rezsicsökkentés-csökkentés

Az MVM 476 milliárd forint rezsivédelmi támogatást kapott tavaly a kormánytól

Háromszorosra nőtt földgáz-árbevétel, eladott párnagáz, kétszeresére ugró villamosenergia-kereskedelem és elképesztően nagy számok – így néz ki az MVM Zrt. 2022-es beszámolója. Az is kiderül belőle, hogy mennyivel nőtt az állami óriás megsegítése a megugró energiaköltségek miatt: az MVM a könyvelése szerint családonként 140 ezer forintnak megfelelő támogatást kapott az államtól, vagyis az adófizetőktől. 

„Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés” – Orbán Viktor szavait a kormányportál őrzi, a miniszterelnök 2022. február elsején járt Moszkvában. Nem sokkal azelőtt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Júliusra az is kiderült, van orosz gáz, és van rezsicsökkentés-csökkentés is. Utóbbit viszont nem a miniszterelnök jelentette be.

Azt, hogy jelentősen megnőhettek az állami tulajdonú MVM – a földgázt és a villamosenergiát a legnagyobb mértékben értékesítő vállalat – kiadásai, sejteni lehetett, hiszen tavaly augusztusban rekordáron adták a tőzsdén a földgázt, és a magyar állam be is vásárolt belőle.

476 milliárd a rezsicsökkentésre

Az MVM most a május 31-i határidő előtt közzétette a 2022-es évre vonatkozó konszolidált beszámolóját. A dokumentumban a főbb számok a következőek:

  • Az MVM tavaly 121 milliárdot keresett a párnagáz eladásán.
  • A földgáz-értékesítés bevétele 5100 milliárd forintra nőtt a korábbi 1684 milliárdról
  • A villamosenergia-kereskedelem bevétele 1800 milliárdra nőtt a korábbi 719 milliárdról

A beszámoló szerint tehát hiába csökkent a fogyasztás, a bevételnövekedést ez sem fékezte.

A dokumentumból az is kiderül, hogy az MVM

2022-ben „rezsivédelmi támogatás” címen 476 milliárd forint támogatást kapott az államtól.

További 56 milliárdot kapott az állami cég rendszerbiztonsági szolgáltatás ellentételezésére, távhőszolgáltatás működésére pedig 11,5 milliárdot. Ez összesen 543 milliárd forint állami segítséget jelenet.

Vagyis adóforintokból ennyivel támogatta meg a kormány az MVM-et. Ez az összeg – 4,1 millió családdal számolva – családonként 140 ezer forintot jelent.

Az MVM számai tehát cáfolják a kormányt, ami a mai napig azzal hitegeti az embereket, hogy „A rezsicsökkentés havonta 181 ezer forintos támogatást jelent minden magyar családnak az átlagfogyasztás mértékéig.” Hiszen bár nem közvetlenül, a havi számlákon keresztül, hanem közvetve, az állami támogatás révén igenis fizetnek az MVM-nek.

Így győzte le a Fideszt a rezsidémon | Video

Bár a Fidesz-propaganda azt állítja, hogy a kormány éveken át megvédte a lakosságot a magas piaci áraktól, a gazdasági realitások őket is kötik: a „rezsicsökkentést”, vagyis az alacsonyabb rezsit valójában csak az éveken át alacsony világpiaci gázárak tették lehetővé. A hatósági árakból az állam és az gázszolgáltatók pedig profitáltak, amikor a lakosságnak a piaci árnál drágábban adták el a gázt.

Hatalmas tartozások

A cégcsoportnak 295 milliárd forintos hitelkerete van, de ennél jóval több az adóssága. A beszámoló szerint mintegy 3400 milliárd forintot tesz ki a „Pénzügyi kötelezettségek összesen” sor, ami az előző évhez képest 1200 milliárd forinttal nőtt.

Tartoznak a szállítóknak is: a „Szállítói és egyéb nem származékos pénzügyi kötelezettségek” 1100 milliárd forintra rúgnak.

A beszámoló érdekessége, hogy az MVM a „gázkereskedelemhez tartozó pénzügyi kockázatainak csökkentése” érdekében származékos földgáz tömegáru swap ügyleteket köt és azok egy részét cash-flow fedezeti kapcsolatba vonja. Ezeknek a fedezeti ügyleteknek a valós értéke 103 413 M Ft és 427 599 M Ft. Az utóbbi, 427 milliárd forint értékű üzlet lényegesebb pontja, hogy a „fedezeti stratégia” eredményeként 2022. év végéig:

  • 2023-ra vonatkozóan az összes vételi swap ügylet 60%-a és az összes eladási swap ügyletet 68%-a 86, illetve 118 EUR/MWh átlagáron van.

Ez a jelenlegi piaci ár több mint háromszorosa. Ugyanis a holland gáztőzsdei ár, a TTF 30-50 euró/MWh ár között mozog év eleje óta.

72 milliárdos nyereség

Az MVM jelentős állami támogatást kapott a működéshez. Mint írják, „A támogatások összege 508,8 Mrd Ft-tal növekedett, elsősorban a rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésének hatására. A tárolói saját földgáz átmeneti értékesítése 108,6 Mrd Ft összegű bevételt eredményezett, melynek költségei a földgázbeszerzés ráfordításai között jelennek meg.”

Ez kellett is, hiszen

a „működési tevékenységből származó cash flow” -807 milliárd forint lett, vagyis ennyi készpénzes veszteséget hozott össze a működésével a cég.

Ahogy fogalmaznak, „a működési cash flow 851,6 Mrd Ft összegű pénzkiáramlást jelentett, mely az előző évhez képest 1 505,7 Mrd Ft-tal alacsonyabb”.

Ennek ellenére, az egyéb ügyleteknek köszönhetően az MVM-csoport nyereséggel zárta a tavalyi évet. Nettó árbevételük a 2021-es 2700 milliárddal szemben 2022-ben 7600 milliárd volt, a haszon (adózott eredmény) pedig 72,7 milliárd lett az előző évi 1 milliárdos veszteség után.

Bár a Fidesz-propaganda azt állítja, hogy a kormány éveken át megvédte a lakosságot a magas piaci áraktól, a gazdasági realitások őket is kötik: a „rezsicsökkentést”, vagyis az alacsonyabb rezsit valójában csak az éveken át alacsony világpiaci gázárak tették lehetővé. A hatósági árakból az állam és a gázszolgáltatók pedig profitáltak, amikor a lakosságnak a piaci árnál drágábban adták el a gázt.

A céges vevőknek immár közel féláron jön a gáz a lakossági piaci árhoz képest | atlatszo.hu

Hatósági áron átlagfogyasztás alatt 108 forint egy köbméter gáz a lakosságnak, míg a vállalkozásoknak kínált piaci ár, a világrekorder 27 százalékos áfával együtt is 444 forint. A 108 forintos lakossági hatósági ár 1728 köbméter gázfogyasztásig érvényes, utána jön a „versenypiaci” 604 forintos ár.

Azt, hogy megváltozott a piac, már márciusban megírtuk. Már akkor az látszódott, hogy a céges vevőknek immár közel féláron jön a gáz a lakossági piaci árhoz képest. A márciusi árak 53 euró/MWh-nál jártak, most ennek közel a felébe kerülnek. A rezsicsökkentés meséjéről itt értekeztünk hosszabban.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Orbán Viktor/Facebook

Megosztás