műemlékvédelem

Szabad kezet kap a műemlék Radetzky-laktanya átalakításához a kormánybiztos érdekeltsége

Szabad kezet kap Wáberer György vállalkozó, Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos érdekeltsége egy közelmúltig védett épület teljes átalakításához. Az UNESCO Világörökség Bizottsága által is számon tartott egykori Radetzky-laktanya épületét magában foglaló beruházás egy augusztus 7-i kormányrendeletnek köszönhetően kiemelt beruházás lett. Ez pedig egyes építési és műemlékvédelmi szabályok figyelmen kívül hagyására és az engedélyek gyorsabb intézésre is lehetőséget ad a befektetőknek. Az érintett, II. kerületi önkormányzat vezetése is tehetetlen, a polgármester most Facebook-bejegyzésben fordult a nyilvánossághoz.

 

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Az egykori  Radetzky-laktanya épületéről korábbi cikkeinkben megírtuk, hogyan vesztette el hosszú idő után műemlék jellegét a 180 éves épület. Beszámoltunk arról is, hogy már pár éve is szó volt az épület bontásáról, de akkor civil és szakmai nyomásra megmenekült. Közzétettük az épület általunk megszerzett bontási tervrajzát, amin látható, hogy szinte semmi nem marad majd az épületből, ha a befektető megkapja a kért engedélyt. Akkor megtudtuk azt is, hogy a bontási engedély megszerzésére indított eljárást a kerületi önkormányzat kérésére a műemléki ügyekben illetékes kormányhivatal felfüggesztette.

A kormány augusztus 7-i, a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánító rendelete a kerület polgármestere szerint “az itt élők feje felett átnyúlva egyoldalúan módosította a szabályozást”. Őrsi Gergely (MSZP) Facebook-bejegyzésben kifogásolta a kormány eljárását az épülettel kapcsolatban.

„Mióta polgármesterré választottak, számtalan egyeztetést folytattunk munkatársaimmal együtt azért, hogy a Radetzky-laktanya esetében vegyék figyelembe az ott élők érdekei mellett azt is, hogy az épület nemzeti kulturális örökségünk egyik meghatározó helyszíne, melyet a legméltóbb módon óvni kell a megújulás során.
Folyamatosan együttműködésre törekedtünk, kértük, hogy közösségi egyeztetés nélkül semmi ne történjen, és továbbra is erre törekszünk – mert hisszük, ez az egyetlen helyes út. A partnerségbe ugyanakkor nem fér bele az, hogy az itt élők feje felett átnyúlva a kormányzat egyoldalúan módosítsa a szabályozást, érvek helyett erővel próbálva eldönteni egy olyan vitát, amelyet a közösség bevonása nélkül nem lehet lefolytatni.(…)”
– írja a polgármester.

A Radetzky-laktanya kapcsán alkalmazott eljárás bevett módszer a műemlék épületek átalakításának, szétszedésének engedélyezésére a kormányközeli befektetők érdekében.

“Kiemelt beruházásoknál sokszor alkotmányellenes módon adnak felmentést törvények és rendeletek alól a baráti befektetői igényeknek való megfelelés érdekében, teljesen szembemenve a kulturális örökségvédelmi szempontokkal” – hívta fel a figyelmet korábban egy az Átlátszóhoz eljuttatott tanulmány.

Ez a szakmai anyag a Tiborcz István és Szivek Norbert érdekeltségéhez köthető, az egykori, műemlék MAHART-ház szinte teljes szétbontásával létrehozott szállodaprojekt esetét emelte ki. A dokumentum a magyarországi műemlékvédelmi gyakorlatról többek között azt írta, hogy „a hatósági alkalmazottakkal szemben az a vezetői elvárás, hogy ezeket a szabályokat ne alkalmazzák, így a politikailag kedvezményezett beruházók és szervezetek semmivel sem tarthatók vissza a jogszerűtlenségektől”.

Ezt az állítást támasztja alá az egykori Radetzky-laktanya épületének esete mellett például a józsefvárosi Heinrich-udvarnak az Átlátszó által nyilvánosságra hozott ügye is. Ez az épület szintén váratlanul, a szakmai érvekkel szembemenve vesztette el a műemléki védettséget és lett ugyanúgy kiemelt beruházás.

Horn Gabriella

Címlapkép: Németh Dániel/Átlátszó

 

Ha már egyszer itt vagy…Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás