rezsihorror

78 milliós kötbért kell fizetnie a szegedi távhőcégnek, mert spórolnak a gázzal

Az állam szeptemberben jelentette be, hogy 25 százalékkal csökkenteni kell az állami intézmények gázfogyasztását. Sok önkormányzat erre úgy reagált, hogy intézményeket zárnak be a télre. Októberben az intézményi távhő ára egyik pillanatról a másikra tíz-húszszorosára nőtt, ami újabb spórolási hullámot indított el. Csakhogy a távhőcégek a kisebb fogyasztás miatt kötbérre számíthatnak, mivel a nyáron kötött szerződések nem rugalmasak. A közműhivatal pedig állítja, ő nem szólhat bele a folyamatba.

Abszurdnak hangzik, de igaz: gyakorlatilag büntetést kell fizetniük a távhőcégeknek, amiért kevesebb gázt használnak. Ennek oka az, hogy az intézménybezárások és az októberi meleg miatt a nyáron kötött szerződéseikben vállaltnál kevesebbet fogyasztanak.

„A csapadékos szeptembert egy nagyon száraz október követte. Az eddig beérkezett csapadékadatok alapján az országos átlag csupán 9,5 mm volt, ami kevesebb, mint 20%-a az 1991–2020-as átlagnak, így ezzel a 8. legszárazabb október volt 1901 óta. De nemcsak száraz, 1,7 Celsius fokkal melegebb is volt az ősz második hónapja, s ezzel az értékkel a 9. legmelegebb október adódott a megfigyelések sorában” – az Országos Meteorológiai Szolgálat írása a napokban jelent meg.

Az enyhe októbernek sokan örültek, hiszen kevesebbet vagy egyáltalán nem kellett fűteniük, és így spórolhattak a megdrágult energiával.

 

A takarékoskodás pedig sok helyen nem csak lehetőség, hanem kötelező is. A kormány szeptember 8-án jelentette be, hogy „az elszabaduló energiaárak miatt 25 százalékkal kell csökkenteni a gázfogyasztást az államigazgatásban és az állami vállalatoknál”, majd az intézkedést októberre az önkormányzatokra is kiterjesztették. A települések így takarékoskodni kezdtek, leginkább további intézménybezárásokkal. Szeptember 30-án jelent meg a távhő árát szabályozó rendelet, aminek eredménye, hogy az intézményi – vagyis nem lakossági – felhasználók távhődíjai 10-20-szorosára nőttek.

Rekordáron sikerült a távhőhöz szükséges földgázárat rögzíteni, a szektorban a rezsicsökkentés kivezetéséről beszélnek | atlatszo.hu

A távfűtött lakásokban élők Gulyás bejelentése nyomán fellélegezhettek, hogy az ő fűtésköltségük nem változik. Pedig a gáz tovább drágult. A távfűtőcégek is többért vásárolnak, hiába rögzítették központilag az árat 2013-ban. A különbözetet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalon (MEKH) keresztül a MAVIR állja, ami az állami MVM tulajdonában van.

Ha túl sokat spórolnak, kötbért kell fizetni

De hiába volt enyhe az október, ez Szegeden nem volt elég. A szeged365.hu szeptember végén arról írt, hogy „Szegeden egyelőre még hidegek a radiátorok, közben Kóbor Balázs, a SZETÁV ügyvezetője arról nyilatkozott, hogy a városi távfűtő cég gázszámlája az áremelkedés miatt akkorára fog nőni, hogy a 2019-es egymilliárdos helyett a mostani szezonban már 30 milliárd forint állami támogatásra lesz szükségük”. A távfűtési szezon egyébként hagyományosan október 15-én indul(na).

A brutális távhőáremelkedés viszont új helyzetet hozott. Több forrásból úgy értesült az Átlátszó, hogy a távhőcégek spórolni fognak az energiával, ez viszont újabb problémát okoz. A cégek ugyanis a gázszerződéseket nyáron kötötték, és az elmúlt évek fogyasztását vették alapul a mennyiségek meghatározásánál. Nyáron pedig még szó sem volt a kötelező állami spórolásról, és a távhő árának drasztikus emeléséről.

Az ipari gázszerződések közös pontja, hogy

a gázszolgáltató elvárja, hogy a távhőcég csak a meghatározott szinten belül térjen el a megrendelt gázmennyiségtől.

Ez a gyakorlatban Miskolcon úgy néz ki, hogy a távhőcég egy menetrendet ad meg a szerződésben, hogy melyik hónapban mennyi gázt fog felhasználni. 2021-ben ilyen volt ez a menetrend:

 

A szerződés kötbért is tartalmaz, melynek mértéke:

  • Vevői Alulvételezés esetén a kötbér alap 25 %-a
  • Vevői Túlvételezés esetén a kötbér alap 25 %-a,
  • Eladói Alulteljesítés esetén a kötbér alap 25 %-a,
  • A nem megszakítható teljesítménynek az Eladó hibájából történő csökkentése esetén a kötbér alap 25 %-a.
  • Minőségi hibás teljesítés esetén a kötbér alap 10 %-a.

Vagyis, a 25 százalékos spórolás kötbért eredményezett 2021-ben is, de akkor még úgy szólt  szerződés, hogy azt egész évre számítva nézik. 2022-re megváltozott a helyzet, idén a szolgáltató már havi eltérést vizsgál, tehát most a spórolás havonta okoz gondot a távhőcégnek.

A MIHŐ (Miskolci Hőszolgáltató) Kft. október közepén azt írta az Átlátszónak, hogy 7 saját földgáztüzelésű kazánházában biztosítanak távhőszolgáltatást, amit érinthet a havi +/- 25%-os toleranciasáv betartása.

„A MIHŐ Kft. a földgázszerződés megkötéseinél a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal hirdetményének megfelelően szerezte be a földgázt, amely előírta a havi +/- 25%-os toleranciasávot. A 7 db kazánházból, amennyiben a Külön Kezelt Intézmények és Egyéb felhasználók energiatakarékossági törekvéseinek következtében 25%-os energiamegtakarítás következik be, úgy 2 kazánház esetében fordulhat elő tisztán az energiamegtakarításból adódó 25%-os toleranciasáv be nem tartása,

50%-os megtakarítást feltételezve már 3 kazánház esetében nem lehet betartani a toleranciasávot.

Ezek a számok tisztán az energiamegtakarítás miatti alulvételezés toleranciasávjára vonatkoznak, ezen felül az időjárás miatti alulvételezésekkel is számolni kell” – közölték.

Távhővezetékek a MIHŐ Kft.-nél (fotó: MIHŐ/Facebook)

Hozzátették, hogy „a rendkívül magas energiaárak miatti Önkormányzati és Egyéb fogyasztók fogyasztási helyeinek esetleges bezárásából és a nagyfokú energiamegtakarításából adódó földgázfelhasználás csökkentésekre kedvező lenne számunkra egy olyan központi intézkedés, amely a távhőszolgáltatás esetére is kiterjeszti az alulvételezés miatti kötbérfizetés alóli mentességet”.

A MIHŐ szerint jelenleg a köbérfizetés úgy néz ki, hogy alulvételezésnél egyrészt a toleranciasáv alatti vételezés és a toleranciasáv közötti gázmennyiséget kell megfizetni a szerződött fix áron, ezenkívül ugyanerre a gázmennyiségre 25%-os kötbért kell még fizetni piaci áron.

„43 045 Ft/GJ fix árát és a 31 109 Ft/GJ piaci árat figyelembe véve egy 50 százalékos Egyéb felhasználói és Külön Kezelt intézményi megtakarítást esetén október hónapra ez összesen körülbelül 4,5 millió forint fizetési kötelezettséget jelent Társaságunk számára” – közölték.

Szegeden 78 milliós kötbér, Szombathelyen még reménykednek

Szegeden ennél többet fizetnek, erről Kóbor Balázs, a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetője beszélt az Átlátszónak. „Októberi tényadat, hogy a havi, szerződésben engedélyezett +/- 25% alul-felülvételezési sávtól a meleg október miatt muszáj volt eltérnünk. Nehezíti a helyzetet, hogy a közületi fogyasztók is spórolnak, intézményeket vonnak össze, de ez eltörpül a meleg időjárás hatása mellett.

63 százalék volt az alulvételezésünk, így tehát októberben 37 százalékkal kevesebb gázt fogyasztottunk, mint az előző 3 éves átlag alapján kalkulált mennyiség, és 8 százalékkal kevesebbet, mint a megengedett alulvételezési határ.

Emiatt – hogy ilyen kevés gázt égettünk el – csak októberben nettó 78 millió forint alulvételezési kötbért fizetünk az állami MVM-nek” 

– mondta Kóbor Balázs. Azt is hozzátette, hogy „a kötbért semmilyen módon nem pótolja a távhőtámogatási rendszer, ezt a negatívumot kigazdálkodni nem tudjuk ez időszakban, az MVM nem tekint el a kötbértől, a MEKH nem válaszolt”.

Szegeden geotermiát is használnak, de a mostani helyzet a megújulókat háttérbe szorítja: „A kötbért úgy tudtuk minimalizálni, hogy csökkentettük valamelyest az átvett geotermikus hő mennyiségét, hogy minél több gázt égethessünk el” – magyarázta Kóbor.

Szombathelyen azt közölték lapunkkal, hogy a Szomtáv gázbeszerzése a Szombathelyi Erőmű Zrt.-vel közösen történik (50-50%-os arányban), így az Erőmű Zrt. tényleges fogyasztása is befolyásolhatja az október végi helyzetüket. „A Külön Kezelt Intézmények (KKI) összfogyasztása nem éri el a Szomtáv összfogyasztásának 20%-át. Ebből adódóan az összfogyasztásra gyakorolt hatása sokkal kisebb, mint a lakossági fogyasztás alakulásának hatása. Jelenleg még bízunk abban, hogy a 25%-os eltérést nem lépjük túl” – írták az Átlátszó kérdésére.

Az állami hivatal nem szólhat bele, hogy az állami MVM hogyan szerződött

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgy fogalmazott a problémával kapcsolatban, hogy „a távhőtermelők és -szolgáltatók földgáz ellátási szerződései piaci alapon kerültek megkötésre, így az abban szereplő feltételek szabályozási eszközökkel nem módosíthatók. A piaci árak és a volatilitás rendkívüli szintjei miatt a kereskedelmi szerződések feltételrendszere is megváltozott, így a kereskedők már nem kínálnak éves eltérést, hanem rövidebb, havi szintű eltérést tudnak kezelni”.

A gázt jelenleg az állami tulajdonú MVM szolgáltatja, és a jelek szerint a szintén állami hatóságnak erre nincs ráhatása. A MEKH azt is közölte, hogy a januári távhőárakat az október 26-tól számított 20 napos gázárral számolják. Korábban megírtuk, hogy az őszi díjakat a rekord augusztusi áron rögzítették, amikor 300 euró volt a földgáz. Október 26-án ez már csak 135 euró volt, november 8-án pedig 112 euróra csökkent. A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége nem reagált többszöri megkeresésünkre sem.

Segesvári Csaba

Adatvizualizáció: Szabó Krisztián. Címlapkép: Távhővezeték a SZETÁV-nál (fotó: SZETÁV/Facebook)

Megosztás