Cikkek

Garancsihoz köthető cégek nyerték a legtöbb kormányközeli közbeszerzést tavaly – itt a toplista

A Garancsi Istvánhoz köthető cégek nettó 46,5 milliárd forint állami megbízást nyertek el tavaly, Mészáros Lőrinc érdekeltségei 37 milliárdot. A Századvég-csoportnak 7,6 milliárd, Csetényi Csaba cégeinek 3, Simicska Lajos érdekeltségeinek 2 milliárd forintnyi közpénzes munka jutott.

Frissítés (2016. február 12.)

Nem abszolút, hanem kormányközeli közbeszerzési toplista: ahogy arra a Mandiner felhívta a figyelmet, cikkünk előző címében és módszertani bevezetőjében pontatlanul fogalmaztunk, ez a lista az állami tendereken sikeresen szereplő kormányközeli üzletemberek és cégeik toplistája, a lista készítésének  szándéka is ez volt, ezért nem vettük figyelembe a külföldi tulajdonú nagyvállalatokat, mint például a Strabag, a Swietelsky vagy a Metrovagonmas.

A 2014-es listában még sikerült jelezni hogy a szerintünk kormányközeli üzletemberekről és cégekről van szó, itt ezt magától értetődőnek gondoltuk, illetve csak a harmadik bekezdésben tettünk utalást rá. Más cikkeinkben a „kifelejtett” cégek viselt ügyeiről is bőségesen írtunk, a Strabagról például itt, itt, itt és itt, a Swietelskyről itt, itt és itt, a Metrovagonmasról itt. A megtévesztő címért és bevezetőért elnézést kérünk, a cikket pontosítottuk.

A közbeszerzési adatbázisban szereplő több ezer dokumentumból leválogattuk az állami tendereken nagy sikerrel szereplő kormányközeli üzletemberek és cégek által tavaly elnyert megbízásokról beszámoló hirdetményeket, az adatokat táblázatba rendeztük, és összeállítottuk a TOP 10-es listát.

Figyelembe vettük a keretszerződéseket, és hogy a közbeszerzéseket önállóan vagy konzorciumi partnerekkel közösen nyerték-e a kormányközeli cégek.

A szöveges rangsorolás az egyedül és konzurcium tagjaként elnyert összes megbízás értéke szerint készült, de az alábbi ábra megmutatja a közismert vállalkozások által önállóan elvitt tenderek összegét is – továbbá azt is, hogy micsoda különbségek vannak a két kategória szerinti sorrendek között.

 

 

1. Garancsi Istvánhoz köthető cégek

A Videoton FC tulajdonosához és a Magyar Természetjáró Szövetség elnökéhez köthető cégek toronymagasan nyerték a 2015-ös évet. A társaságok csak önállóan nyertek közbeszerzéseket, és összesen 46,5 milliárd forint értékű közpénzes megbízást kaptak.

A NAV-os onlinekassza-biznisszel jól járó cég, a MobilAdat Kft. ugyan egy közbeszerzést sem nyert, de Garancsi fő érdekeltsége, az építeni szerető Market Zrt. összesen nettó 40 milliárd 776 millió 529 ezer 722 forintnyi közbeszerzés győztese lett. Az összeg nagy részét, nettó 38,36 milliárd forintot a Dagály-uszoda építése teszi ki.

Ezt követi a Magyar Nemzeti Digitális Archívumtól elnyert, két ütemben összesen 1,2 milliárdos megbízás az ózdi kohászati művek területén létesülő Nemzeti Filmtörténeti Élménypark építési munkáira, és egy 580 milliós megbízás a komáromi kikötő fejlesztési munkáira az esztergomi önkormányzat vagyonkezelő cégének, a Strigonium Zrt.-nek tulajdonában lévő Port Danube Kft.-től.

Még néhány kisebb munka, például nettó 188 millió a Nemzeti Sportközpontoktól a Mátraházi Edzőtábor fejlesztésére, és közel nettó 149 millió a Magyar Úszószövetségtől egy evezősklub felújítására, és már össze is jött a 40,6 milliárd.

2014-ben írtunk arról, hogy Garancsi egy bonyolult céghálón és egy ciprusi cégen keresztül résztulajdonosa az olcsó gázzal kereskedő MET Zrt.-nek, ami szintén jól teljesített a 2015-ös közbeszerzéseken. Tőle vásárolt földgázt Szeged, Jánossomorja, Eger, Gyula, Kiskunhalas, Tököl, Kisbér, Tatabánya, továbbá a GYSEV, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, és a Balassi Intézet is, valamint villamos energiát a Szent István Egyetem.

A MET által elnyert tenderek értéke nettó 5 milliárd 718 millió 425 ezer 943 forint, amit ha hozzáadunk a Marketnek ítélt megbízásokhoz, akkor az jön ki, hogy Garancsi István érdekeltségei összesen nettó 46,5 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek 2015-ben.

 

 

2. Duna Aszfalt Kft.

Szíjj László cége, a 2010 óta egyre sikeresebb, s ezért az “új Közgép”-ként emlegetett cég ugyan 2015-ben összességében magasabb értékben nyert közbeszerzéseket Garancsi érdekeltségeinél, ám azokkal ellentétben a Duna Aszfalt a tendereknek csak nagyjából a harmadát vitte el egyedül, konzorciumi partnerek nélkül, ezért a második helyre tettük a listánkon. Összesen 61,7 milliárd forint értékű tavalyi közbeszerzés fűződik a nevéhez.

A Duna Aszfalt Kft. összesen nettó 23 milliárd 898 millió 249 ezer 782 forint értékű közbeszerzést nyert önállóan, ezek között volt parkoló-, út-, vízvezeték- és csatornaépítés egyaránt, Bajától Mezőcsátig. Kétszer is 9,9 milliárdos megbízást nyert a “Kék-víz” Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulástól az Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító Program keretén belüli tervezési és építési munkákra, ezek mellett egy debreceni 2 milliárdos útépítés teszi ki az összeg nagy részét.

Különböző konzorciumi partnerekkel közösen nettó 37 milliárd 850 millió 287 ezer 417 forint értékű tenderen győzedelmeskedett, ezek közül a legtöbb különböző utak felújítása országszerte, a legnagyobb megbízás pedig a MÁV-tól elnyert, a Nagyút (kiz) – Mezőkeresztes-Mezőnyárád (kiz) vonalszakasz felújítására vonatkozó 13,9 milliárdos közbeszerzés a SWIETELSKY Vasúttechnika Kft.-vel alkotott konzorciumban.

 

 

3. Mészáros Lőrinc érdekeltségei

Felcsút polgármesterére 2015-ben is rámosolygott a Jóisten, a szerencse, és Orbán Viktor személyesen: a Mészáros és Mészáros Kft. egymaga ugyan “csak” 350 millió forintnyi közbeszerzést nyert el, konzorciumi tagként azonban még 36,65 milliárd értékű megbízáshoz jutott, így összesen 37 milliárd forint közpénznek örülhetett a sikeres magyar vállalkozók mintapéldánya.

A Mészáros és Mészáros Kft. egyedül kapta a Fejér Megyei Kormányhivatal épületének felújítási munkáit nettó 200 millióért, és két bicskei iskola energetikai korszerűsítését nettó 150 millió forintért. A cég a Colas Zrt.-vel és a Duna Aszfalt Kft.-vel alkotta a BKISZ II. CDM Konzorciumot, amely két részletben összesen nettó 226 millió forint értékű csatornázási munkát végezhetett el a fővárosi önkormányzat közbeszerzésének nyerteseként.

Ezután jöttek a nagy falatok. A Békés Drén Kft.-vel közösen a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó árvízvédelmi munkái nettó 9,9 milliárdért, majd a kormány által a közbeszerzésekből kiszorítani szándékozott Közgéptől elhappolt gönyűi kikötőfejlesztés 6,9 milliárdért az A-Híd Zrt.-vel és a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel együtt alkotott konzorciumban, végül a szilvásváradi lovarda felújítása 6,2 milliárd forintért az Euro Campus Kft.-vel közösen.

Mészáros egy másik cége, az R-Kord Kft. sem járt rosszul: a GYSEV két közbeszerzésén is nyert. A Fehérvill-ám Kft.-vel közösen felsővezetéki munkák elvégzésére kapott megbízást Kapuvár és Mosonszolnok állomásokon nettó 236 millió forintért, majd a Szombathely – Zalaszentiván vasútvonal villamosítására kiírt nettó 13,3 milliárd forintos tendert nyerte meg a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel közösen.

Mindent összeadva az jön ki, hogy 2015-ben összesen nettó 37 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek az aranykezű gázszerelő érdekeltségei.

 

 

4. Kuna Tibor érdekeltségei

Szíjjártó Péter régi jó barátjának két cége, a Young&Partners és a Trinity Communications sem panaszkodhat: összesen 25,6 milliárd forint értékű közbeszerzésen sikerült győzedelmeskedniük 2015-ben.

Az összegből 25 milliárd a Rogán Antal által vezetett Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) nyári gigatendere, melyet három cég nyert, egyikük a Trinity. Kuna cégei emellett számos kisebb, 8 és 25 millió forint értékű, rendezvényszervezési és reklámfeladatok tárgyú tendert vittek el a MÁV-tól az MTVA-n át a Nemzeti Vagyonkezelőig, de kaptak egy 45 milliós megbízást a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, és egy-egy 100 milliósat a HungaroControl Zrt.-től és a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-től is.

A Young&Partners és a Trinity az NKOH tenderén kívül minden közbeszerzést egyedül, konzorciumi partnerek nélkül nyert el, és a 25 milliárdoson kívül még két keretszerződésük van: egy 10 milliós, és egy 14 milliós a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől rendezvényszervezési, illetve grafikai tervezési munkára.

 

 

5. West Bau Kft.

A leggazdagabb magyarok egyikének, Paár Attilának cége, amelyet Győrben a Fidesz „házi építőcégeként” emlegetnek, 2010 óta hasít az állami tendereken. 2015-ben összesen nettó 14,9 milliárd értékű közbeszerzést nyert a West Bau, ennek nagy részét konzorciumi partnerekkel közösen, önállóan csak 1,5 milliárdot.

A cég legnagyobb megbízása az MTK-stadion kivitelezése, melyet a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel közösen nyert el nettó 6,3 milliárd értékben, de nem ez volt az egyetlen ezer millió forint feletti nyertes tenderük. Szintén a ZÁÉV-vel közösen nyerték el a keszthelyi Festetics-kastély felújítását 1,5 milliárdért, és az ozorai kastély rekonstrukcióját 1 milliárdért, valamint a Swietelskyvel közösen a Budai Vár mélygarázsának megépítését 1,5 milliárdért, és a DHJ Építő Kft.-vel közösen a hatvani hulladékkezelő központ és hulladékudvarok kivitelezését 1,5 milliárdért.

A Várkert Bazár felújítását ugyan még 2013-ban nyerték el a Swietelskyvel, de 2015-ben a kiíró Várgondnokság Kft. 428 millióval megtoldotta a közbeszerzés korábbi értékét, így a beruházás végösszege 9,4 milliárd forintra emelkedett.

További nyertes tendereik között van 4 és 800 milliós munka is, változatos megbízóknak építettek és újítottak fel különböző épületeket a győri evangélikus óvodától a nagycenki kastélyig, és több hulladéklerakót is rekultiváltak Sopron környékén.

 

 

6. Békés Drén Kft.

Barkász Sándor cége 2010 óta kiemelkedően sikeres, és a tavalyi évre sem panaszkodhat: nettó 11,7 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert a Békés Drén 2015-ben. Ennek nagy részét a felcsúti polgármester tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen kapott 9,9 milliárdos árvízvédelmi munka teszi ki, a maradék 1,8 milliárd több megbízásból tevődik össze.

A Békés Drén lett az érdi szennyvíziszap komposztálására kiírt 500 milliós, a tiszasülyi tározó építési munkálataira kiírt 279 milliós, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által árvízvédelmi munkákra kiírt két 149 milliós, és a Tótkomlós belvízrendezési munkálatairól szóló 138,4 milliós, valamint a békéscsabai csatornarekonstrukcióra kiírt 149,5 milliós tender győztese is.

Megnyerte a cég a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás által a szabadbattyáni hulladéktelep rekultivációjára kiírt közbeszerzést 146 millióért, a lánycsóki hulladéklerakó rekultivációját 97 millió, és a pápóciét 149 millió forintért. A mezőberényi belvízrendezés 19,8 millió, a sarkadi belvízrendezés 45 millió, a kondorosi vízvédelmi fejlesztés 9,3 millió forint bevételt hozott Barkász cégének.

 

 

7. Elios Zrt.

A miniszter elnök veje, Tiborcz István tavaly májusban szállt ki a közvilágítási tendereket sorra letaroló Eliosból, amely 2015-ben összesen nettó 7,8 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert. A megbízások nagy részét (7,1 milliárdot) egyedül, konzorciumi partnerek nélkül kapta a cég.

Számtalan településen végezte el az Elios a helyi közvilágítás energiatakarékos átalakítását 37 és 500 millió forint közötti értékben, de a Fejér Megyei Szent György Kórházban például fotovoltaikus rendszert alakított ki nettó 150 millióért.

Három közbeszerzésen nem önállóan, hanem konzorciumi partnerekkel együtt nyert az Elios: a miskolci közvilágítást az SAG Hungaria Elektrotechnikai Kft.-vel közösen végezték 322 millióért, a tatabányai Grosics stadion pályavilágítását a Roneko Kft.-vel és a Pharos’ 95 Kft.-vel konzorciumban alakították ki 230 millióért, az újpesti Szusza Ferenc stadion pályavilágítását pedig szintén a Roneko Kft.-vel együtt újították fel 110 millió forintért.

 

 

8. Századvég

A kormány kedvenc tanácsadói is jó évet zártak: a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Századvég Politikai Iskola Alapítvány összesen nettó 7,6 milliárd forint értékű megbízást kapott az államtól mindenféle kutatásra, elemzésre, tanulmánykészítésre és tanácsadásra.

Az összeg nagy része, 6,6 milliárd két közbeszerzésből tevődik össze: egy nettó 1,8 milliárd forintos tanácsadás a Magyar Nemzeti Banknak, és egy nettó 4,8 milliárdos tanulmányírás a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak. Ehhez jött még egy 80 milliós, és tizenkét darab 19-24 millió forint közötti megbízás, valamint az EU-s közvéleménykutatás nettó 623 millióért az NFM-nek.

A közbeszerzéseken a Századvég-csoport tagjai vagy külön-külön, vagy együtt nyertek, csupán egy alkalommal volt külsős konzorciumi partner: a Miniszterelnökség 7 milliós tenderét az Equinox Consulting Kft.-vel közösen vitte el a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

 

 

9. Csetényi Csaba érdekeltségei

Rogán Antal Pasa parki szomszédjának sem volt rossz 2015-ben: összesen nettó 3,1 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek a cégei.

Az összeg nagy részét a HG360 Kft. (ma már Network 360 Kft.) által a Rogán által vezetett Nemzeti Kommunikációs Hivataltól (NKOH) a kormányablakok népszerűsítésére nyert 1,5 milliárd forint, és a menekültellenes állami kampányokra kapott 900 (egyszer 300 a Miniszterelnökségtől, majd kétszer 300 az NKOH-tól) millió. 

A 2016-os budapesti Bocuse d’Or Europe verseny PR-feladataira kapott 24 millió eltörpül ezek mellett. Csetényi két cége, az azóta már Network 360 Kft.-re átnevezett HG 360 Kft., és az Affiliate Network Kft. közösen nyerte a MOB nettó 360 millió forintos, és az EMMI családbarát kampányaival kapcsolatos 275 milliós tendert is.

 

 

10. Simicska Lajoshoz köthető társaságok

Ugyan csak a lista utolsó helyére, de bekerült a Top10-be Orbán Viktor exbarátja, akinek legnagyobb cége, a Közgép évekig tarolt az állami tendereken.

Bár 2015-ben látványosan kevesebb megbízást kapott a Simicska-cégbirodalom zászlóshajója, és a kormány megpróbálta 3 évre kizárni minden közbeszerzésből, Simicska érdekeltségei azért így is összesen – konzorciumi partnerekkel közösen – nettó 2,7 milliárd forint értékű megbízáshoz jutottak.

Ebből 1,5 milliárdot nyert a Közgép egyedül, méghozzá úgy, hogy az összeg nagy részét egyetlen közbeszerzés teszi ki: a 61. sz. főút Nagykanizsát elkerülő szakaszának megépítése 1,34 milliárd forintért a NIF Zrt. megbízásából.

A Közgép többi, konzorciumi partnerekkel (Swietelsky, Strabag, EuroAszfalt Kft.) közösen megnyert közbeszerzése kivétel nélkül útfelújítási munka országszerte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából, összesen 1,2 milliárd forint értékben.

A szintén Simicska-érdekeltség Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft. valamint Mahir Cityposter Kft. összesen nettó 136 millió forintnyi megbízáshoz jutott a Dél-Balatoni Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, az Operaház, és a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ egy-egy tenderén.

 


Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás