Felcsút travel club

Transparency-Soma Díjjal jutalmazták az Orbán magánrepülőgépezéséről szóló cikkünket

Az Átlátszó nagy botrányt kavart magánrepülőgépes-luxusjachtos tényfeltáró cikkének szerzői: Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila nyerték a 2018 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett ünnepélyes díjátadón adták át pénteken este, Budapesten.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Január 11-én immár 18. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat, amely ma már a Transparency-Soma nevet viseli, 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át.

A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Soma Díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

A Transparency International Magyarország által felkért szakmai zsűri a beérkezett 15 pályamunka közül az átlátszós Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila „Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron” című írását ítélte a legjobbnak. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Martin József Péter a pénteki díjátadót megnyitó beszédében az oknyomozói munka fontosságát hangsúlyozta az egyre szűkülő magyarországi médiatérben:

Ennyire leplezetlenül még soha nem avatkozott be a hatalom a média működésébe

Az Átlátszó nagy botrányt kavart magánrepülőgépes-luxusjachtos tényfeltáró cikkének szerzői: Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila nyerték a 2018 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat. A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Martin József Péter a pénteki díjátadót megnyitó beszédében az oknyomozói munka fontosságát hangsúlyozta az egyre szűkülő magyarországi médiatérben.

Az Átlátszó tényfeltáró csapata hónapokon át követte egy osztrák lajstromjelű magánrepülőgép és egy máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjacht útjait: nyomozásunk során felbukkant Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Mészáros Lőrinc köre, továbbá a NER több más szereplője is. Kutatásunk eredményeit fotókon, videókon, térképeken és infografikákon mutattuk be a most díjazott cikkben, ami belpolitikai botrányt kavart és magyarázkodásra kényszerítette a kormánykommunikációt.

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.

A miniszterelnök különjáratairól szóló tényfeltárásunk a most díjazott első riport után cikksorozattá bővült, tavaly számos további cikkben foglalkoztunk a témával: utazott a Mészáros Lőrincék által használt osztrák magángéppel Vidi-meccsre, az OTP magánrepülőjével Berlinbe, a Magyar Honvédség csapatszállítóival számos helyre, és egy titokban vásárolt honvédségi business jettel szilveszterkor Brazíliába.

Orbán Viktor gyakori repülőútjainak költségeit következetesen titkolják: a hivatalos állami látogatások esetében nem közlik, hogy ezek mennyibe kerülnek a magyar adófizetőknek, a meccsnézős magánutakról pedig csak találgatni lehet, hogy pontosan kiktől, és milyen értékű ajándékokat fogad el a miniszterelnök, amikor milliárdos üzletemberek luxusrepülőgépeivel közlekedik külföldi futballmérkőzésekre.

A miniszterelnök legalább ötféle különgéppel repült tavaly – titkolják, hogy melyiket ki fizette

Magyarország miniszterelnöke számára 2018 a repülés éve volt. Utazott a Mészáros Lőrincék által használt osztrák magángéppel Vidi-meccsre, az OTP magánrepülőjével Berlinbe, a Magyar Honvédség csapatszállítóival számos helyre, és egy titokban vásárolt honvédségi business jettel szilveszterkor Brazíliába.

Ha fontosnak tartod, hogy ilyen és ehhez hasonló ügyeket 2019-ben is ki tudjunk nyomozni, egyszeri adománnyal, havi előfizetéssel, vagy szja 1 százalék felajánlásával is támogathatod a munkánkat.

Megosztás