rezsicsökkentés-csökkentés

Októberig 2000 milliárd forintba kerülhetett a rezsicsökkentés, mutatjuk a számokat

Van orosz gáz, mégis megváltozott a hazai hatósági ár, azaz a rezsicsökkentés. A kormány az elmúlt 12 évben nem szívesen beszélt arról, mennyibe is került a hazai árszabályozás. Az MVM honlapján elérhető képletek alapján azt számoltuk ki, mennyibe kerül az energia, ha a vállalkozók kapják tényleges piaci áron, és mennyi lehet a kiesés a lakossági rezsicsökkentéssel.

„A háztartások kiadásainak jelentős hányadát teszi ki a rezsikiadás: átlag 40,5%” – a mondat egy kormány által nem tárgyalt tanulmányból származik az NGM által 2017-ben megrendelt hazai közvélemény-kutatás eredményei alapján. A tanulmány ma is elérhető a kormany.hu-n. Meglepő, hogy a 2017-es dokumentum a rezsidémonnal küzd, miközben 2013-tól rezsicsökkentés volt, vagyis érdemben nem változott a lakossági energiaár egészen 2022-ig, amikor a másfél éve növekvő energiaárak részben megjelentek a lakosságnál is – erről bővebben ebben a videóban meséltünk.

Így győzte le a Fideszt a rezsidémon

Bár a Fidesz-propaganda azt állítja, hogy a kormány éveken át megvédte a lakosságot a magas piaci áraktól, a gazdasági realitások őket is kötik: a „rezsicsökkentést”, vagyis az alacsonyabb rezsit valójában csak az éveken át alacsony világpiaci gázárak tették lehetővé. A hatósági árakból az állam és az gázszolgáltatók pedig profitáltak, amikor a lakosságnak a piaci árnál drágábban adták el a gázt.

Orbán Viktor forintosította a rezsicsökkentést

A kormány – élén Orbán Viktor miniszterelnökkel – nem forintosította 2022-ig, mennyibe is kerül, hogy lakosság 2013-tól változatlan áron kapta az energiát. Orbán Viktor februárban még azt mondta,

„Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés.”

Azt is mondta Moszkvában, az orosz támadás előtt pár nappal, hogy „ma Nyugat-Európában a gáz és az áram ára 2-3-szorosára nőtt az elmúlt időszakban a háztartások számára. Ez alól Magyarország kivétel, ahol évek óta rezsicsökkentés van érvényben. Orosz gáz nélkül azonban ez nem lenne lehetséges. A most tárgyalt megállapodással

véglegesen biztonságba helyeztük Magyarország energiaellátását”.

Nyáron már arról beszélt a miniszterelnök, hogy „a piaci ár magasabb volt, mint a beállított rezsiár, a különbözetet a költségvetésből a kormány állta. Ez volt a magyar rendszer. Ez jól is működött tíz évig. A probléma most az, hogy a háború ezt a rendszert kibillentette, ugyanis háborús energiaárak vannak. A feladat az, hogy valahogyan megvédjük a rezsicsökkentést.”

A XXXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban azt is mondta, hogy „ha a 2021-es évet nézem, akkor azt kell mondanom, hogy az az összeg, amit a magyar állam fizetett ki, mert a rezsicsökkentésnek a mértéke kisebb volt, mint a piaci ár: az 296 milliárd forint volt mindent összevéve. 2022-ben, ha a mostani árak maradnak az év végéig, akkor már nem 296 milliárd forintot kell kifizetnünk, hanem 2.051 milliárdot, vagyis hétszeres összeget, amit nyilvánvalóan a magyar gazdaság egész egyszerűen így nem bír ki. Ezt kell megoldani.”

A parlamentben novemberben Orbán Viktor arról beszélt, hogy „a rezsicsökkentést továbbra is biztosítja minden magyar háztartásnak az átlagfogyasztás mértékéig, és még efölött is nem a valós piaci árat, hanem a nagyon kedvezményes lakossági piaci ár fizetését. A kormány állja a családok rezsijének egy jelentős részét, ez minden magyar családnak, nyugdíjasnak havi 181 ezer forintos támogatást jelent.”

Azt, hogy ezek a számok hogyan jöttek ki, nem részletezték. Az Átlátszó az MVM piaci árai alapján most azt próbálja bemutatni, hogy a miniszterelnök által említett 2 ezer milliárd forintos összeget már szeptemberben elérhette az MVM, miközben az egy háztartásra jutó rezsicsökkentés még a 181 ezer forintnál is több lehetett.

Piaci árak, a tőzsdéhez kötve

Az MVM a piaci fogyasztóknak Basic csomag néven kínál gáz és villamosenergiát. Közös pontjuk, hogy képleteket tartalmaznak, a havi gáz- és áramárat a tőzsdei árhoz, valamint az euró/forint árfolyamhoz kötik. A gáz ára az MVM Basic csomagja alapján így alakult 2021 októbertől, azaz a forgalomarányos gázdíj áfa nélkül:

 

Az akkor 91 eurós gázár nyárig 234 eurós átlagig szökött fel, az MVM képlete alapján a nettó gázár 484 forint/köbméterről 1154 forint/köbméterig ugrott, majd decemberre 670 forintra esett. A 360 forintos euró pedig 410 forintig gyengült. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) oldalán az egyetemes szolgáltatásban, lakosságnak eladott gáz mennyisége is elérhető. A lakosság az MVM oldala szerint nettó 80 forintot fizet átlagban egy köbméter hatósági áras gázért. Így néz ki 2022-es lakossági fogyasztás, annak ára, és a piaci ár, valamint a kettőnek a különbsége:

 

Szeptember végéig a fenti példa alapján az MVM 1165 milliárd forinttól esett el, amit pótolni kell. Nézzük az áram árakat. Az MEKH adatai szerint 2022-ben ennyi áramot adtak el havonta a lakossági fogyasztóknak. A táblázat szerint a szolgáltatóknak ebből kWh-ként 12,8 forint bevétele volt. A rezsicsökkentett áramárban a nyáron lecsökkent az áramdíj, az elosztói pedig nőtt. Az MVM Basic képlete alapján így változtak a hazai áramárak az évben. Fontos, hogy a képlet nemrég került fel a honlapra, de mivel valódi piaci ár, így ezt használjuk a számításhoz.

 

A piaci árat – az általános (nem közvilágítási) célú villamos energia felhasználás egységárat – alapul véve szeptemberig 1116 milliárd forint hiánya keletkezett az áramszolgáltatóknak.

 

Vagyis a gázzal együtt már szeptemberre elérte a kritikus pontot a rezsicsökkentés: azt a 2000 milliárd forintot, amiről Orbán Viktor miniszterelnök nyáron beszélt.

Több mint 200 ezer forint háztartásonként

„Ma minden átlagos magyar család, sőt minden magyar család körülbelül 181 ezer forintot kap a támogatott rezsin keresztül. (Arató Gergely: Ugyan már!) Ha nem lenne a rezsicsökkentés politikája, ma minden magyar család hónap végén 181 ezer forinttal lenne szegényebb. (Arató Gergely: Ugyan már!) Szerintem ezt meg kell becsülni, nagy teljesítmény, hogy az ország erre képes. (Arató Gergely: Csak nem igaz!)” – az idézet az Országgyűlés november másodikai jegyzőkönyvéből származik. Ha a fenti MVM-es képletekkel számolunk, akkor az látszik, hogy egy átlagos Pest megyei fogyasztónak így alakultak a hatósági ár miatti megtakarításai:

 

A kormány 181 ezer forintos összege szeptemberben és októberben volt igaz, azóta a piaci árak csökkenése miatt ez is  csökkent. Decemberre 110 ezer forint/fogyasztási egységre:

 

Ami még mindig rengeteg, elég felidézni a kormánynak készült 2017-es tanulmányt, ami akkor arról szólt, hogy az akkor már 3 éve befagyasztott energiaárak ellenére

„a háztartások kiadásainak jelentős hányadát teszi ki a rezsikiadás: átlag 40,5%”.

2018-ban így nézhetett ki a piaci ár

2018-as árakat is be lehet helyettesíteni az MVM képleteibe, annak ellenére is, hogy sokáig nem a holland tőzsdei árhoz kötötték a gázárat. Akkor 18 euró volt egy MWh gáz, 311 forint az euró. Az MVM Basic képlete alapján a gáz nettó 112 forintra jött ki, alig többe, mint a 80 forintos lakossági ár. Áram esetében 36-40 eurós áramárról beszélhettünk, a képlet alapján piaci áron ez 32 forintos kWh-kénti piaci árat jelentett.

Számításaink szerint 2022 áprilisában a rezsicsökkentés 256 milliárd forintot igényelt, míg 2018-ban egész évben mindössze 18 milliárd forintba került.

Hogy a számításunk közelíti a tényleges árakat, idézzük Orbán Viktor nyári beszédét, amikor a 2021-es rezsicsökkentés költségeiről beszélt, ami „296 milliárd forint volt mindent összevéve”. Azaz 2021-ben 24 milliárd forint volt havonta; ennél sokkal jobb volt a helyzet 2018-ban. Összehasonlításképp nézzünk egy akkori lakossági áramszámlát.

Az akkori 129 kWh-t tartalmazó számla összegéből nettó 1849 forint az energiadíj, azaz nettó 14,3 forint volt akkor egy 1 kWh áram. A mi számításaink szerint az áram díja piaci áron 32 forint körül lehetett 2018-ban. Nagykanizsa 2018-as villamosenergia közbeszerzése viszont azt mutatja, 16 forintért is lehetett áramot kapni, vagyis az MVM Basic csomag most több nyereséget engedhet a szolgáltatónak.

Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár korábban az Átlátszó podcastjában arról beszélt, ő még nem sokkal a 2013-as rezsicsökkentés bevezetése előtt távozott a kormányból, mivel az egységes hatósági árazás helyett egy sávos rendszert javasolt. Műsorunkban most elmondta, hogy sok év elhibázott energiapolitikájának eredménye a mostani áremelkedés – példája annak, hogy évek óta nincs valódi kormányzati felelőse az energiának. A számításainkra Holoda azt mondta, alapvetően helyesek, valóban több mint 2000 milliárd forint lehet az MVM idei hiánya, amit az államnak kell állnia.

Kerestük a Miniszterelnökséget, hogy mi alapján számolják a támogatást, amit Orbán Viktor miniszterelnök említett, és hogy 2022-re mennyi forrásra lesz szüksége az MVM-nek a rezsicsökkentés fenntartására. Azt is megkérdeztük, hogy számításaik szerint hogyan tartható fenn a hatósági gáz- és áramár. Nem válaszoltak egyetlen kérdésünkre sem, ahogy az Energiaügyi Minisztérium sem.

Szöveg: Segesvári Csaba — Infografikák: Pete Luca

Megosztás