Hírek

Csak pár órát lehetett véleményezni Garancsi 200 milliárdos mutyiját

Ezekről ne maradj le!

Ingatlanos kapcsolat a Tiborcz-utód és a letelepedési biznisz kulcsembere között (Átlátszó)
Kiemelt státuszt kapott Garancsi István 200 milliárdos projektje (Napi)
Orbán egy tollvonással milliárdos bevételt garantált az RTL Klub és a TV2 számára (444)

 

banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

Ingatlanos kapcsolat a Tiborcz-utód és a letelepedési biznisz kulcsembere között
A Garay Gardens Kft. ügyvezetői posztját eddig az a Paár Attila töltötte be, aki tavaly cége révén kivásárolta Tiborcz Istvánt, Orbán Viktor vejét az Eliosból. Őt Boros Attila követi majd a vezetői székben, aki  a hongkongi Lian Wanggal közösen árulhat letelepedési kötvényt a kínai és a vietnámi állampolgároknak. Összeér, ami összetartozik. (Átlátszó)

Kiemelt státuszt kapott Garancsi István 200 milliárdos projektje
Az erről szóló rendeletet hétfő délelőtt jelent meg a kormányzati honlapon. A véleményezésre egészen aznap délig volt lehetőség. A beruházás mögött a Market Zrt. és a Videoton labdarúgó csapatának tulajdonosa, a milliárdos Garancsi István áll, aki nem mellesleg a miniszterelnök haverja. Az ügyletben hitelezőként az Eximbank is benne van. (Napi, 444)

Orbán egy tollvonással milliárdos bevételt garantált az RTL Klub és a TV2 számára
A két nagy országos kereskedelmi tévé ezentúl programdíjat szedhet a szolgáltatóktól. Ezt a jogukat pont ez a kormány vette el korábban. A döntéssel a két nagy csatorna akár évi 4-5 milliárd forint pluszbevételhez is juthat. (444)

Barátok közt: Polt Péter felesége felügyelte két MNB-alapítvány pénzköltését
Polt-Palásthy Marianna az egyik jegybanki alapítványnál felügyelőbizottsági elnök, egy másikban pedig felügyelőbizottsági tag. Emellett szintén felügyelőbizottsági tag a hat MNB-alapítvány közös cégében is. Mindezeken kívül, nem mellesleg havi ötmillió forintot keres a jegybank felsővezetőjeként. Polt Péter legfőbb ügyész nem érti, ez miért baj. (Vastagbőr, 444)

Súlyos pénzszórás, titkolózással
Bár még nem tudunk mindent a jegybank alapítványainak költekezéseiről, eddig is hosszú lista gyűlt össze a gyanús tételekről. Felbukkant egy újabb nyertes Szemerey Tamáshoz köthető cég. Két alapítványtól megbízásokat kapott Trócsányi László igazságügyminiszter ügyvédi irodája is. Az alapítványok államkötvény-vásárlásai felvetik a tiltott monetáris finanszírozás gyanúját is. Orbán Viktorban viszont fel sem merült, hogy bármilyen lépést tegyen az ügyben. (444, 444, Átlátszó, Átlátszó, 444)

Ha van még két perced:

Konferencia a drónok lehetséges szerepéről az átlátható közéleti viszonyok megteremtésében. Akit érdekel, még odaér. (Transparency by Drones)

Új hét, új stadion – ezúttal a paksi focicsapat új otthonára költünk el 1,4 milliárd forintot a nagy közös kasszából. (444)

Sorozatos felmondások a VS.hu-nál a jegybanki alapítványoktól kapott félmilliárdos jegybanki pénzek miatt, a főszerkesztő is távozott. (Index)

A Közbeszerzési Hatóság panamázással gyanúsítja az M4-es autópálya építtetőit. (HVG)

A magyarországi UNESCO világörökségi helyszíneket felügyelő szervezet nem foglalkozik a világörökségi védelem alatt álló, jövőbeli miniszterelnökségi rezidencia be nem jelentett átépítésével. (444)

Nyilvánosak és letölthetők a négymilliárd forint közpénzt felemésztő Századvég-tanulmányok. A dokumentumokat kiperelő szervezet vezetője szerint „haveri pénzosztás zajlik a szemünk előtt. (Átlátszó Adatújságírás, Népszabadság)

Perbe fogtak egy tényfeltáró projektben közreműködő francia újságírót Luxembourgban. (Index)

285 ezer cég, köztük két ellenoldali amerikai elnökjelölt, Hillary Clinton és Donald Trump vállalkozásai vannak bejelentve ugyanarra címre az adóparadicsomként elkönyvelt Delaware államban. (Guardian)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás