rezsicsökkentés-csökkentés

Hiába feleződött a gáz tőzsdei ára, az MVM nem adja sokkal olcsóbban az önkormányzatoknak

Arra kerestük a választ, hogy a közbeszerzéseken nyertes ár mennyire követi a tőzsdei gázárat és miként kötődik a forint/euró árfolyamhoz. A válasz nem egyértelmű. A székesfehérvári stadionnak például ugyanazon a napon olcsóbban adta a gázt az MVM, mint magának a városnak, Debrecen pedig elképesztően alacsony áron jutott energiához – ez is kiderül abból a 46 eredményes, földgázos közbeszerzésből, amit 2022. március 3. óta összesítettünk. Az MVM nem reagált megkeresésünkre.

Az önkormányzatokat nyáron léptette ki a kormány a rezsicsökkentés hatálya alól, azóta teljes árat kell fizetniük az áramért és a gázért is. A földgáz pedig jelentősen drágult idén, mert Oroszország már tavaly óta a szokásosnál kevesebbet szállít Európába, Ukrajna februári lerohanása óta pedig egyfajta zsarolásként tovább csökkentette a szállítást. Az önkormányzatok tehát extrém magas árakkal szembesültek őszi beszerzéseik idején.

Háborús energiaárak vannak – ezzel magyarázta a romániai Tusnádfürdőn idén júliusban a közönségnek Orbán Viktor, hogy feladta a Fidesz a nagy varázslatot, a hatósági árat, az úgynevezett rezsicsökkentést. Néhány nappal korábban jelentették be ugyanis, hogy augusztus 1. után a lakosságnak egy bizonyos fogyasztási mennyiség fölött jelentősen drágulni fog (az áram kétszeresére, a gáz hétszeresére) az energia.

„Ha a 2021-es évet nézem, akkor azt kell mondanom, hogy az az összeg, amit a magyar állam fizetett ki, mert a rezsicsökkentésnek a mértéke kisebb volt, mint a piaci ár, az 296 milliárd forint volt mindent összevéve. 2022-ben, ha a mostani árak maradnak az év végéig, akkor már nem 296 milliárd forintot kell kifizetnünk, hanem 2051 milliárdot. Vagyis hétszeres összeget. Amit nyilvánvalóan a magyar gazdaság egész egyszerűen így nem bírt. Ezt kell megoldani” – mondta erről a miniszterelnök.

Így győzte le a Fideszt a rezsidémon

Már a háború előtt fenntarthatatlanná vált a rezsicsökkentés, de ésszerűsítés helyett a kormány hagyta elszabadulni az MVM és az állam adósságait.

Növekvő gázár, szenvedő közintézmények

Arról, hogy az orosz támadás felverte a 2021 nyara óta mesterségesen – az oroszok által szűkített kínálat miatt – emelkedő árakat, arról itt írtunk hosszabban. A magyar kormány oroszbarát politikájába és kommunikációjába viszont nehezen fért bele, hogy a háború okozta a gázár emelkedését. Gyorsan átváltottak arra, hogy az orosz agresszióra válaszul kiszabott – és Orbánék által is megszavazott EU-s szankciók miatt van a drágulás. Ezt szajkózzák a fideszes politikusok és a lakájmédiájuk nyár óta, elég az origo.hu cikkét idézni augusztus 4-ről: „Nem a háború, hanem a szankciók miatt szabadultak el az energiaárak”. Azóta is ez a központi kommunikációs üzenet, amire plakátkampányt és nemzeti konzultációt is indított a kormány.

A gázár-emelkedés rengeteg problémát okozott. Sok önkormányzati intézményt inkább bezártak spórolási okokból, de szeptember elején írtunk arról, hogy hiába szorít az idő, egyre több önkormányzati és állami intézmény kerül annak határára, hogy földgáz nélkül maradjon a következő fűtési szezonra. Az uniós közbeszerzési értesítőbe feltöltött dokumentumok szerint akkor egy hét alatt 7 eljárásból 6 zárult eredménytelenül. Így többek között a Ménesbirtoknak, több bíróságnak, óvodának és 13 egyetemnek sem sikerült földgázt vásárolnia.

Mindenki földgázt akar venni, de senki nem akar eladni, az MVM ára pedig megfizethetetlen | atlatszo.hu

A kormány 2022. július elsejétől vette ki a rezsicsökkentés hatálya alól az önkormányzatokat, vagyis azok azóta csak piaci áron tudnak földgázt és villamos energiát venni. Mivel az infláció és az orosz-ukrán háború miatt az árak az egekben vannak, ez sokszoros drágulást jelent a települések számára. Makónak és a XVI.

Ugyanazon a napon kétféle ár

A földgáz tőzsdei ára azóta drasztikusan csökken, most a háború kitörése előtti szinten áll. Ennek kapcsán 46 eredményes földgáz tárgyú közbeszerzést összesítettünk 2022. március 3-a óta, így vizsgáltuk meg, mennyire követi az MVM által ajánlott nyertes ár a tőzsdei gázárat. Az adatgyűjtésnek az összegzési időpontot vettük alapul, mert ahogy korábbi cikkünkben rámutattunk, a közbeszerzéseknél ez áll legközelebb a valós árhoz, mintsem a kiíráskori.

Az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. például 2022.02.11-én írt ki közbeszerzést földgázra, az ajánlatok összegzése március harmadikán történt. Az önkormányzati cég 160 eurós földgázár és 380 eurós forintárfolyam mellett március 3-án 501 forint/m3-es árat kapott az állami tulajdonú MVM-től.

A többi esetben így alakult a tőzsdei földgázár és a nyertes ár:

 

Ami szembetűnő, hogy közel azonos euróárfolyamnál (405,54 és 394) a fideszes Makó 175 eurós tőzsdei földgázárnál 1161 forintos köbméterenkénti gázárat kapott, addig az MSZP-s vezetésű XIII. Kerületi Önkormányzat 193 eurós tőzsdei árnál 943 forintos ajánlattal vehetett gázt. Vagyis, miközben a tőzsdei gázár 10 százalékkal nőtt, a XIII. kerületnek a gázár 23 százalékkal lett kevesebb, miközben a forint/euró árfolyam kevesebb mint 3 százalékot változott.

Előfordult, hogy azonos napon belül is eltérő árakat adott az állami tulajdonú MVM: a BARANYA-VÍZ Víziközmű Szolgáltató Zrt. és a Madách Színház Nkft. szeptember 15-én hirdetett eredményt. A földgáz piaci ára akkor 214 euró volt és 408 forintot adtak egy euróért. A víziközmű cég 1142 forint/m3-es árat kapott, a Madách 2193 forintosat.

Máshol is volt hasonló: Székesfehérvár önkormányzata a városnak és a stadionnak is vett gázt október 25-én. A tőzsdei ár aznap éppen benézett 100 euró alá. A város köbméterenként 733,4 forintot fizet a gázért, a stadion ennél kevesebbet, csupán 712 forintot.

Debrecen olcsón kapott gázt

A gyűjtésünkből az is kiolvasható, hogy 194 eurós tőzsdei gázárnál Debrecen rendkívül olcsón, köbméterenként 798 forintért jutott gázhoz.

A közbeszerzések szerint 185 eurós átlagárhoz 1095 forint köbméterár társult. Az is követhető, hogy a gázár nyári tetőzése után a csökkenés a közbeszerzésekben lassan jelent meg. Júniusban a sikeres közbeszerzésekben az átlagos 121 eurós gázárhoz átlagosan 578 forint forintos köbméterár társult. A júliustól szeptember végig tartó időszak 34 közbeszerzésének 212 eurós gázárához 1192 forintos köbméterár társult. Októberre az átlagos közbeszerzési gázár 859 forint/m3-re csökkent, a tőzsdei 112 euróra.

Az októberi átlagos hazai gázár a közbeszerzéseken magasabb volt, mint Debrecené, ami

közel kétszeres tőzsdei ár mellett is olcsóbban kapott energiát, mint a többiek.

Az MVM-nek október 24-én megküldtünk a gyűjtésünkből két részletet is. Rákérdeztünk, hogy miként lehetséges, hogy azonos időszakban, azonos TTF árakra a közintézmények jelentősen eltérő gázárat kapnak. Azt is megkérdeztük, hogy közel 300 eurós tőzsdei gázárnál miként lehetett 836-1481 forint közötti köbméterár. Egyetlen kérdésünkre sem válaszoltak.

Míg szeptemberben arról írtunk, hogy a nagyfokú bizonytalanság miatt egyszereplős lett a gázpiac, addig őszre visszatértek a kereskedők. De ez sem hozott áttörést az árakban. November 7-én Csomád közbeszerzésén az MVM 24,1 forint/MJ-os, míg a Wattler Kft. 28,4 forint/MJ-os ajánlatot adott. Szeghalom gázbeszerzésénél is az MVM volt olcsóbb, összességében mintegy 2 millió forinttal, de a város így is 870 forintos gázárat fizet köbméterenként.

Segesvári Csaba

Adatvizualizáció: Szabó Krisztián. Címlapkép: Az MVM székháza Budapesten (fotó: Átlátszó / Szakál Szebáld)

Megosztás