Hírek

Garancsi és Gyárfás örülhet: még sokkal drágább lesz a vizes vb

Ezekről ne maradj le!

Ők felelnek a Matolcsy-milliárdokért (Index)
Megalázó körülmények a gyermekkórházakban – az ombudsman közbelép (Átlátszó)
Garancsi és Gyárfás örülhet: még sokkal drágább lesz a vizes vb (HVG)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Ők felelnek a Matolcsy-milliárdokért
A jegybank összesen 260 milliárd forintnyi közpénzjellegét el nem vesztett közpénzzel alapított hat alapítványának összesen 41 kuratóriumi vagy felügyelő-bizottsági tagja és igazgatója van. Ők némi álláshalmozással összesen 61 státuszt töltenek be: a 37 kuratóriumi helyet 27-en foglalják el, a 18 felügyelő-bizottsági pozíciót 8-an, továbbá mind a hat alapítványnak van egy-egy az igazgatója. Az adatvédelmi ombudsman szerint a támogatott magánszemélyek nevét is ki kell adni. Kiderült az is: 27 milliót kapott a fundamentalista kamuegyetem-lovag az MNB alapítványaitól. (Index, Index, 444)

Megalázó körülmények a gyermekkórházakban – az ombudsman közbelép
A rabok sorba nyerik a pereket a fogvatartás szűkös körülményei miatt és a pénzt az államtól, míg a kórházakra vonatkozóan nincs ilyen előírás. Az elhelyezett betegekre jutó minimum élettér négyzetméter mértékének normaként történő meghatározása nélkül nincs garancia arra, hogy a kórtermek ne túlzsúfolt „emberraktárként” funkcionáljanak és így sérülhet a betegek emberi méltósághoz való joga  – az ombudsman most bepöccent. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc a Four Seasonsben tart audenciát
Miután a felcsúti polgármester, a földpályázatok nagy nyertese egyik nap „véletlenül” összefutott Bitay Márton földügyekért felelős államtitkárral, egy asztalhoz keveredett a Századvég Gazdaságkutató vezetőjére kísértetiesen emlékeztető úrral is a Four Seasonsben. Arra a kérdésre, hogy miről kellett beszélgetniük, a felcsúti polgármester csak annyit mondott: kávéztak. Az államtitkár szerint a fociról beszélgettek. (NOL, NOL)

Mikola elfelejtette bevallani a liechtensteini offshore cégét
A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az elmúlt években leadott vagyonnyilatkozataiban elfelejtett beszámolni egy liechtensteini gazdasági társaságról, amelynek ő is tagja. Mikola István és korábbi felesége az egyik európai offshore-paradicsomban a családi pénzek kezelésére hozott létre egy alapítványt. (Index)

Garancsi és Gyárfás örülhet: még sokkal drágább lesz a vizes vb
A jövő évi költségvetés tervezetében újabb 12 milliárdos tétel bukkant fel a vizes vb költségeire, ezzel akár már 76 milliárdnál is járhat a jövő évi sportesemény büdzséje. Aki ennek leginkább örül: Gyárfás Tamás és Garancsi István. A fejlesztést zsíros üzletét ugyanis a Market Zrt. nyerte el közbeszerzésen, amelynek tulajdonosa Orbán Viktor jó barátja, a Videoton csapatát tulajdonló üzletember. (HVG)

Ha van még két perced:

Itt a hét legcinikusabb válasza: csak a bírósági ítéletet hajtotta végre a Miniszterelnökség, amikor megbuherálta a Századvég-iratokat. (Vastagbőr)

Egy centivel maradt le a magyar busz a Volánbusz tenderéről, mondjuk ilyen közbeszerzési kiírás mellett valóban nehéz. (444)

Csányi Sándor emlékeztette a Puskás Akadémiát, hogy közpénzből működik, és ha ugrálnak, nem kapnak többet. (Index, 444)

Sikeresen dobta be a közbeszédbe a botrányos képkölcsönzést az Átlátszó. Emellett a „birodalmi” kémügy volt 2016 első három hónapjának legidézettebb témája az Átlátszón. (Átlátszó)

Hiába a tiltakozások, Tarlós gátat akar építeni és kész. Megszavazták: 13 milliárdból épülhet a Római-parti gát, bár kérdés, hogy uniós pénz lesz-e majd rá. (168 óra)

Háromszáz millióért építtet adatbunkert az államkincstár a HM EI-vel. A munkát elnyert cégen kívül nem is tárgyaltak mással, mert „más vállalkozás nem alkalmas a feladatra”. (Átlátszó)

Négy éve szívinfarktust kapott a Fidesz egy szocialista MNB-stől, ma a Matolcsy-féle MNB simán pártszimpátia alapján osztogatott pénzeket. (Index)

Pert nyert az LMP: a paksi bővítéssel kapcsolatos újabb költség válhat nyilvánossá. Lassan de biztosan kiderülhet majd a bővítés valódi költsége.  (Lehetmas)

Túl van a nehezén, orvosai hazaengedték a kórházból Simicska Lajost. A milliárdos vállalkozó a néhány napos gyógyszeres kezelés után otthon lábadozik. (Blikk)

Nem tudhatta egy vezető pozícióban lévő ügyész, hogy a Jobbik mennyire idegesítheti a legfőbb ügyészt. Amikor rossz helyen áskálódott, pillanatok alatt le is váltották. (Átlátszó)

A Széchényi Könyvtár még soha nem zárt be rendezvény miatt, de most be fog. Orbán Ráhel kedvenc szakácsversenye miatt. (444)

Copy-paste emaillel próbál terelni az ELTE, miközben még mindig nem készült el az Erasmus+ eljárásrendje, továbbra is sokat kell várni az ösztöndíjakra. (Átlátszó Oktatás)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás