Cikkek

Garancsi István is beszállt az online pénztárgép-üzletbe

Garancsi István, a Videoton FC egyik tulajdonosa többségi tulajdonrészt szerzett a pénztárgépek online adóhatósági bekötésén nagyot szakító Mobil Adat Kft.-ben. Garancsi Pap Kornélt váltotta a tulajdonosok között, ám Pap sem marad jó üzlet nélkül: az ő cége üzemeltetheti 15 évig a részben állami pénzből kialakított Design Terminál épületében lévő Terminál éttermet, Tiborcz István és Orbán Ráhel törzshelyét.

Garancsi István, a miniszterelnök közeli barátja augusztus végén többségi tulajdonrészt szerzett a NAV-hoz online bekötött pénztárgépekhez szükséges SIM-chipet forgalmazó és az adatszolgáltatáshoz szükséges távközlési szolgáltatást biztosító Mobil Adat Kft.-ben, derül ki a cégbírósági adatokból. Ez a nemrég alapított cég az online pénztárgépek bevezetésének egyik nagy nyertese, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium olyan rendeletet alkotott, amely szerint csak olyan távközlési szolgáltató biztosíthatja a pénztárgépek adatkommunikációját, amely mindhárom magyar mobilcég hálózatát használhatja.

A Mobil Adat Kft. gyártatja azt a SIM chipet, amellyel biztosítható ez a speciális adatátviteli kapcsolat – számolt be korábban a Népszabadság. A speciális SIM-kártyát a gépbe beforrasztva kell beépíteni, tehát kivehetetlen és kicserélhetetlen, a pénztárgép megvásárlásával a mobilnetet biztosító távközlési szolgáltató mellett is elkötelezi magát a kereskedő. A Mobil Adat Kft. nyolc forgalmazó pénztárgépeit ajánlja weboldalán, az egyéni vállalkozóknak és kisvállalkozásoknak ajánlott Kiskassza díjcsomagnak 1500 forint + áfa a havidíja kereskedőnként.

A kiterjedt céghálóval bíró Garancsi Istvánnak nem ez volt az egyetlen cégvásárlása a közelmúltban. A Napi.hu írt szeptember közepén arról, hogy Garancsi részesedést szerzett az utóbbi években a Közgép mellett óriási állami beruházásokat elnyerő Market Építő Zrt.-ben. Ez az a cég, amely például a Fradi-stadiont építette 13,5 milliárd forintért. Cégbirodalmát az államosítások is elkerülik: a takarékszövetkezetek közül az ő irányítása alatt álló Duna Takarék mentesült az „integráció” alól.

Az Átlátszó ciprusi cégadatok segítségével bizonyította tavaly, hogy a tulajdonában álló Football Invest 2007 Zrt.-n keresztül Garancsi az offshore hátterű MET Magyarországi Energiakereskedő Zrt.-ben is tulajdonos. A MET az állami szabályozásnak, a kormányzati rezsiharcnak és az állami tulajdonú MVM Zrt.-vel kötött bombaüzletnek is köszönheti hogy 2012-ben 50 milliárd forintos osztalékot fizethetett tulajdonosainak.

Garancsi a Mobil Adat Kft.-ből Pap Kornél tulajdonrészét vásárolta ki, aki szintén nem marad jó üzlet nélkül: a hvg.hu írt nemrégiben arról, hogy 2013-ban alapított cége, a Pakor-Gasztronómia Kft. üzemetleti a Design Terminalban lévő éttermet, melynek megnyitóján a filmügyi kormánybiztos és offshore-mágus Andy Vajna, továbbá a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel és annak férje, Tiborcz István is megjelentek.

Az éttermet üzemeltető cégben Pap üzlettársa egy bizonyos Kárpáti Péter, akinek emellett van egy Eupro Projektmenedzsment Kft. nevű társasága is. Ebben a cégben pedig Kárpáti tulajdonostársa a PBE Energiamenedzsment Kft.-n keresztül Tiborcz István régi üzlettársa, Hamar Endre.

Tiborcz és Hamar kapcsolata 2003-ban kezdődött, ekkor alapították meg a Hamar & Tiborcz Kft.-t, ami azóta jogutód nélkül megszűnt. A  két huszonéves fiatalember viszont ezután is együtt üzletelt, 2010-től tulajdonostársak voltak az IBC-Projekt Kft.-ben (ami ma már csak Tiborczé), emellett Orbán veje idén megvette Hamar egy másik érdekeltségét, a Green Investments & Solutions Kft.-t is.

Hamar PBE Energiamenedzsment Kft. nevű cége Pap cégével együtt felkerült a nyertesek listájára egy tavalyi botrányos naperűműtenderen, és korábban ugyanarra a címre volt bejelentve, ahová a Professzionál Zrt., amely a NAV informatikai elnökhelyettese, Vágujhelyi Ferenc volt érdekeltsége. A Professzionálban igazgatósági tag volt Orbán vejének testvére, Tiborcz Péter, aki most a NAV informatikai főosztályának vezetője lett.

A bennfentes üzleti kör pedig itt bezárul, hiszen Vágujhelyi kapcsolatban áll a Mobil Adat Kft. egyik alapító-tulajdonosával, Hauser Gáborral: civilben jó ideje együtt repülnek a ralirepülő bajnokságban. Garancsi most Hauser tulajdonostársa lett az online kasszákon nagyot szakító magánvállalkozásban.

Oroszi Babett

A céginformációt az Opten és a Céginfo.hu szolgáltatták.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás