Heti lapszemle

Habonyék öntik a pénzt a szlovén pártsajtóba, Garancsi kiszáll a MET-ből – Heti lapszemle

HVG: Orbán Ráhel divatdiktátor

Állami irányítást kapott a divatipar fejlesztése. Az egyre több pénzt kezelő Magyar Turisztikai Ügynökség divatiparért felelős igazgatója közvetlen kapcsolatban áll Orbán Ráhellel. Új arcok jelentek meg néhány hete Közép-Európa legrangosabb divatipari seregszemléjén, amelynek még az elnevezése is megváltozott. A Budapest Central European Fashion Week rendezőgárdáját nemrégiben lapátra tették, s az új szakmai irányítók Orbán Ráhel baráti köréből kerülhettek ki. A kormány összesen 2 milliárd forintot irányzott elő a magyar divat- és dizájnipar fejlesztéséhez kapcsolódó feladatok ellátására, méghozzá a Magyar Turisztikai Ügynökség fennhatósága alatt. Az ügynökség egyik legbefolyásosabb személyisége pedig a miniszterelnök lánya. A Divatipari Marketing Igazgatóság már tavaly létrejött az MTÜ-n belül. A szervezet élére Orbán Ráhelnek és családjának személyes jó ismerőse, Bata-Jakab Zsófia került, de a szakértő csapatban alig lehet olyat találni, aki valamilyen formában ne kötődne a Tiborcz–Orbán házaspárhoz.

Index: Garancsi és Nagy György is kiszáll a MET-ből

Teljes egészében a menedzsment kezébe kerül az energiakereskedő MET, miután ismert tulajdonosai eladják a részesedésüket. A csoport további európai vásárlásokat tervez, amihez tőkét von be. Nagyjából egy éve kezdődtek azok a zürichi, londoni és New York-i tárgyalások, amelyeknek a végén, május 30-án kiderült: Lakatos Benjamin vezérigazgató és a MET további menedzserei vásárolták ki a korábbi tulajdonostársakat. A menedzsment pedig egy frissen alapított svájci entitáson (MET Capital Partners AG) keresztül, a nemzetközi ING Bank hitelének segítségével válik száz százalékos tulajdonossá. Kivonul a cégből Garancsi István oligarcha és Nagy György, valamint az alapító MOL is.

444: Habonyék öntik a pénzt a szlovén pártsajtóba

Igen bőkezűen öntik a pénzt Orbán Viktor környezetéből a szlovén pártsajtóba. Idén április 10-én Schatz Péter és Adamik Ágnes tőkét emeltek szlovéniai érdekeltségeikben. Schatz 380 ezer eurót rakott a szlovéniai Ripost nevű vállalkozásába, Adamik pedig 403 ezer eurót a Crecol Media nevű reklámcégébe – ismertette a 444 a szlovén Vecer cikkét. Mindkét cég ugyanarra a ljubljanai címre van bejegyezve. A Ripost két szlovén hetilap kiadójában többségi tulajdonos, a kisebbségi társa ezekben az SDS nevű párt. Szlovéniában vasárnap választásokat tartanak, a tőkeemelést pedig pont a hivatalos kampány indulása elé időzítették. Az SDS mellett Orbán Viktor személyesen is kampányolt már az idén.

24: Nem fojtották meg Simicskát, sőt

A 2014-es csúcson még 40 milliárd forint körüli osztalékhegyekhez képest jó, ha tizedét húzhatta ki a magyarországi cégekből az egykori főoligarcha. Csakhogy nem húzták ki az állami termőföldet Simicska lába alól, pedig volt néhány földárverés az új klientúrának; kartellváddal és börtönfenyegetéssel indult az ügy, de végül 45 milliárd forintot fizetett ki az állam a leállított M4-es autópálya-építés munkálataira. Ráadásul az állami Szerencsejáték Zrt.-től még néhány hónapja is 2,3 milliárdos megrendelést kapott egy Simicska-cég, és a pusztulásra ítélt Közgép Zrt.-nek pedig élő szerződése van a kormány bankjával.

ATV: Megszűnik az Együtt

Várhatóan megszűnik az Együtt – ezt még Szabó Szabolcs jelentette be a televízió Start című műsorban. Az ATV online felületének pedig Juhász Péter azt mondta, nem érdemes fenntartani a jogi entitást. Az elnökség javaslata a párt küldöttgyűlésének, amely dönt majd erről a kérdésről az lesz, hogy a pártot számolják fel, a közösség meg eldönti majd, hogy funkcionálnak-e tovább más formában. Erre a küldöttgyűlésre még a nyáron sor kerül. Hozzátette: jövő héten fizetik vissza azt az összeget, amelyet kampánytámogatásra kaptak.

Megosztás