esztergom

Garancsi István cége újíthatja fel az esztergomi élményfürdőt

Újabb tendert nyert a Market Építő Zrt.: ezúttal az Aquasziget Esztergom élményfürdő felújításáért felelhet, közel 700 millió forintért. A felújítás mellett az építőipari céget bízták meg az eszközbeszerzéssel is, ami további 280 millióba kerül. Orbán Viktor barátjának vállalkozása évek óta nyeri a közpénzes munkákat.

A közbeszerzési értesítő szeptember 10-i számában megjelent tájékoztató szerint a Market Építő Zrt. nyerte az esztergomi Aquasziget Élményfürdő felújítására, korszerűsítésére vonatkozó tendert. Az ajánlatkérő Esztergom Város Önkormányzata által közzétett hirdetmény szerint a feladat építési munkálatok elvégzése a többszintes, bruttó 11 582 m² alapterületű élményfürdőn, továbbá egyes kiegészítő tervezési faladatok ellátása.

A tenderdokumentációból kiderül, hogy az építési munkák többek között a kültéri felfagyott burkolatok újraburkolását, a nyílászárók cseréjét, javítását, az épületfelügyeleti rendszer újraépítését, a hőközpont, a hő- és füstelvezető rendszer, illetve a vízgépészeti rendszer felújítását foglalják magukban. A felújítás célja a hirdetmény szerint a gazdaságos üzemeltethetőség, az elhasználódott szerkezetek korszerűsítése és a keletkezett károk elhárítása. A tervezési feladatok közé a kiviteli tervezés körébe nem tartozó részlet- és gyártmánytervek, a megvalósulási tervdokumentáció elkészítése tartozik.

Bár nyílt eljárás volt, csupán a Market Építő Zrt. jelentkezett rá, így nem meglepő módon (nettó 680 millió forintos ajánlatával) ez a cég nyerte el a megbízást.

Az esztergomi önkormányzat szeptember 6-án kötötte meg vele a szerződést. A beruházás alvállalkozók bevonásával valósul meg, akik az építményvillamossági felelős műszaki vezetésben, az elektromos, gépészeti és építőmesteri munkákban vesznek részt, valamint az automatikáért és a medencetechnikáért felelnek.

Nem ez volt egyébként az első alkalom, hogy kiírták a tendert: 2021. április 9-én jelent meg a közbeszerzési értesítőben, hogy az egy hónappal korábban, március elején kiírt eljárás eredménytelen lett. Az indoklás szerint a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege akkor nem volt elegendő a szerződés megkötéséhez.

Az élményfürdő felújítását Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere jelentette be 2020. december 31-én. A fürdő végül egy hónapja, szeptember 5-én este zárta be kapuit határozatlan időre a munkálatok miatt.

A felújítás a Kisfaludy Program keretein belül valósul meg. A támogató okirat alapján Esztergom 5 milliárdos összeget használhat fel, amelyből az élményfürdő felújítására 1 milliárdot kapott a város a kormánytól.

Az eszközbeszerzést is a Marketre bízták

Október elsején kiderült, hogy nemcsak az építési munkálatokat bízta az Esztergomi Önkormányzat a Market Építő Zrt-re. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató szerint a fürdő korszerűsítéséhez szükséges eszközök beszerzése, szállítása, valamint beüzemelése is a főtevékenységként egyébként lakó- és nem lakóépület építésével foglalkozó vállalat feladata lesz nettó 279,5 millió forint értékben, mivel

erre a tenderre is csak a Market nyújtott be ajánlatot.

A hirdetmény szerint az önkormányzat a céget bízza meg 1065 darab bútor, üzemeltetési eszközök, a gyerekmegőrző játékai és kiegészítői, beléptető és IP kamera rendszer, 800 db öltöző szekrényzár, szignalizációs elemek, medencefedés rendszer, 191 db konyhai berendezés, 4 db TV, LED-fal, 7 db fitnesselem és mobil álpadló, valamint tükörszállításával, beépítésével, illetve beüzemelésével.

A hirdetményből kiderül az is, hogy a cég a szerződés teljesítéséhez alvállalkozók bevonását tervezi szinte az összes felsorolt feladatkörben. A szállítási, beüzemelési feladatok mellett a régi berendezési elemek leszerelése, illetve a keletkezett sitt, szállítási segédanyagok elszállítása is alvállalkozók bevonásával valósulhat meg.

Az élményfürdő egyik medencéje

Legutóbb szállodaépítést nyertek a városban

Az élményfürdő felújítását és eszközbeszerzését elnyerő Market Zrt. tulajdonosa 2014 óta a Garancsi Istvánhoz köthető GARHARTT Invest Zrt., valamint az LMCS Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft., aminek tulajdonosa Scheer Sándor.

Az elmúlt években a Market Építő Zrt. sorra húzta be a nagy értékű közbeszerzéseket egyedül vagy konzorciumban: legutóbb a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel és a Duna Aszfalt Zrt.-vel közösen nettó 30 milliárdért nyerték el a Nemzeti Filmintézet fóti telephelyének fejlesztését. Az időközben az eredeti ár tízszeresére drágult, 2022-es kézilabda EB-re tervezett multifunkcionális sportcsarnok kivitelezését is a Market nyerte el közel 80 milliárd forintért. De Orbán közeli barátjának vállalkozásához köthető a közelmúltból a Kopaszi-gát melletti Mol-székház építése is.

Legutóbb pedig Esztergomban egy négycsillagos szálloda, a Mária Valéria Hotel építésére kiírt pályázaton lett befutó a Market, de ők építették a Mol-vezér Hernádi Zsolt esztergomi luxusszállodáját, a nemrég átadott Grand Hotel Esztergomot is, amihez több milliárd forinttal járult hozzá a magyar állam. Hernádi Zsoltnak összesen három szállodája van a városban, amelynek polgármestere egyébként a fideszes Hernádi Ádám, a MOL-vezér unokaöccse. Az esztergomi helyzetről bővebben a Szabad Európa írt szeptember közepén, a belvárosba tervezett, közel 60 millióért megépülő McDonald’s kapcsán, aminek üzemeltetését két éve, 2019-ben vette át a Market Zrt. társtulajdonosa, Scheer Sándor egyik cége.

A MOL székház után egy négycsillagos esztergomi szálloda építését is behúzta Garancsi cége

Tegnap kiderült, hogy Orbán Viktor barátja, Garancsi István cége építheti a Mol Nyrt. új székházát, ma pedig egy közel hétmilliárdos…

A rengeteg megrendelés jelentősen felpörgette a Market kasszáját: az Opten adatai szerint a fővárosi székhelyű építési vállalkozás 2016-ban még csak nettó 87 milliárd, 2017-ben 107 milliárd, 2018-ban már nettó 138, majd 2019-ben 188,7 milliárd, 2020-ban pedig 183,4 milliárd nettó árbevételt ért el. Adózott eredménye 2016-ban 2 milliárd, 2017-ben 6 milliárd, 2018-ban és 2019-ben nagyjából 7-7 milliárd volt, tavaly azonban ennél majdnem 2,5-szer magasabb profittal, 17,4 milliárd forinttal zárta az évet.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Az élményfürdő a felújítás előtt (forrás: Facebook/Aquasziget Esztergom)

Szopkó Zita

Megosztás