Egyéb

80 millióval támogatta a Garancsi-féle természetjárókat az MFB

Közérdekű adatigénylésben kérdeztük meg a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy 2014-ben milyen szervezetekkel kötött támogatási szerződést. A dokumentum szerint az Orbán-kormány új kedvenc milliárdosának egyesülete mellett jutott pénz a Századvégnek is.

„A már meglévő erdei közjóléti turisztikai létesítményekhez illeszkedő egységes rendszer kiépítésének támogatására” 80 millió forintot küldött 2014. júniusban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Magyar Természetjáró Szövetségnek (MTSZ) – olvasható a Ki Mit Tud közérdekű adat-igénylő portálon küldött kérdésre adott válaszban. A szövetség elnöke nem más, mint Garancsi István, aki mostanában a felcsúti stadion VIP-páholyában szokott mutatkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel, miközben felvásárolta az állami megbízásokat sorra nyerő Market Zrt.-t. 2013 novemberében a miniszterelnök maga adta át Garancsi társaságában a Som-hegyi turistaházat. Az MTSZ lapja, a Turista Magazin korábbi cikke szerint ez a projekt az MFB tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztései közé tartozik.

A támogatottak második helyén a kormány által is preferált Századvég Politikai Iskola Alapítvány áll, akik 15 millió forintot kaptak az MFB-től. A támogatásból az alapítvány tevékenységeit fogják pénzelni, ezen belül a politikatudományi és civil menedzsment képzést, könyv- és folyóirat kiadást, a szakpolitikai és civil közvélemény kutatást, illetve a Civil Információs Centrumot.

14,8 millió forintot kapott a Napkelet 2000 Bt. 6-8 éves gyerekek alapfokú oktatási programjára, amelynek keretében a Weiner-Szász Kamarazenekar segít a gyerekek beilleszkedésében, illetve a zenekar koncertjeinek támogatására is fordítanak a pénzből. Mellettük még jutott 8 millió forint a HÁLÓ Közösségi Központ támogatására, illetve a Szépművészeti Múzeum Múzeum Café című magazinjára 6 millió forint.

Megosztás