közbeszerzés

A Market, a Fejér-B.Á.L. és a Duna Aszfalt fejleszti a nemzeti filmstúdiót 30 milliárdért

Augusztus elején jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány 42 milliárd forintot ad a fóti filmstúdió fejlesztésére. Három nappal később szerződést kötött a kivitelezésre egy állami cég a közpénzes megbízásokban bővelkedő Market Zrt. és Fejér-B.Á.L. Zrt. párosával, ami nettó 29,9 milliárdért épít négy új műtermet a Nemzeti Filmintézet fóti telephelyén. A munkában alvállalkozójuk lesz a Duna Aszfalt is.

Társadalmi célú hirdetés

Világszínvonalú filmstúdiók épülnek Fóton: A Nemzeti Filmintézet beruházásaként heteken belül megkezdődnek négy új műterem építési munkálatai Fóton minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése keretében. A fóti gyártó bázis kapacitását közel ötszörösére növelő fejlesztés előkészítése másfél éve tart, a finanszírozásáról a hétvégén megjelent kormányhatározatban rendelkeztek” – jelent meg a hír augusztus 2-án a Nemzeti Filmintézet honlapján, ahol a beruházás látványtervét is közzétették.

Valóban: néhány nappal korábban, július 30-án jött ki a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, ami a Gazdaság-újraindítási Alapból 41,7 milliárd forint támogatást ad a projektre.

A hazai filmipar kapacitásának bővítése versenyelőnyt biztosít a nemzetközi piaci környezetben, és elősegíti az állami támogatással készülő magyar produkciók kiszolgálását is, így a Filmintézet közfeladatú tevékenységének ellátását is új perspektívába helyezi” – mondta a bejelentéskor Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) elnöke.

A kivitelezés pedig hamarosan tényleg megkezdődik, ugyanis augusztus 6-án a Filmintézet már alá is írta a szerződést a kivitelezőkkel.

A négy új filmstúdiót a Market Zrt. és a Fejér-B.Á.L. Zrt. párosa építi nettó 29,9 milliárd forintért. A kivitelezés várhatóan 910 munkanapig fog tartani.

Tehát a projekt ötlete nem most született: az állami nagyberuházásokért felelős Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) majdnem 1 éve, 2020 novemberében írta ki a közbeszerzést az NFI fóti telephelyének fejlesztésére.

Eredetileg január 18-ig várták az ajánlatokat, majd ezt kitolták február közepére, az eredmény pedig most jelent meg az európai uniós közbeszerzési értesítőben. A hirdetmény szerint a fejlesztéshez összevonnak 3 telket, amelyek ezután összesen 234 846 m² nagyságúak lesznek. Elbontanak 7 295,37 m² épületet, az új építés nettó hasznos alapterülete 28 782,59 m² lesz, teljesen felújítanak 437,63 m²-t, részlegesen pedig 10 908,04 m² területet, továbbá terveznek 827 darab parkolót is.

Az elsődleges cél négy új, egyenként 2500 m²-es hasznos területű, eredeti hangfelvételre alkalmas műterem telepítése, melyből kettő-kettő egymás mellé épül, azonban az egymás melletti épületek szerkezetileg teljesen különálló épületet jelentenek. A műtermek az eltérő filmgyártási munkafolyamatok esetén egymástól függetlenül is használhatóak, ugyanakkor a használati igény szerint összenyithatóak 2 db 5000 m² műteremmé.

További beruházás egy reprezentatív fogadóépület, valamint a műtermek fejépületében, a műtermek üzemeltetéséhez szervesen kapcsolódó különböző funkciójú kiszolgálóhelyiségek és új külön álló produkciós célú kiszolgáló épületek építése és megújuló energiaforrások telepítése. Az új épületekhez új utak és jelentős számú új parkolóterületek is megvalósításra kerülnek. (…) A rekonstrukció része a jellemzően leromlott meglévő épületállomány és a meglévő utak felújítása, korszerűsítése, valamint a meglévő közmű-hálózat felújítása, bővítése” – olvasható a közbeszerzési tájékoztatóban.

A Duna Aszfalt alvállalkozó lesz

A tenderre összesen három pályázat érkezett: a nyertes Market és Fejér-B.Á.L. kettősén kívül jelentkezett még a munkára az Építő-és épületkarbantartó Zrt. (Épkar), valamint a Grabarics Építőipari Kft. is. Az ajánlatok összegzése szerint azonban az Épkar és a Grabarics pályázata is érvénytelen lett, mert nem nyújtottak be fontos dokumentumokat.

Vagyis a Market és a Fejér-B.Á.L. gyakorlatilag verseny nélkül nyerte el a munkát. Ajánlatukból viszont kiderül, hogy a projektben alvállalkozójuk lesz a Duna Aszfalt.

Közös ajánlatában a Garancsi István kormányközeli üzletember többségi tulajdonában lévő Market Zrt. és a Mészáros Lőrinc gyerekei által alapított Fejér-B.Á.L. Zrt. három alvállalkozót jelölt meg. Az egyik a Market leánycége, a Vilati Szerelő Zrt., a másik a szintén a Market érdekeltségébe tartozó Lean Tech Kft., a harmadik pedig a Duna Aszfalt Zrt., aminek a nemrég vadiúj luxusjachtot vásárló Szíjj László a tulajdonosa.

A Market és a Fejér-B.Á.L. Zrt. ajánlata (forrás: EKR)

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: a fóti stúdió látványterve (forrás: NFI)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás