közbeszerzés

Újabb milliárddal drágul a Ménesi Campus, túlórázhat Garancsi Istvánék cége

Pluszmunkák miatt tovább drágul a Corvinus Egyetem Ménesi úti campusának felújítása, és a beruházás kivitelezésének határideje is csúszik. Az így 15,4 milliárdba kerülő fejlesztés azonban már nem a magyar államot, hanem a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványt gazdagítja, miután a kormány két évvel ezelőtt ingyen átadta a teljes intézményt a szervezetnek. A felújítást Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak a cége végzi.  

„Ez a fejlesztés nem jöhetett volna létre a modellváltás nélkül, mert az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány finanszírozza és irányítja a campus fejlesztését, jelentős részben állami támogatásból” – nyilatkozta márciusban Barta Márton, az egyetem stratégiai vezetője a Magyar Nemzetnek. Barta ugyan összeget nem említett, de korábbi cikkekből kiderül, hogy az állam, vagyis az adófizetők legalább 12 milliárd forinttal szálltak be a fejlesztésbe, ami majdnem teljes mértékben fedezte volna a beruházás eredeti költségét.

Két éve írt ki közbeszerzési eljárást a Ménesi Campus felújítására a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány. A felhívásra mindössze egy ajánlat érkezett a Market Építő Zrt.-től, amely 13,9 milliárdos ajánlatával el is nyerte a megbízást. Ez az összeg azonban tavaly félmilliárd forinttal drágult, mert kiderült, hogy azbeszt is van a bontásra váró épületben. Mivel az azbeszt veszélyes anyagnak minősül, a bontását csak erre külön engedéllyel rendelkező vállalkozás, illetve speciális képesítésű munkavállalók végezhetik, ezért a kivitelezés költsége 14,4 milliárd forintra nőtt.

Most ez emelkedett tovább 15,4 milliárdra, miután újabb pluszmunkák merültek fel.

A Budapest XI. kerületében, a Mányoki út 9. szám alatt található Ménesi Campus felújításával és átalakításával eredetileg azt akarták elérni, hogy jelentősen növekedjen az épület energiahatékonysága, illetve, hogy a beruházás a LEED Gold fenntarthatósági minősítést megszerezze.

Az egyetem 2022 márciusi videója az építkezésről.

Az 1973-tól az 1980-as évek közepéig, több ütemben létesült épület mintegy bruttó 17 575 négyzetméter alapterületű. Az átalakítás során több épületrészt elbontanak, átalakítják többek között a Nagy és a Kis Tornyot, új főbejáratot alakítanak ki a Mányoki út felől, de épül új kollégium, közösségi tér, sportpálya és gimnasztikai pálya is.

A most bejelentett változtatások érintik a Nagy Tornyot, ahol az „acél lépcső teljes elbontása és áttervezése vált szükségessé”, a hőszivattyú gépházat, amit az eredetileg tervezett helyszínhez képest máshol alakítanak ki, és több kisebb részmunkát is. Emiatt a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárása 707 napra nőtt, vagyis a beruházás közel két évre tolódott ki az eredeti 540 napról, és az ára is megemelkedett.

A munkálatok 2022. június 15-én (fotó: Átlátszó/Erdélyi Katalin)

Garancsiék cége építi

A kivitelező Market Építő Zrt. tulajdonosa 2014 óta a Garancsi Istvánhoz köthető GARHARTT Invest Zrt., valamint az LMCS Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft., amelynek tulajdonosa Scheer Sándor.

Garancsi a 133 milliárd forintos becsült vagyonával jelenleg a 12. leggazdagabb magyar, de arról is ismert, hogy a Videoton FC labdarúgó-csapat tulajdonosa, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, a NAV online pénztárgépeihez SIM-kártyát szállító Mobil Adat Kft. többségi tulajdonosa, és Orbán Viktor jó barátja. Tavaly nyáron a miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval is lencsevégre kapták a VIII. kerületben, miközben Orbán Viktor Horvátországban nyaralt.

Orbán Viktor és Garancsi István 2015. július 30-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A Market Zrt. évek óta sikeres szereplője a közbeszerzéseknek: többek között ők nyerték el a MOL székház, egy négycsillagos esztergomi szálloda, a kézilabda EB-re tervezett multifunkcionális sportcsarnok, vagy épp az esztergomi élményfürdő felújítására vonatkozó tendert is.

Részben ezeknek a nagy összegű állami megbízásoknak is köszönhető, hogy a társaság éves forgalma és adózott eredménye minden évben impozáns látványt nyújt. Előbbi az elmúlt öt évben 138 és 306 milliárd forint között mozgott, míg utóbbi 6,8 és 36,5 milliárd között.

A részvényesek idén úgy döntöttek, hogy a 2022. évi 34,3 milliárdos haszonból 25,7 milliárd forint osztalékot vesznek ki.

Garancsi Istvánnal kapcsolatban emellett épp a napokban jelent meg, hogy a Prebeton Zrt. nevű cége veszteséges lett: tavaly 10 milliárdos forgalom mellett -1,2 milliárd forintos adózott eredményt ért el. Fel is került arra a listára, amelyen a Gyármentő Program keretében támogatott cégek állnak. Garancsi betongyára mellett ebből az állami programból támogatást kapott több olyan, egyébként jól prosperáló cég is, amelynek tulajdonosai a leggazdagabb magyarok közül kerülnek ki.

Már nem az államot gazdagítja

A beruházó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a Budapesti Corvinus Egyetem működtetésével megbízott alapítvány. A kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, míg a kuratóriumi tagjai között található Lánczi András egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem egykori rektora, Palotai Dániel egyetemi docens, a Nemzetközi Valutaalap közép-kelet európai országcsoportjának ügyvezető igazgatója és Váradi József, a Wizz Air Csoport vezérigazgatója.

A KEKVA-kat, azaz „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat” 2021-ben hozta létre a kormány. A szervezetek  korábban az állam által gyakorolt funkciókat és állami intézményeket – egyetemeket, múzeumokat, állami gazdaságokat, értékes ingatlanokat – kaptak meg ingyen. Míg korábban egyetemek és más érintett intézmények felett az állam gyakorolt kontrollt, az új törvény ezt a jogot átadta nem állami szereplők, a választott politikusok által nagyjából ellenőrizhetetlen szervezetek kezébe.

Az alapítvány az induláshoz közel 400 milliárd forint értékű állami tulajdonban lévő MOL- és Richter-részvényt kapott. Idén a MOL nyereségéből – a korábbi fenntartó állam helyett – az alapítvány közel 24,8 milliárd forint osztalékhoz jutott.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Barta Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai vezetője az intézmény fejlesztéséről az egyetemen tartott sajtótájékoztatón 2022. december 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás