrehajtása a Magyar Honvédség pilóta állománya kiképzésének és szakszolgálati engedély megszerzésének szerves részét képezik, a nemzetközi útvonalrepülések, illetve a különböző kategóriájú repülőtereken történő leszállások végrehajtásával.”

Címlapkép: A Magyar Honvédség 605-ös lajstromjelű Airbus repülőgépének útja Budapestről Milánóba 2018.11.15-én.

Megosztás