interjú

Munkatársunk az ELLE magazinnak nyilatkozott az újságírás jelenéről, jövőjéről és jelentőségéről

Erdélyi Katalint, az Átlátszó főszerkesztő-helyettesét is megszólaltatta az Elle magazin, ami szeptemberi számában több szakmabeli megszólaló véleményét kérdezte a média jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőjéről.

 

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Augusztus 12-én jelent meg az Elle magazin szeptemberi száma, amiben a szerkesztők nyolc oldalt szenteltek egy médiakörképnek, amiben 8 magyarországi médiaszereplőt kérdeztek az újságírás jelenéről és jövőjéről.

Jakus Ibolya, a HVG hetilap főszerkesztője, Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője, Veiszer Alinda szerkesztő-műsorvezető,  Munk Veronika, az Index.hu távozó főszerkesztő-helyettese, Rácz Johanna, a Qubit szerkesztője, Bárdos András exműsorvezető, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, és Potyondi Edina youtuber mellett lapunk főszerkesztő-helyettesét is megszólaltatták a magazin szerkesztői.

Médiakörkép az Elle magazin 2020. szeptemberi számában

Erdélyi Katalin eredetileg 5 kérdést kapott, amelyekben az Elle arról kérdezte, hogy jelenleg mitől félti az újságírást, miként látja a szakma jövőjét, hogyan igazodhat el az olvasó a valódi hírek és a fake news között, milyen szakmai dilemmái/problémái vannak, és miért érdemes oknyomozó újságírónak lenni.

Munkatársunk válaszai rövidített formában, 3 kérdés köré csoportosítva jelentek meg a magazinban. Erdélyi elmondta, hogy a független sajtó csak az olvasók anyagi támogatásával létezhet, és kiemelte, hogy az Átlátszó Magyarországon elsőként kért – és kér azóta is – támogatást az olvasóktól, és működésünket nagy részben ezek az adományok fedezik.

„Az újságírás jövője az olvasókon múlik: hajlandóak-e fizetni azért, hogy valódi híreket olvashassanak, és fennmaradjon a független sajtó.”

Főszerkesztő-helyettesünk az interjúban arról is beszélt, hogy mi a különbség a valódi és fake hírek/oldalak között, és miként lehet őket egymástól megkülönböztetni. Arra a kérdésre, hogy miért érdemes újságírónak lenni, Erdélyi Katalin azt válaszolta, hogy azért, mert a sajtó feladata a hatalom ellenőrzése, és a korrupció megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a nyilvánosság. „Az embereknek jogukban áll tudni, hogy mire megy el a közpénz.” – fogalmazott.

A munkatársunkkal készült teljes interjú, és a többi megszólaló véleménye az Elle magazin szeptemberi számában olvasható.

 

Ha már egyszer itt vagy…Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás