esztergom

A MOL székház után egy négycsillagos esztergomi szálloda építését is behúzta Garancsi cége

Tegnap kiderült, hogy Orbán Viktor barátja, Garancsi István cége építheti a Mol Nyrt. új székházát, ma pedig egy közel hétmilliárdos tendert nyert el a Market Építő Zrt. Esztergomban. A vállalkozó évek óta tarol a közbeszerzéseken különböző profilú cégeivel.

Garancsi István cégét, a Market Építő Zrt.-t választotta új székháza generálkivitelezőjének a Mol. A cég tegnap közölte az MTI-vel, hogy a Kopaszi-gát mellett épülő intézmény várhatóan 2022-re épül fel.

A Mol szerint a legjobb ajánlatot négy körben választották ki, és a döntéshozók az árajánlaton kívül olyan szempontokat is figyelembe vettek, mint a vállalatok korábbi referenciái, a pályázat során elkészített műszaki alternatívák átgondoltsága, számossága, valamint a magyar alvállalkozók bevonása – írta az MTI.

A tegnapi sikereket aztán ma egy újabb követte:  az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelentek szerint ugyanis a Market Építő Zrt. lett a befutó az esztergomi Mária Valéria Hotel építésére kiírt pályázaton is.

A nyílt pályázati felhívásra mindössze egy ajánlat érkezett, a Market Zrt.-é, amely megfelelőnek bizonyult.

A beruházó Solva Property Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Kft. a város központjában, a Mária Valéria hídra felvezető Táncsics utcában, a Prímás-szigeten építteti a szállodát nettó 6,7 milliárd forintért. A Market Zrt. feladata lesz a 13 200 m2 alapterületű, 8 szintes, négycsillagos hotel megtervezése és az ehhez tartozó kiviteli tervdokumentáció elkészítése, valamint a kivitelezés.

A szállodában összesen 149 szobát és 476 darab parkolóhelyet alakítanak ki. A létesítményben többek között lesz  egy 220 fős étterem külső terasszal, egy 370 fős nagyterem és 6 kisebb terem, fitneszterem és a wellness-részleg, valamint játszótér és autós gyorstöltő pont is.

 

Nemcsak Mészáros Lőrinc cégeire hull az közpénzeső

Bár mára Mészáros Lőrinc lett a leggazdagabb magyar a számtalan elnyert közbeszerzésnek köszönhetően,  Orbán Viktor többi barátját, így például Garancsi Istvánt sem kell félteni.

Garancsinak ma már több iparágban vannak érdekeltségei, miközben korábban főként csak az ingatlanpiacon és a fociban volt jelen. Az üzletember körül 114 vállalkozást számolt össze tavaly az Átlátszó: vannak cégei a pénzügyi szektorban (Duna Takarék Bank), az építőiparban (Market), a reklámiparban (ESMA), a szerencsejáték-bizniszben (Casino Sopron), és az online pénztárgépek körül is (Mobil Adat Kft.).

Már csaknem 400 cég köthető Mészáros Lőrinchez, Garancsi Istvánhoz, és Andy Vajnához

Bankok, hotelek, kaszinók, gyárak, tévék, újságok, reklámcégek, építőipari és mezőgazdasági vállalatok – szinte nincs olyan terület, ahol Orbán Viktor három fontos gazdasági háttéremberének ne lenne valamilyen érdekeltsége. Mészáros Lőrinc az elmúlt évben majdnem megduplázta vállalkozásai számát, Garancsi István cégei szárnyakat növesztettek, és Andy Vajna is szépen gyarapodik. [tamogatoibox blokk_hivatkozasi_nev=

Ezek a cégek pedig gyakran nyernek el közpénzes tendereket (néha egyenes a lehető legtöbbet, mint például 2015-ben), így például a Market Építő Zrt. is.

A társaságba Garancsi 2014-ben vásárolta be magát a Garhartt Invest nevű vállalkozásával. Azóta a cég többek között az alábbi nagy értékű közbeszerzéseket nyerte meg egyedül illetve konzorciumban:

A megrendelések pedig meghozták az addig nem látott sikert: a cégnél csak 2017-ben 6,3 milliárd forint volt a profit, melyből 5,3 milliárd forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak. Mivel Garancsi Garhartt Invest nevű cége a főrészvényes, így a pénz nagy része is hozzá került.

Katus Eszter

A cégadatokat az OPTEN Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás