Felcsút travel club

Tegnap Belgrádban járt az Orbán által is használt osztrák magánrepülőgép

Október vége óta egészen tegnapig Bécsben parkolt az OE-LEM lajstromjelű luxusrepülő. Tegnap azonban kora reggel landolt Budapesten, majd Belgrádba repült, ahonnan csak délután tért vissza Ferihegyre. Közben a hazájában jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki menedékjogot kért Magyarországon, és a macedón hatóságok nem értik, hogy került ide, hiszen már rég bevonták az útlevelét. Anélkül pedig Gruevszki csak illegálisan léphetett be Magyarországra, de a magyar hatóságok nem hajlandóak részleteket közölni az ügyről.



Társadalmi célú hirdetés

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy 2012-ben törvénytelenül utasította az akkori belügyminisztert arra, hogy szerezzen be neki egy 580 ezer euró (kb. 180 millió forint) értékű Mercedest privát használatra. November 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt börtönnél, de ezt nem tette meg, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

November 13-án Gruevszki a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten bujkál, és menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Ez rengeteg kérdést vet fel, mivel a macedón hatóság már rég elvette Nikola Gruevszki útlevelét, macedón személyi igazolvánnyal pedig nem lehet belépni Magyarország területére. Vagyis a nagyon szigorú kormányzati narratíva szerint illegálisan tartózkodik hazánkban, és ahogy a Helsinki Bizottság megírta, a tranzitzónában kéne várakoznia, amíg elbírálják a menedékkérelmét.

Szijjártó Péter külügyminiszter ezzel kapcsolatban először csak annyit közölt, hogy nem mondhat részleteket. Végül a Miniszterelnökség november 14-én elismerte, hogy Gruevszki különleges eljárásban részesül, de arról ez a közlemény sem tesz említést, hogy miként került Gruevszki útlevél nélkül Magyarországra.

“A magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevski – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerüljön sor. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.”

Kicsit több részletet árult el az ügyről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter november 15-én reggel egy sajtótájékoztatón.

„Nikola Gruevszki egy magyar külképviseleten kérvényezte menedékkérelmét, majd biztonsági okok miatt az a döntés született, hogy ne a tranzitzónában, hanem Budapesten, a BÁH központjában legyen a meghallgatása”válaszolta a Bloomberg kérdésére a Miniszterelnökséget vezető Gulyás, aki kihangsúlyozta, hogy “a magyar államnak semmilyen közreműködése nem volt abban, semmilyen segítséget nem nyújtott, hogy Gruevszki elhagyta Macedónia területét.”

Viszont Gulyás Gergely azokra a kérdésekre nem válaszolt, hogy Szerbia felől szárazföldön, vagy légi úton érkezett-e Magyarországra Gruevszki.

A macedón hatóságokat és újságírókat is erősen foglalkoztatja, hogy Gruevszki miként jutott Budapestre. A macedón belügyminiszter szerint Gruevszki illegálisan, a zöldhatáron távozott Macedóniából. Az albán Presheva rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Gruevszki Szerbiába távozott a Llojan-Miratoc határátkelőnél, majd Szerbiából érkezett Magyarországra. A Deutsche Welle macedón kiadása pedig azt pedzegeti, hogy valamelyik Orbán Viktorhoz közel álló oligarcha magánrepülőjével jöhetett Gruevszki Budapestre Szerbiából.

Érdekes módon az OE-LEM lajstromjelű osztrák magángép tegnap épp megjárt egy Budapest-Belgrád-Budapest kört.

Október 27-e óta Bécsben parkolt az Orbán Viktor miniszterelnök és több kormányközeli szereplő által is használt 17 milliárd forint értékű, osztrák felségjelű magánrepülőgép, az OE-LEM.

November 14-én azonban – a Gruevszki-botrány kellős közepén – reggel hatkor felszállt Bécsben, fél hét előtt nem sokkal megérkezett Budapestre, majd nyolckor elindult Szerbia fővárosába, Belgrádba, ahol délelőtt fél 9-kor landolt. Csak délután fél négykor indult vissza, és négy órakor landolt Budapesten. Azóta nem mozdult, itt áll Ferihegyen.

Az OE-LEM Budapest és Belgrád közötti útja 2018. november 14-én

A fideszes elit használja ezt a magánrepülőgépet

Orbán Viktor miniszterelnök 2018. július 25-én a Vidi bulgáriai meccsére egy 17 milliárd forintos osztrák luxusrepülővel utazott, és sikerült lefotóznunk, amikor kiszállt a gépből Budapesten. Az ügyből elég nagy botrány lett a közpénzek sorsa iránt érzékenyek körében, de a kormány igyekezett elkenni az egészet. Orbán sajtófőnöke azt mondta, hogy a luxusrepülést a Vidi tulajdonosától, Garancsi Istvántól kapta ajándékba a miniszterelnök, Orbán pedig október elsején azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy “30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”. Orbán mellett utazott már az OE-LEM fedélzetén Mészáros Lőrinc, a lánya, és üzlettársa, Szíjj László is.

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.

Címlapkép: Az OE-LEM Budapest és Belgrád közötti útja 2018. november 14-én.

Megosztás