Felcsút travel club

Orbán Viktor a montenegrói meccsre is az osztrák magánrepülővel mehetett

A miniszterelnök csütörtök délelőtt még a III. Budapesti Demográfiai Csúcson mondott beszédet, este pedig már a Montenegro-Magyarország meccsen ült a lelátón. Délután a mérkőzés helyszínére repült az a magángép is, amivel Orbán tavaly nyáron a Videoton bulgáriai meccsére utazott.

Orbán Viktor szeptember 5-én délelőtt a Várkert Bazárban megtartott III. Budapesti Demográfiai Csúcson mondott beszédet, amelyben több gyerek születését szorgalmazta. Erről délután fél egy körül jelentek meg a beszámolók, délután kettőkor pedig egy fotógaléria a miniszterelnök Facebook-oldalán.

Néhány órával később, este kilenckor elkezdődött a Montenegro-Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzés Podgoricában. A meccset az M4 közvetítette, és a 32. perc környékén láthatták a tévénézők a lelátón Orbán Viktort, aki a montenegrói miniszterelnök, Milo Dukanovic mellett ülve, a helyszínen nézte a mérkőzést.

A Mészáros Lőrinchez köthető osztrák luxusrepülőgép éppen Podgoricába repült csütörtök délután. Az OE-LEM lajstromjelű gép délután 3 után indult Budapestről, és 4 körül landolt a meccs helyszínén.

Az OE-LEM útja Budapestről Podgoricába, 2019.09.05.

Az OE-LEM útja Budapestről Podgoricába, 2019.09.05.

A 17 milliárd forint értékű repülőgépet hónapokig tartó munka után tavaly szeptemberben mutattuk be olvasóinknak. A Bombardier Global 6000 típusú luxusrepülő 2018 márciusának végén érkezett a cég montreali gyárából Bécsbe, és azóta az osztrák léginyilvántartásban szerepel. Tulajdonosa nem ismert, az üzembentartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég.

Az osztrák üzemeltető és lajtsromszám ellenére azonban az OE-LEM szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. Innen indul, és ide érkezik, csak nagyon ritkán megy ki Bécsbe, ahova elvileg tartozik. Ráadásul többször repült Ferihegyről éppen oda, ahol a szintén Mészáros Lőrinchez köthető, 7 milliárdos Lady Mrd luxusjacht tartózkodott.

2018. július 25-én Orbán Viktor az OE-LEM fedélzetén utazott a Videoton-Ludogorec Bajnokok Ligája meccsre Bulgáriába, és hazaérkezésekor sikerült lefotóznunk, ahogy kiszállt a luxusrepülőből. Ezzel óriási zavart keltettünk a kormánykommunikációban, ahol hetekig különböző – gyakran egymásnak is ellentmondó – nyilatkozatok születtek a magángépes út megmagyarázására. A miniszterelnök pedig azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy

“Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.

Az OE-LEM tulajdonosa ugyan nem ismert, de azt már kiderítettük, hogy Mészáros Lőrinc és üzlettársa, Szíjj László – akit tavaly lefotóztunk a Lady Mrd luxusjacht fedélzetén – is használta már. A Mészáros-család a Maldív-szigetekreSzíjjék pedig Dubajba utaztak a miniszterelnök által is használt magánrepülővel.

Orbán Viktor miniszterelnök idén nyáron kétszer is fapados repülőjáraton mutatkozott, de a jelek szerint az osztrák bejegyzésű luxusrepülőgép továbbra is a rendelkezésére áll.

Erdélyi Katalin

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás