Egyéb

Szállásadócéget alapítottak Garancsi természetjárói

Szállásadócéget alapított a minap és néhány év alatt megsokszorozta – zömében közpénzalapú – bevételeit Orbán Viktor új barátja, Garancsi István elnökölte Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ).

Az uniós pénzből felújított galyatetői turista- és zarándokszállás üzemeltetésére szálláshely-szolgáltató céget alapított a Garancsi István, az energiaipartól a pénzügyi szektoron át az ingatlanüzletig számos ágazatban szerencsésen tevékenykedő kormányközeli üzletember által vezetett MTSZ.

A 10 millió forint jegyzett tőkéjű Turistacentrum Kft.-t, amelynek felügyelőbizottságába bekerült a Garancsi-érdekeltség Duna Takarékszövetkezet (a Duna Takarékbank előde) volt ügyvezetője is, a napokban jegyezte be a cégbíróság.

„A kft működtetése lehetőséget biztosít, hogy az üzemeltetés átláthatón és a Magyar Természetjáró Szövetség egyéb tevékenységeitől elkülönített módon történhessen, megfelelve a különféle szabályoknak és előírásoknak; pl. az esetleges nyereséget az uniós fejlesztés fenntartására kell fordítani” – tájékoztatta az Átlátszót az MTSZ.

Az Átlátszó májusi cikkéből kiderült: amióta – 2012 májusa óta – Orbán Viktor miniszterelnök barátja, a Videoton labdarúgóklub tulajdonosa az MTSZ elnöke, megsokszorozódtak – 30 millióról 258 millió forintra emelkedtek 2013-ra – a szövetség bevételei, s 2,7 milliárd forint uniós forráshoz jutottak (az Országos Kékkör minden egyes kilométerére több mint egymillió forint jutott).

Fontosabb cikkeink Garancsi Istvánról

Dől a közpénz Garancsi természetjáróihoz, több mint egymillió forint jut a kékkör minden kilométerére

Garancsi István is beszállt az online pénztárgép-üzletbe

Nagy György és Garancsi István is részesülnek az offshore gázbizniszből

A MET Holding és a Külügyminisztérium szponzorálta a székely gyermekkórus svájci utazását

Cikkünk megjelenése óta felkerült a bírósági honlapra az MTSZ 2014-es pénzügyi beszámolója is, amiből kiderült: a sikertörténet folytatódik, az árbevétel például 473 millió forint volt tavaly (egy évvel korábban 258 millió, míg Garancsi elnökké választását megelőző évben csak 30 millió forint).

A jelentős adományozók köre nem változott lényegesen, zömében állami intézmények és vállalatok tartották fontosnak dotálni a természetjárókat, és a központi költségvetésből is kaptak 193 millió forintot.

Az MTSZ által kiírt közbeszerzéseken – ahogy májusi cikkünkben is megírtuk – szépen szerepel a Garancsi nővére, Garancsi Mária érdekeltségében lévő, az ócsai devizásgettót is építő, illetve a 2010-es devecser-kolontári iszapkatasztrófa utáni újjáépítésben tevékenykedő Veszprémber Zrt., amelynek május óta ugyanakkor „csak” szerződésmódosításairól jelentek meg részletek a Közbeszerzési Értesítőben.

Nemrég – augusztus közepén – hirdette ki a kékkör kreatív programtervezésére kiírt tender eredményét az MTSZ: a 10,7 milliós üzletet a PlanB-Media Kft. viheti, amely újabban szintén szépen szerepel a közbeszerzéseken. Egyebek mellett az Orbán Viktornak tanácsokat adó volt öttusa-világbajnok, Balogh Gábor által elnökölt Magyar Diáksport Szövetségnek is dolgozik pr- és kommunikációs feladatokon.

Rádi Antónia

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1006 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás