nemzeti tőkésosztály

Garancsi nyerte a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyének novemberi fordulóját

A Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt. nettó 25,8 milliárd forint értékű állami tendert nyert, a kormánykampányokat levezénylő Balásy Gyula cégei pedig 17 milliárdos megbízásnak örülhettek az elmúlt hónapban. Az éves összesítést még így is a Mészáros Lőrinc és családjának birtokában lévő vállalkozások vezetik 265 milliárddal, aminek a 93 százaléka EU-s pénz.

Idén is figyelemmel követjük a nyilvános közzétételekből, hogy mennyi és milyen közbeszerzést nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik. Ahogy tavaly, most is kigyűjtjük a Közbeszerzési Értesítőből, hogy tíz kormányközelinek mondott vállalkozó/vállalkozás mekkora értékű állami megbízást kap.

A 2018-as közbeszerzési verseny állását követő táblázatunk itt megtekinthető, a későbbiekben folyamatosan frissül. Az összegekbe beleszámoltunk a 2018 előtt kötött szerződésekhez kapcsolódó idei áremelkedéseket is.

2018 első félévében Mészáros Lőrinc, Szíjj László és kettejük közös üzlettársa, Varga Károly cégei nyerték el a legtöbb állami megbízást. Júliusban a Mészáros Lőrinchez köthető cégek, augusztus és október között pedig a Tiborcz Istvánnal jó kapcsolatban lévő Paár Attila tulajdonában lévő WHB nyerte a legtöbbet.

Az előzményekhez képest a november nagyon gyenge volt.

1, Varga Károly

A korábban Szíjj Lászlóval és Mészáros Lőrinccel is együtt dolgozó tiszakécskei vállalkozó cége, a Hódút Kft. négy másik vállalkozással konzorciumban nyerte el a debreceni mélyépítési munkálatokra vonatkozó nettó 27 milliárd forint értékű keretmegállapodást. Vagyis nem biztos, hogy ennyi lesz a végösszeg, és valószínűleg nem mindet a Hódút kapja, tehát Varga nem nevezhető a november győztesének.

2, Market

A miniszterelnökkel jó barátságban lévő, Videoton-tulajdonos Garancsi István építőcége, a Market Zrt. novemberben nyerte el a 19 milliárdosra becsült székesfehérvári sportcsarnok kivitelezését nettó 25,7 milliárd forintért, ahogy arról már a 444 beszámolt. Ezzel a Market nyerte a hónapot.

3, Balásy Gyula

A kormányzati reklámkampányokat 2016 óta levezénylő Balásy-cégek, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. novemberben nyertek egy nettó 250 millió forintos munkát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, emellett a Nemzeti Kommunikációs Hivatal megbízásából 16,8 milliárd forint értékben reklámoznak különböző állami intézményeket és vállalatokat.

4, Mészáros Lőrinc

Orbán Viktor jóbarátja nettó 9 milliárd forint értékű közbeszerzésnek örülhetett novemberben. Ebből 8,6 milliárd az Érdet Érd-alsóval összekötő vágány és kapcsolódó létesítmények kivitelezése, amit a V-Híd Zrt.-vel közösen nyert el a híres felcsúti vasútépítő cég, az R-Kord Kft. A novemberi sikereknek köszönhetően már Mészáros Lőrinc vezeti az éves toplistát nettó 265 milliárd forint értékű közpénzes megbízással, aminek 93 százalékát európai uniós forrásokból finanszírozza az állam.

5, Szíjj László

Mészáros üzlettársa az éves összesítésben második helyre szorult, mert cége, a Duna Aszfalt Kft. „csak” 3,989 milliárd forint közbeszerzéses bevétellel zárta a novembert. Egyrészt nyert egy 4 milliárd forint értékű keretmegállapodást két másik vállalkozással közösen Szíjj lakhelye, Tiszakécske építési munkálataira, másrészt viszont két korábbi szerződés olcsóbb lett összesen 10,2 millió forinttal.

6, WHB

A győri építővállalat, ami elég sokszor dolgozik együtt Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégével, és aminek a tulajdonosa jóban van Orbán Viktor vejével, nem volt túl sikeres közpénzügyileg az elmúlt hónapban. Összesen nettó 459,9 millió forint értékű tendert nyert el a cég, ebből 39,9 millió a Bálna karbantartása, 420 millió pedig egy régészeti keretmegállapodás két másik céggel konzorciumban.

7-10, senki többet

A ZÁÉV, a Valton-Sec, valamint Csetényi Csaba és Kuna Tibor cégei nem nyertek közbeszerzést novemberben.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC – Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

 

Megosztás