Egyéb

Garancsi-közeli ingatlanfejlesztés Budakeszin

 

Lakásépítő céget alapított Garancsi István nővére, Garancsi Mária veszprémberes kollégáival. Az új kft-nek úgy fest, lesz némi köze egy nagy értékű budakeszi ingatlan-beruházáshoz, amit most egy ex-Buda Cash-es főnök futtat – a részletek legalábbis árulkodóak.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Tősgyökeres budakesziek sem tudják, mi lehet az eredete az Etheles Park különös elnevezésnek. A Vadaspark közelében, központi belterületen található mintegy egy hektáros terület célját az akkori tulajdonos önkormányzat évtizedeken át kereste, még német nemzetiségi közösségi házat is terveztek az ingatlanra. Attól minden városvezetés ódzkodott, hogy bevállalja: az alapvetően túlnépesedett, alvófaluvá vált budai agglomerációs városka e szabad telkére is lakóingatlanok épüljenek.

Tavaly azonban eldőlt, hogy így lesz, helyi bennfentesek szerint azért, mert a fideszes vezetésű városka költségvetésének szüksége volt a bevételre. A képviselőtestület meg is pályáztatta tavaly a telkeket, s az idén januárban pedig szerződést kötött a nyertessel, a helyi Novosel Kft.-vel összesen 204 millió forintos vételáron.

A Novosel fő tulajdonosa Nagymarosi Tibor Lajos, aki egyrészt nem messze lakik az Ethelestől, másrészt a becsődölt Buda Cash brókerház ingatlancégét vezette. A Novosel lakóparkot tervez a 25 százalékban beépíthető ingatlanra, a honlapon közölt látványtervek szerint eléggé impozánsat.

A cégbíróság ehhez képest a minap jegyezte be veszprémi székhellyel az Etheles Invest Kft. nevű céget, amely a megyében élő magánszemélyeké, köztük a veszprémi Garancsi Máriáé. Ő Garancsi István kormánybarát újoligarchának, Orbán Viktor kötélbarátjának a testvére.

Garancsi Mária, illetve a többi Etheles Invest-tulajdonos is kötődik a Veszprémber Zrt.-hez, Garancsi például igazgatósági tag és részvényes is a zrt-ben. Etheles Invest tag a Veszprémber vezérigazgatója és elnöke is.

Kapcsolódó cikkeink

Mágnások a G-nap után – Mészáros, Vajna, Szemerey, Spéder és Garancsi az oligarchatározóban

Dől a közpénz Garancsi természetjáróihoz, több mint egymillió forint jut a kékkör minden kilométerére

Szállásadócéget alapítottak Garancsi természetjárói

Mészáros Lőrinc hatalmas médiabirodalomra tenyerelhet

Buda-Cash: felszámolás fénysebességgel

Orbánék is a FIK-kel üzleteltek. A summa: százszoros haszon

A Reihard-gyilkosságtól a Buda-Cash-csődig: 12 éve tart a Fővárosi Ingatlankezelő felszámolása

Az Etheles Invest fő tevékenysége lakó és egyéb épület építése. Márpedig annak csekély a valószínűsége, hogy ezen a furcsa néven két ingatlanberuházás is készüljön az országban. Kérdeztük az új céget és a Veszprémbert is a terveikről, de egyelőre nem válaszoltak. Más forrásból úgy tudni, hogy az önkormányzat által két részletben eladott ingatlanegyüttes második csomagját – az alig hektáros telek felét – átvették, és azon a Veszprémber fejleszt majd.

A Garancsi-közeli, tavaly 94 milliós osztalékot fialt Veszprémber eddig az állami érdekeltségű beruházások kapcsán került jórészt a hírekbe: a cég részt vett a Kolontár-devecseri iszapkatasztrófa utáni újjáépítésben, illetve az ócsai devizásgettó építésén, s kapnak munkát a Garancsi István vezette Magyar Természetjáró Szövetségtől is. Garancsi Mária nem csak testvéri szerepben támasza a Fidesznek: az asszony az igazságügyi minisztérium tanácsadója volt veszprémi földije, Navracsics Tibor jelenlegi uniós biztos minisztersége idején.

Nem ez az első eset, hogy egykor a Buda Cash-es személyekhez kötődő bizniszek szivárognak át kormány-közelbe. Így volt ez például az Opimus Nyrt.-vel is, amelyre jelenleg Mészáros Lőrinc bizalmasainak van rálátása.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás