Cikkek

Igenis van dizájnbűnözés – még több milliárdért építi Garancsi cége a MOME-t

 

A kormány 19,4 milliárd forintot adott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusfejlesztésére, ami három részben valósul meg. Mindhárom ütem kivitelezését a Garancsi István tulajdonában álló Market nyerte, az új épületekből a városlakók az utcafronton csak egy magas fekete falat láthatnak. Drónvideón mutatjuk a helyszínt.

A kormány három évvel ezelőtt, a 1438/2014. (VII. 31.) számú határozatában döntött arról, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark kialakítására 2018-ig 12,6 milliárd forintot biztosít. 2016 végén egy újabb kormányhatározat ehhez az összeghez hozzátett még 6,8 milliárd forintot, az egyetem költözésére pedig 89,8 millió forintot biztosított. A MOME ugyanis a XII. kerületi Zugligeti út 9–25. szám alatt zajló építési munkák idejére 2016 őszén átköltözött a Budapesti Műszaki Egyetem Z épületébe a XI. kerületbe.

mome-felujitas-tabla

 

A projekt három ütemben valósul meg

1., a Műhelyházat már 2016 márciusában átadták

A MOME által nettó 1,1 milliárd forintra becsült épületet 1,4 milliárd forintért építette az M-Z-A konzorcium, ami egyedüli indulóként nyerte meg az erre kiírt közbeszerzést. A konzorcium vezetője a Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt. volt.

2, a Médiaház és Műteremház kivitelezése még folyamatban van

A MOME által nettó 2,1 milliárd forintra becsült munkára kiírt közbeszerzést 3,1 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a Market tavaly nyáron. Néhány napja a szerződéshez hozzácsaptak egy 75 millió forintos tartalékkeretet az esetlegesen felmerülő pótmunkák fedezetére.

3, Tudásközpont, MOME Szíve, Gondűző villa, oktatási épületek, kültéri munkák

2017 tavaszán eredménytelen lett az erre kiírt közbeszerzés, mert a MOME maximum bruttó 11,5 milliárdot szánt a munkára, a Market pedig – egyedüli pályázóként – ennél jóval drágábban, bruttó 13,8 milliárd forintért vállalta volna a kivitelezést.

 

mome-felujitas

 

A MOME a harmadik ütemre júliusban új közbeszerzést írt ki, amelynek eredménye november 10-én jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben. A tender nyertese a Market Zrt. és leányvállalata, a Vilati Zrt. lett, a cégek a MOME által előzetesen 9 milliárdra becsült beruházást nettó 10,1 milliárd forintért végzik el. Ez bruttó 12,87 milliárd forint, vagyis jóval drágább annál, amekkora összeget a MOME tavasszal szánt a projektre. Az építkezés előreláthatólag 2019 elejére fejeződik be.

 

Igenis van dizájnbűnözés – még több milliárdért építi Garancsi cége a MOME-t from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Kazánháznak tűnik

Az egyetem bejárata a Zugligeti útról nyílik, hátulról a Budakeszi út határolja. Utóbbi irányából pár évvel ezelőtt csak egy fák által kitakart kisebb melléképület látszott, ennek a helyére kerültek a 4 emelet magas, ablakokkal alig megtört fekete tömbök, melyekben a jövő művészeit oktatják majd.

A látványterveken egy csillogó modern palota volt, ehhez képest most a rideg épület forgalmas Budakeszi útra néző oldala leginkább egy multiplex mozis bevásárlóközpont hátsó falára hasonlít, ahová a kazánoson és a kukásautón kívül más nem megy, és ők sem szívesen. Az udvaron láthatóan több fát is kivágtak, ott jártunkkor a régi kollégium épületét bontották.

 

mome-budakesziut

 

Már építkeztek, amikor a kampusz többi épületét még használták, ezektől tavaly ősszel búcsúztak el a diákok. Nem tudjuk, hogy az egyetem új fekete kockaházaira gondolt-e az a talán művészhallgató, aki az egyetem Zugligeti és Budakeszi útra merőleges régi épületének falára fújta, hogy

„Igenis van dizájnbűnözés”

A MOME-n végzett tervezők, fotósok, művészek közül többeket nemzetközi szinten is elismernek a szakmájukban. Az egyetem mégis kimaradt a felsőoktatási változtatások körül a korábbi években fel-fellángoló nagyobb diákfelháborodásokból. Az egyetem – mely nyár végén az Országos Bírói Hivatallal zajló „vicces” együttműködésével került a hírekbe – más intézményekhez képest bőkezűnek látszó állami fejlesztését így magyarázta lapunknak egy volt MOME-s diák:

„Megéri nem kritizálni a kormányt”

mome-felujitas2

 

Erdélyi Katalin

Videó, fotó: Halász Áron

 

 

Megosztás