ismeretterjesztés

Így győzte le a Fideszt a rezsidémon

Igazat mond a kormány, tényleg csak az orosz-ukrán háború miatt volt szükség hirtelen és drasztikus gázáremelésre? Miért kell a lakosságnak hétszeres árat fizetni a gázért, ha a Fidesz szerint továbbra is jön „az olcsó orosz gáz”? Meddig létezett ténylegesen a rezsicsökkentés és mennyibe került a lakosságnak? Ezekre a kérdésekre keressük a választ videónkban.

Bár a Fidesz-propaganda azt állítja, hogy a kormány éveken át megvédte a lakosságot a magas piaci áraktól, a gazdasági realitások őket is kötik: a „rezsicsökkentést”, vagyis az alacsonyabb rezsit valójában csak az éveken át alacsony világpiaci gázárak tették lehetővé. A hatósági árakból az állam és az gázszolgáltatók pedig profitáltak, amikor a lakosságnak a piaci árnál drágábban adták el a gázt.

A COVID-járvány lecsengésekor azonban berobbantak a gázárak, és már a háború előtt fenntarthatatlanná vált az MVM működése a meglévő hatósági árakkal. A gazdasági helyzet indokolta volna ekkor a sávos gázáremelést, ezt azonban a választások közeledtével már nem lépte meg a Fidesz.

Az áram kétszer, a gáz hétszer drágább lesz a kormányzati rezsilimit fölött | atlatszo.hu

Az új, augusztustól élő rendszerrel immár a fogyasztók fizetik a számlák nagyobb részét. Az viszont meglepő, hogy a környező országokban sehol sincsenek a kormány által belengetett brutális energiaárak. A piacon elérhető ajánlatok alapján Csehország a legdrágább, de Romániában sem olcsó az élet. Szlovákiában és Szerbiában is van árszabályozás, de még így is többet fizetnek, mint mi most itthon.

Inkább hagyták elszabadulni az energiaszolgáltató és az állam adósságait, és csak júliusban jelentették be a lakossági áram- és gázárak drasztikus növekedését a kormány által megállapított átlag fölött fogyasztóknak.

A videóban bemutatjuk, hogyan vált a rezsicsökkentés politikai csodafegyverré a Fidesznek, és miért lett helyette (illetve részben miatta) Európában az egyik legmagasabb a magyar rezsi.

Készítette: Zubor Zalán, Balogh Dénes 

Megosztás