heti dezinfó

Tömegtüntetés nem igazán, kamupártos adatgyűjtés viszont még összejöhet vírustagadásból

Dezinformációs híradónkban a háttérhatalom ellen küzdő konteómetálos figura szervez sikertelen tüntetést a zenészekért, Gődény csoportja pedig új hírszájtot indít és önkéntes információgyárosokat toboroz.

Csak nem sikerül összehozni egy rendes élő tüntetést a magyar úgymond koronavírus-szkeptikusok táborából, pedig már vagy négyen kísérleteztek vele.

A legutolsó, augusztus eleji próbálkozás nóvuma, hogy a szervező, Rikter Ákos elsőként próbálta ki: mi történik, ha a lassan formálódó vírusdezinformációs egységfrontot valamilyen hétköznapibb társadalmi csoport sérelmei mögé rejti.

A rendezvényt hirdető kép. Forrás: Facebook / az esemény.

Esetünkben pro forma a járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések által tényleg különösen sújtott zenészek (és társutasaik) szolgáltatták az apropót a “Zenés felvonulás az 500 fő feletti rendezvényekért” címet viselő tüntetésre. A lóláb ugyan kilógott: a szervező az eseményleírásba a koronaszkeptikus ikon Pócs Alfrédról posztolt videót (róla bővebben itt), és azt is deklarálta, hogy céljai nem merülnek ki a zenei rendezvényekkel — ennek a felvonulás végcéljánál, a Kossuth téren tartott beszédében is hangot adott.

Máshol arról írt:

“több csoport, közösség is megkeresett már a szervezés alatt”

Az eseményt az egykori kamupártos egészségügyi influenszer Gődény György dolgait is rendszeresen aláplankoló Apaszív Egyesület is támogatólag osztotta meg, a Putyin-barát székelyügyi aktivistaként indult Csibi Barna pedig interjút igyekezett készíteni a főszervezővel.

A járványügyi korlátozások elleni tüntetéssel tért vissza az oroszbarát székelygárdista

Csibi Barna oroszbarát székely aktivista is megjelent a magyar nyelvű koronavírusos dezinformációs játszótéren. Csibi az általa szerkesztett Ruszin Kárpátalja blogon tette közzé, hogy július 18-ára, szombatra tüntetést jelentett be a budapesti Kossuth térre egyebek mellett a maszkviselés, a (valóságban nem létező) kötelező koronavírus-védőoltás és az 5G mobiltelefontechnológia ellen.

Nem csak egy senki

A szervező Rikter Ákos különös szerzet. Szinte a semmiből bukkant fel mintegy két éve a hobbimetál-színtéren a Csak Egy Senki névre keresztelt produkciójával. A mérsékelt rajongótábort gyűjtő előadóért annak furcsaságai miatt metálos körökben nem szokás lelkesedni.

Rikter ragaszkodik ahhoz, hogy zenésztársak bevonása nélkül, egyszemélyes zenekarként fungáljon, ugyanakkor mégis van körülötte színpadi jelenlét. Az évek során egyfajta amatőr színjátszókört hozott létre koncertlátogatókból verbuvált féltucatnyi tinédzserből, akik a középpontban gitározó Riktert körüllengve dramatizálják az aktuális zeneszám üzenetét.

Ezek az üzenetek jellemzően az úgynevezett háttérhatalom gonosztetteivel kapcsolatosak; Rikter a produkció Facebook-oldalán többször közölte, hogy őt elsősorban ezek a témák mozgatják.

Olybá tűnik, az énekes-gitárost jobban érdekli a tinédzsercsoport terelgetése, mint a konteómetálos zenei műsor befuttatása. Előbbi heti rendszerességű próbáihoz Rikter maga bérelt termet, miközben a legjobb esetben is félamatőr produktum ritkaságszámba menő fellépései sokat nem hozhatnak a konyhára. Már csak ezért is kétséges, hogy ugyan mitől volna pont ez a férfi a legalkalmasabb a megélhetésüket vesztett zeneipari dolgozók szószólójának.

Bilderberg a Dürer Kertben: az egyik gonosz háttérhatalmat Magyarország legfontosabb katonai szövetségeséhez, a másikat a legfontosabb gazdasági partneréhez tartozó lobogó öltözteti. A csapatnak tudomásunk szerint még egy brit zászlaja is van valahol. Forrás: Facebook / Dürer Kert / eredeti kép: Somogyi Lajos

A Csak Egy Senki produkció próbái közben például csuklyás-kaszás Egyesült Államoknak öltözve bóklászó tiniket ábrázoló, Facebookon közölt, minimum zavarbaejtő képsorok mellett másik továbbgondolkodásra sarkalló motívum Rikter környékéről, hogy a minden jel szerint ipari alpinistaként keresett fizetéséből élő férfi év elején még arról is posztolt, hogy a zenekar mellé létrehozott Csak Egy Egyesület idén akár társasházból átalakított lakó- és próbakomplexumhoz juthat.

A kérdés nyilván az volna, hogy kinek a jóindulatából. Hacsak nem a hóbortosság egy különös makacs esetével állunk szemben, bár ezt egy pincében, gyakorlóba öltözve, fegyverreplikákat emelgető magyar tiniket elnézve nehéz elhinni.

Bukó vírustüntetések

Rikter zenésztüntetése annyiban sikeresnek értékelhető, hogy a komolyan vehető média érdeklődését is felkeltette: beharangozót írt a Mérce, állítólag tudósítóval képviseltette magát a Pestisrácok és ott volt a megmozduláson a Blikk videósa is. Legutóbbi azonban kénytelen volt azzal a kommentárral kirakni az anyagát, hogy “mindössze ennyi embert mozgatott meg a dolog”: maximum, ha ötvenet.

A járványellenes tüntetés ugyanis, úgy tűnik, még szakmai érdekképviseleti álca mögött sem különösebben népszerű ötlet. Pócs Alfréd, aki a Heves megyei orvosi kamarai elnök tisztségének betöltése mellett a megyeszékhely képviselőtestületének is tagja, Egerben tartott hasonlóan sikertelen, kombinált korona/5G-tüntetéskísérletet nemrégiben.

A Csibi Barna-féle csapat szűk hónapja, Rikterékhez hasonlóan a Kossuth téren tartott saját megmozdulására jó, ha negyven embert össze tudott trombitálni. E sorok szerzője személyesen hallgatta végig a jó három órányi fejtágítást maszkokról, vírusról, 5G-ről, és valamiről, ami leginkább a jogfolytonos történeti alkotmány elméletével tűnt kapcsolatosnak, és nagyon szívesen tanúsítja, hogy a megjelentnél jóval kisebb hallgatóság is teljesen indokolt lett volna.

Még a koronakamus szféra ásza, a kijárási korlátozásos időkben millióközeli megtekintést produkáló Youtube-videókon jelentkező Gődény is sikertelenül próbált nyár elején a Múzeumkertbe összetrombitálni valamiféle élő járványszkeptikus megmozdulást.

Mária a Normális élethez ragaszkodók csoportjában világos magyarázatot kínál arra, hogy mi motiválja az úgymond szkeptikus tartalmak olvasgatására: nem szeretne félni. Forrás: Facebook / Normális élethez ragaszkodók csoportja

Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar közönségnek még az a része is, ami nem tud mit kezdeni az újdonságértékű járványhelyzetben felgyülemlett szorongásával, maroknyi csodabogártól eltekintve még nagy különbséget érez aközött abban, hogy csak az interneten csinál magából hülyét a hasonszőrűek között, vagy a nemzet főterén IRL.

Pártszervezés vírustagadásból

De a klasszikus megoldások persze ilyenkor is működnek. Gődényről köztudott, hogy 2018-ban az általában kamupártként elkönyvelt Közös Nevező listavezetője volt, méghozzzá szoros kapcsolatban azzal a Seres Mária és Stekler Ottó alkotta házaspárhoz, akik ellen sajtóhírek szerint cirka hónapja vádat is emelt az ügyészség, mert behúzták a kampányra adott állami százmilliókat.

A Stekler-Seres házaspár ugyanúgy Nyíregyházához kötődik mint Gődény, aki korábban szintén ott dolgozott patikusként, Seres Mária pedig a Közös Nevező országos listájának harmadik helyén szerepelt a 2018-as országgyűlési választásokon.

A hvg,hu tavalyi anyaga mutatta be először, hogy Stekler, Seres és Gődény környékén számos online gagyihír-szájt, valamint webes vállalkozás is működik — feltehetően nem függetlenül a pártcsinálós vonaltól.

„Szemben az álhírekkel”. Forrás: Facebook / Médiaforrás

Ezután annyira nem meglepő, hogy Gődény augusztus elsején legelső “fontos lépésként” éppen azt jelentette be a Doktor Gődény-oldalon, valamint a már százezer feletti számú tagsággal bíró Normális élethez ragaszkodók-csoportban is, hogy

csinált egy új hírszájtot Médiaforrás.com címen

Egyszersmind nyitott egy új, úgynevezett “kommunikációs csatornát” is. A kommunikáció azonban egyirányú, a felület ugyanis leginkább egy adatgyűjtő űrlapként működik. A kapcsolat.online címen elérhető felületen regisztráló delikvens lehetőségei kimerülnek abban, hogy legelőször is megad magáról egy csomó személyes adatot, aztán különböző vállalásokat tehet, hogy például mémeket készítene vagy újságot írna.

Vállalható feladatok: részlet a kapcsolat.online-ról. Forrás: kapcsolat.online

A két felület közül legalább ez az utóbbi kapcsolódik a korábban létrejött online birodalomhoz is, ugyanis a kapcsolat.online-nak otthont adó szerver IP-címének további mintegy féltucatnyi lakója között a biopraktika.hu is megtalálható — ez a domain a hvg.hu szerint Steklerékhez köthető Kontroll Média Kft. kezelésében van, a szájtot az impresszum szerint pedig bizonyos Média Alternatíva működteti.

Ez a szervezet minden valószínűség szerint megegyezik a Média Alternatíva Hálózat nevű párttal, ami korábban a Seres Mária Szövetségesei névre hallgatott és amelynek 2014-es állami kampánytámogatását az ügyészség szerint a Seres-Stekler házaspár meglovasította.

Normális élethez ragaszkodó települések. Forrás: Facebook / Doktor Gődény

Nehéz másra gondolni, hogy Gődény koronavírus alatti páratlanul sikeres influenszerkedése, a százezernyi követőt tömörítő személyes oldala, a Normális élethez ragaszkodók csoport, továbbá az adagyűjtő és szövegírókat toborzó kapcsolat.online egyaránt egy, a 2022-es választásokon elindítandó párt érdekét szolgálják.

A konzervatív becslés, hogy Gődényék különösebb energiabefektetés nélkül kapnak egy csomó hasznos hülyét, akiket információterítésre, szövegírásra, vagy akár képviselőjelöltként is fel lehet használni. Extrém esetben akár az is elképzelhető, hogy egy új párt sikeresen forrasztja szavazótömbbé az alufóliasisakos hülyék és a víruselégedetlenek egyáltalán nem aprócska csoportjait, és legalább egy százaléknyi pártlistás eredménnyel kilép a kamupártok szűken definiált halmazából.

De Gődény környezetében bölcsebben tennék, ha túlzottan vérmes reményeket nem táplálnának.

A Normális élethez ragaszkodók csoportját az elmúlt hetekben összeesküvéselmélet-hívők és vírustagadók posztjai árasztották el, amik a korábbi, hétköznapi emberek hétköznapi bosszúságait taglaló beszámolókhoz képest jóval kevesebb interakciót vonzanak.

A nagy csinnadrattával felvezetett saját hírszájt, a Médiaforrás.com egyelőre alig másfélezer lájkolót vonzott, ami kevéssé meglepő annak fényében, hogy az online újság a pártcsinálók körül felbukkanó további szájtokhoz hasonlóan kimondottan alacsony minőséget hozza.

A koronavírus fertőzésveszélyéről szóló, márciusi dátumú cikk a Médiaforráson. Forrás: mediaforras.com

Több jel arra utal, hogy a Médiaforrást ismeretlen működtetői (ezeket ugyanis sem az impresszumban, sem máshol nem nevezik meg) még március-április során hozták létre egy általános jellegű gagyihírszájtot tervezve. A szájtba fektetett, szolid mértékű tehetséget és energiát jelzi az is, hogy még augusztus során is elérhetőek voltak a tavaszi tesztüzem során legyártott olyan anyagok is, amik a koronavírus veszélyességére, a fertőzés elleni védekezés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Hatásvizsgálat

Még tavasszal kezdtünk cikksorozatban foglalkozni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos dezinformációs tevékenységek kapcsán a legaktívabb magyar koronaszkeptikus karakterekkel is. A Gődény-féle Normális élethez ragaszkodókról júniusban mi írtunk először.

Heti dezinfó: rádolgozott az orosz álhírgépezet az amerikai tüntetéshullámra

Az amerikai tüntetéshullám került az orosz dezinformációs törekvések célkeresztjébe az elmúlt hetekben. Szakértők üdvözölték, hogy az Európai Unió végre beszólt a koronavírusos tematikájú orosz és kínai nyomulásnak.

Magával a csoporttal, továbbá a csoportban terjedő egyik tévhittel azóta foglalkozott a 24, a csoportról “Halálos hülyeségek” címmel publicisztikát közölt a Magyar Hírlap, és előkerültek — Gődény egyik elvbarátjával, a szintén általunk először bemutatot Guttmann Tamással együtt — a Pesti Srácok egyik videójában is.

Nemrég a Szabad Pécs vette észre, hogy a baranyai megyeszékhely jobbikos önkormányzati képviselője, Hencsei Zsolt osztotta meg Facebookon négy koronaszkeptikus influenszer beszélgetős videóját. A posztot Hencsei rövidesen eltávoltotta, mert utána akart járni a beszélgetésben elhangzottak hitelességének, és mert “nehéz megállapítani, hogy ezekben a kérdésekben kinek hihetünk”.

Sarkadi Nagy Márton

A címlapképen a Csak Egy Senki egyfős zenekara és drámajátékos, jellemzően tinédzserkorú csapata láthatóak egy ismeretlen budapesti ingatlanban egy előadás próbája során. A próbáról készült videó forrása a Csak Egy Senki Facebook-oldala.

Megosztás