rezsicsökkentés

A céges vevőknek immár közel féláron jön a gáz a lakossági piaci árhoz képest

Újra csökkent a tényleges versenypiaci ár a vevőknek. A februári gázárban nem csak a tőzsdei csökkenés, hanem a forint erősödése is meglátszik. Az MVM Basic tarifájában egy köbméter gáz immár fele annyi, mint a lakossági „versenypiaci ár”.

„Januártól nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem, így nem nőnek az egyetemes szolgáltatásra jogosult mintegy hatmillió fogyasztó terhei” – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter; az írás a kormány oldalán elérhető.

Örülhetnénk is a hírnek, de a valóság azt mutatja, hogy a gázár vesszőfutása és a forint erősödése miatt az MVM a kereskedőknek olcsóbban adja a gázt, mint a lakosságnak – átlagfogyasztás felett.

Múlt hónapban is követtük a gázárakat: akkor azt írtuk, mintegy 200 forinttal volt olcsóbb a tényleges piaci ár, mint a hatósági „lakossági piaci ár”.

Az alábbi ábrán látható, hogy az MVM Basic csomagja alapján a céges gázár miként alakult az elmúlt egy évben. Nyáron volt a legdrágább, mintegy nettó 1200 forint/köbméteres árral, de a fűtési szezonra ez mérséklődött – októberben 700 forint közelébe, januárra pedig nettó 408 forintra.

Az MVM Basic tarifa alapján a vállalkozások idén februárban nettó 351 forint/köbméter áron juthattak földgázhoz. Az MVM „Versenypiaci költségeket tükröző ár”, vagyis az államilag megállapított átlagfogyasztás feletti lakossági gázár nettó 604 forint.

Hatósági áron átlagfogyasztás alatt 108 forint egy köbméter gáz a lakosságnak, míg a vállalkozásoknak kínált piaci ár, a világrekorder 27 százalékos áfával együtt is 444 forint. A 108 forintos lakossági hatósági ár 1728 köbméter gázfogyasztásig érvényes, utána jön a „versenypiaci” 604 forintos ár.

Segesvári Csaba

Megosztás