rezsihorror

Bezárási hullám söpör végig az országon – térképen mutatjuk a részleteket

Szeptember második felében a K-Monitor kérdőívvel mérte fel, mit tapasztalnak a magyarok az energiválságból a mindennapokban, és mire számítanak a következő időszakban. A beérkező válaszok szerint nemcsak azok félnek attól, hogy nem tudják kifizetni a rezsijüket, akiknek alacsony a jövedelmük, de az „átlagos” bevétellel rendelkezők jelentős része is. A kérdőív adatai, valamint a nyilvános bejelentések alapján egy folyamatosan frissülő térképet is létrehoztak lapunkkal közösen, ahová bárki beküldheti a környezetében bezáró helyeket. Már most látszik, hogy a bezárások ugyanúgy érintik a gazdagabb településeket, mint a hátrányosabb helyzetűeket.  

„Sajnálattal tudatjuk, hogy szolárium szalonunk 2022. október 15-én végleg bezár! A covid óta folyamatosan növekvő kiadásokat és a drasztikusan megnövekedett energiarákat már nem szeretnénk és nem tudjuk beépíteni a szolgáltatásaink áraiba. Se a már megszokott minőségen nem szerettünk volna változtatni, se az áremelkedést rátok terhelni, ezért fájó szívvel meghoztuk azt a döntést, hogy a szalonunkat végleg bezárjuk. Köszönjük, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is ennyien minket választottatok!”

Ezekkel a szavakkal búcsúzott Facebook-oldalán egy budapesti műköröm és szolárium szalon szeptember végén. Az üzlet egy azok közül a vállalkozások közül, amelyek végleg lehúzzák a rolót.

És nem csak az üzletek zárnak be. A kormány ugyanis 2022. július elsejétől kivette a rezsicsökkentés hatálya alól az önkormányzatokat is, amelyek így szintén csak piaci áron vehetnek földgázt és villamos energiát. Az árak pedig elszálltak: a milliós, százmilliós tételek helyett milliárdos számlákat kapott kézhez több önkormányzat is, emiatt számos jóléti, kulturális és sport intézményre kényszerültek (ideiglenesen) lakatot tenni.

Sokszorosára nőtt az önkormányzatok rezsije, több intézményt bezárnak a télre | atlatszo.hu

A kormány 2022. július elsejétől vette ki a rezsicsökkentés hatálya alól az önkormányzatokat, vagyis azok azóta csak piaci áron tudnak földgázt és villamos energiát venni. Mivel az infláció és az orosz-ukrán háború miatt az árak az egekben vannak, ez sokszoros drágulást jelent a települések számára. Makónak és a XVI. kerületnek „csak” az idei ár öt-hatszorosára drágult a földgáz, de Szegednek az idei 252,5 millió forint helyett jövőre 2,4 milliárd lesz a számla.

A K-Monitor és az Átlátszó térképre tette az érintett intézményeket, üzleteket. Az információkat egyrészt sajtóhírekből és a közösségi médiumokban közzétett bejegyzésekből, másrészt a K-Monitor oldalán kitöltött kérdőívekből szereztük. A térkép folyamatosan frissül, bárki beküldheti a környezetében bezáró helyeket.

A térképen látható nyilak mögött mindenhol nehéz szívvel meghozott döntések, kényszerpályák állnak. Az energiaválság pedig nem válogat: „jómódú környékek népszerű, beágyazott vendéglátóhelyei is bezártak, és a XII. kerületben ugyanúgy becsukják az intézményeiket, mint a román határnál fekvő Biharkeresztesen. Az indoklás az energiaárak emelkedése mellett a munkaerőhiányt, a kereslet-visszaesést, más adók emelését említi, állami (vállalati) szereplők pedig ,,az Oroszországgal szembeni elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválságot okolják” – elemzi a gyűjtést a K-Monitor.

A civil szervezet kérdőíves felméréséből az is kiderül, hogyan látják a kitöltők a bezárások esélyét néhány területen, hol tartják elfogadhatónak vagy épp elfogadhatatlannak a bezárásokat, illetve saját életükben és társadalmi szinten mit várnak az energiaválságtól.

A nem reprezentatív kutatás szerint az emberek úgy vélik,

a kultúra és a kisvállalkozások lesznek a legnagyobb vesztesek, itt tömeges bezárások jöhetnek.

Az egészségügy és a közösségi közlekedés esetén a legtöbben csak kisebb fennakadásokra számítanak, míg a (jelenléti) oktatás esetében a többség elképzelhetőnek tart részleges leállást.

Azok, akik azt mondták, jövedelmük a társadalom alsó felébe tartozik, 84%-ban tartanak a rezsiszámláktól (függetlenül attól, hogy falun, vagy Budapesten élnek). Jól mutatja a félelmet, hogy még azok is, akik átlagosnak kategorizálták a jövedelmüket, 56%-ban azt mondták, tartanak attól, hogy nem tudják kifizetni a rezsit.

A kitöltők többsége úgy érzi, az energiaválság pusztítóbb lesz, mint a COVID. További részletek a K-Monitor cikkében.

Katus Eszter

Nyitókép: A bezárt csokonyavisontai fürdő. A létesítmény a tervek szerint tavasszal újra kinyithat. A szerző felvétele.

Megosztás